Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?

Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Odpověď #45 kdy: Dnes v 11:42:01 »
Já tady teď s dovolením nebudu polemizovat o dodávkách HW, ale trochu to uzemní praktickým příkladem, který jsem uvedl o pár příspěvků výš:

- Celoměstský agendový informační systém města Hostivice a Portál občana
https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:ucastnikNazev=Marbes&sort-podaniLhuta=asc/detail-zakazky/N006-23-V00021410/vysledek

Marbes vysoutěžila za 24,657,380.00,- Kč a ucházela se jako jediná

Tohle opravdu není normální, aby jediná firma soutěžila v realizaci informačního systému nějakého malého města. Víte, kolik firem by o takovou realizaci mělo v celé ČR zájem? Jak už jsem řekl, já nebudu studovat požadavky aby mi bylo jasné, že to byla opět zakázka šitá na míru. A tady už nejde o pár stovek tisíc, ale o 25 milionů.

Nehledě na to, jaké takové jednání vytváří prostor pro korupci.

Samozřejmě to není zakázka pro jednoho vývojáře, vyžaduje to už zkušeného koordinátora protože je to jasný multiobor vč. instalace nějakých HW zařízení a el. informačních cedulí.

Správně to mělo být takhle:
1. Úředníci si to rozpadnou do dílčích činností
2. Vypíšou více výběrek, přinejmenším jedno pro HW equipment, druhou pro dodání SW atp.
3. Nechají to firmy vysoutěžit a potom udělat více firem,

Určitě i nějaké el. firmy by se chtěly ucházet o zakázku dodání a instalaci hw zařízení, dalších X firem by se chtělo ucházet o dodání software.
« Poslední změna: Dnes v 11:47:10 od registrovany123 »

« Odpověď #46 kdy: Dnes v 11:49:06 »
ad k příspěvku výše: Aby na zakázce za 25 milionů mohlo profitovat více firem, a ne jen jedna, kde jen její majitel si pakuje kapsy. Já už mám takovýhle majitelů forem tak akorát plné zuby.

« Odpověď #47 kdy: Dnes v 11:49:09 »
/.../

Tohle opravdu není normální, ale jediná firma byla vybraná pro realizaci informačního systému nějakého malého města. Víte, kolik firem by o takovou realizaci mělo v celé ČR zájem? Jak už jsem řekl, já nebudu studovat požadavky abuy mi bylo jasné, že to byla zakázka šitá na míru.

Nehledě na to, jaké takové jednání vytváří prostor pro korupci.

Toto je řešitelné jedině tím, že se zúčastníte a budete bojovat o zakázku. To nevyřeší žádná jiná neviditelná ruka, kromě chuti nějakého jiného soutěžitele vyhrát. Určitě ta firma není jediná silná na trhu, stoprocentně by se našlo dostatek firem, které mají sílu se i obracet na úřady a soudy. Jenže to nedělají.

V tomto ohledu je lepší americký právní systém, kdy se místo pokuty (která jde do kapsy státu) určuje odškodné pro toho, kdo žalobu vyhrál, a to ne ve výši skutečné škody, ale jako odstrašení pro budoucí případy. Žel, toto v Evropě prostě není (má to i své nevýhody, nejen výhody), takže nezbývá než pracovat s tím, co je.

Myslím, že kromě dalších soutěžitelů, by toto jednání radnice mělo zajímat tamní občany. Jak vidíte, i oni jsou s tím v pohodě. Takže jak to chcete řešit, když soutěžitelé i občané jsou se situací víceméně spokojeni?

« Odpověď #48 kdy: Dnes v 11:54:09 »
když soutěžitelé i občané jsou se situací víceméně spokojeni?

A já nejsem občan? A přijdu vám spokojený? Občané další o tom ani neví. Kdybych chtěl napsat o tom článek do periodika města Hostivice, vsadím se, že mi to redaktorři zatrhnou.

A pokud jde o jiné firmy, že s tím nic nedělají, tak to je proto, že spolu drží basu, a v rámci dobrých vzahů na sebe žaloby nepodávají.

Na Slovensku naposledy jeden investigátor skončil zavražděn i se svoji přítelkyní.

« Odpověď #49 kdy: Dnes v 12:12:34 »
A já nejsem občan? A přijdu vám spokojený? Občané další o tom ani neví. Kdybych chtěl napsat o tom článek do periodika města Hostivice, vsadím se, že mi to redaktorři zatrhnou.

Pochopitelně, nikdo Vám nemusí umožnit uveřejnit Váš názor ve svém periodiku. Svoboda slova je o tom, že můžete informace bez rizik perzekucí (tj. státní šikany) vyjadřovat své názory. Nikoliv o tom, že ostatní musejí poskytnout každému názoru prostor ve svých médiích. Svůj postoj šíříte například zde, ale určitě můžete rozeslat lidem letáky, oslovovat je na ulici, u piva atd.

Pokud jste jako občan nespokojený, tak v první řadě si vyžádejte informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Následně můžete vystoupit na zastupitelstvu, podat návrh na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nebo i podat trestní oznámení. Pokud nevěříte policii, můžete oznámení podat přímo na státní zastupitelství.

Nemá ale smysl se vylévat ve fóru, ale přitom nebýt ochotný udělat ani zblo. Pokud se jedná o tak závažný problém, určite ve své obci najdete dostatek dalších lidí, kteří budou sdílet podobný pohled na věc.

« Odpověď #50 kdy: Dnes v 16:23:08 »
Tak nebreč, založ firmu a jdi do toho.

Ale nemůžeš čekat, že si někdo na tohle najme one man OSVČ. To často neudělá ani menší firma (myšleno na dodání nového systému).

Ale za mě platí, že kdo chce zůstat cistej tak ruce pryč od státu
Děkuji za možnost editace příspěvku.