Kde ako ajťák žiť?

Syu-

Kde ako ajťák žiť?
« kdy: Dnes v 02:40:23 »
Už je to nejaká doba, čo som sa presťahoval z SK do ČR, založil rodinu a našiel si prácu ako programátor. Život tu mi docela vyhovuje, má to však svoje ALE. V poslednej dobe so ženou riešime bývanie a rozhodli sme sa, že po rokoch živenia realitných pijavíc a nespoľahlivých majiteľov, si konečne kúpime niečo vlastné. Všetci určite viete, že trh s realitami je v ČR (a vlastne aj v SR) totálne predražený. To je tak nejak už všeobecne známy fakt. Ja som však živil nádej, že so svojou nadpriemernou ajťáckou mzdou to nejak dám. Predsa nejdem kupovať byt v Prahe a uspokojím sa aj s Brnom  :D Lenže ouha... ceny bytov v Brne sú v pomere k mzdám úplne nezmyselné a ešte nezmyselnejšie sú ceny v okolitých mestečkách, kde by kľudne mohli konkurovať bratislavskému Ružinovu. Dokonca som už aj zvažoval kvôli tomu, že by som proste dochádzal zo vzdialenejších miest ako Breclav alebo Olomouc. V každom prípade, keby som kupoval byt v ČR, tak veľmi pravdepobne by sa zo mňa stal hypo otrok s mizernym bytom na mizernom mieste, ale zato s prémiovou cenou, a teda mnohoročným odriekaním a život v striedmosti. Preto ma v posledných mesiacoch nahlodáva myšlienka kompletnej realokácie do úplne inej krajiny, kde by to mohlo vychádzať finančne lepšie (t.j., že po zaplatení hypo splátky a energii by mi neostalo iba na jedlo). Celkom fajn mi príde Dánsko, Fínsko, Španielsko, Rakúsko či Poľsko. Z ázijských krajín asi Malajzia. Zaujímal by ma váš názor, skúsenosti atď ako je to z vášho pohľadu výhodné, či sa tam dá v IT sektore zamestnať lepšie než v ČR/SR alebo akým smerom sa uberať.

PS: asi viacerí mi tu budete radiť chatu v lese a prácu remote, ale ja bohužiaľ nie som zálesák, ale mám rád mestský život - ideálne veľkých miest. Na dom, chaty a robenie taxikára pre členov rodiny tiež nemám čas.

Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 05:41:11 »
Ja muzu doporucit tu Malajsii. Vlastni zkusenost, 8 let zivota tam. Prace v IT se sehnat da, ale v CR si vydelas vic. Za tu dobu co jsem tam bydlel mi z Evropy chybela jen zima. Jinak zivot tam je naprosta pecka. Jestli mas moznost, tak bych doporucil pracovat pro nekoho v CR a pracovat remotne z Malajsie. Oni na to maj specialni viza pro digitalni nomady (DE Rantau). Myslim, ze se ty viza vztahujou i na manzelku a decka. Je to ale jenom na rok s moznosti prodlouzeni o dalsi rok. Muze to byt dobry na vyzkouseni Malajsie a rozkoukani se, jestli se vubec libi zivot tam. Trochu opruz muse byt casovy posun, kdyz budes makat pro nekoho v CR, ale da se to.
Jako podobnou alternativu muzes zvazit Thajsko. Taky nabizi viza pro digitalni nomady (Destination Thailand Visa). Takhle funguju ted ja, ziju v Thajsku a pracuju pro firmu v CR. Ten casovej posun vychazi o malinko lip nez z ty Malajsie, takze je to lepsi pro zivot. Tyhle viza jsou na 5 let a vztahuje se to jak na manzelku tak na decka. Jak je to s IT v Thajsku ale nevim, ale nemyslim si ze plati lip nez v CR. Pro zivot s rodinou je ale lepsi se obloukem vyhnout Bangkoku a turistickym peklum u more. Super zivot pro rodinu je v okoli Chiang Mai.
« Poslední změna: Dnes v 05:46:14 od dotdotdot »

alex6bbc

• 1 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 06:42:29 »
nebudu ti radit uplnou samotu, co treba male mesto a okoli? na bruntalsku jsou nizsi ceny, co nejake levnejsi oblasti na slovensku, prece nemusis byt v blave 😀

chci dotlacit i manzelku do ridicaku, aspon na automat, aby si mohla objezdit zalezitosti, ackoliv se boji. no uvidime.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 07:43:51 »
Někdejší kolega sehnal práci pro polskou firmu, která dodává IT služby pro Němce, a jelikož je to full-remote, je doma v Bruntálu za tamní ceny s německým platem. Až na výjimky nine-to-five, ráno před začátkem práce půlhodinová konference u kafe, a pak si dělá jak mu to vyhovuje a rozhodující kritérium je plnění úkolů v termínu. Velmi nárazově (za rok co tam je celkem 1x) trošku honička při nápravě toho, co si zákazník pokazil (říkal vyhořelý datacentrum a asap zprovozňování serverů podle toho, jak je montážní četa strkala do racků).