Odchází mi jeden disk za druhým

Pan X.

Re:Odchází mi jeden disk za druhým
« Odpověď #60 kdy: 16. 04. 2013, 21:34:10 »
A nebude to intelom? http://mybroadband.co.za/vb/archive/index.php/t-311363.html Resp jeho chipsetom? Tieto predzlozene bedne mavaju hlavne tieto chybne suciastky (niekolkokrat som sa presvedcil).

Matěj

« Odpověď #61 kdy: 17. 04. 2013, 11:33:45 »
1. Jestli opravdu na tvých testech trváš, nechápu proč jsi ještě neoznámil: chlazení, RAM, kabeláž, jumpery v pořádku.
2. Pořád nevíme k jaké chybě souborového systému došlo. To je docela důležité.
3. Pořád nevíme co systém (OS) oznámil za chybu. Ty vlastně ani nevíš zda nevypadlo napájení, sektor nebyl dostupný,...
4. Můžeš postupovat i opačně než si myslíš. Tedy v počítači vyzkoušet zaručeně funkční HDD, nejlépe přímo i s funkčním (a tedy nepoškozeným a odzkoušeným) OS (pozor na podobnost architektur) který je na něm umístěný.
5. Nepoužívá náhodou počítač (SATA řadič) ochranu disku heslem? Při spuštění počítače by pravděpodobně bylo třeba BIOSu sdělit heslo pro HDD, ale v jiných systémech (pokud ochranu nenulují) by tento disk neměl být dostupný...?!

Abys neřekl, že jen prudím...
Na podobnou chybu jsem nedávno (v posledních dvou-třech letech) narazil hned třikrát, akorát "odešel" (dočasně a následně částečně) vždy jen jeden disk. Jednou na netbooku s Windows XP, potom na stolním počítači s Windows XP a Windows 7.

U jednoho stolního počítače vlivem výpadků napájení došlo k poškození disku. Po kompletním skenu na chyby byly nalezeny a označeny všechny vadné sektory. Vzhledem k nezvětšujícímu se počtu vadných sektorů byl disk ponechán, s opraveným OS, na dosloužení. Které nastalo asi po dvou letech, kdy byl pořízen celý nový počítač. K žádné další významné, a hlavně související, ztrátě dat nedošlo.

Druhý stolní počítač byl totálně zasraný uvnitř... prý ho před 1/4 rokem kdosi čistil... evidentní lež. Přehříval se, procesor sestavu vypínal. Logo BIOSu však zakrývalo varovné hlášení a systém normálně startoval. Event Log obsahoval pouze informaci že došlo k neočekávanému vypnutí systému. Při vypínání se pouze poškodil souborový systém, který stačilo opravit. Jinak byl jen počítač zbaven prachu a pro jistotu byl zakázán automatický restart systému při kritické chybě, BSOD (zobrazující se při jiném než aktualním druhu chyby) zůstane zobrazena.
Největší vořech byl netbook, tedy 2,5 palcový disk. Podle mne se jednalo o kombinaci špatného HW disku a požadavku na výkon. Jednou se prostě poškodila (stala ne-ideálně stabilní) určitá část disku a systém ztratil kontrolu nad diskem při načítání. Vyřešil jsem to úplným vynulováním všech sektorů na disku, obnovením systému na disku, změnou výkonu souborového systému a malou změnou velikosti a umístění partitions. Pravděpodobný zdroj chyby na disku sice stále existuje, ale je prakticky a reálně ve stavu že k žádným chybám nedochází. Pokud se bude čas od času dělat kontrola disku... mělo by to vydržet! Tento stroj začíná mít už i jiné HW chyby a půjde stejně brzy do kytek - hrozná konstrukce i výběr HW (od společnosti Acer, myslím, ale nevyznám se v tom, že jakási řada D - bacha na něj).

To jen tak abys měl představu. Ale já se tímto neživím (myslím že to dnes nestojí za to) jen mám pár chudých kamarádů, kteří špatně zacházejí s počítači. Rozhodně bych žádnému počítači nevěnoval více než intenzivní den práce + den při sledování toho zda funguje v rukách uživatelů (třeba během návštěvy). Zeptej se někoho kdo prošel servisem a větší přehled (já bych sice většině svůj počítač nesvěřil ani kdyby byl servis zdarma, ale to nic neznamená).

Tom Liberec

« Odpověď #62 kdy: 22. 04. 2013, 14:05:37 »
Nic takového jako je popisováno jsem nezažil. Ovšem počítač z baráku který dostal ránu bleskem už ano. Prostě bych zkusil vyměňovat součástky. Vždy se nějaké najdou. Případně bych si vypsal všechny možné příčiny, které mne napadnou a které zde na tomto fóru byly uvedeny a pak je vyloučil jednu po druhé. Dá se zvažovat i pravděpodobnost. I když se člověk poměrně často setká s výzvou kterou ještě neřešil.

sf

« Odpověď #63 kdy: 09. 05. 2013, 22:24:42 »
A nebude to intelom? http://mybroadband.co.za/vb/archive/index.php/t-311363.html Resp jeho chipsetom? Tieto predzlozene bedne mavaju hlavne tieto chybne suciastky (niekolkokrat som sa presvedcil).

vdaka za tuto info...
procesor je intel i3 550, maticna je asus p7h55-m takze tato chyba sa toho asi netyka podla oficialneho popisu chyby.
posledny pokazeny disk zn.seagate co bol ako master mi hlasil pokazenych 8 sektorov, druhy disk co bol ako slave je zatial zdravy.
stress testy a podobne zatial vsetko prebehlo v poriadku.
pocitac som pre istotu zapojil cez prepetovu ochranu...tak uvidim

j

« Odpověď #64 kdy: 09. 05. 2013, 22:32:34 »
Prepetovka je nanic, pokud napeti v siti kolisa ... u zakaznika sme museli nasadit online UPS, protoze v sousedsvi sou nejaky sileny elektromotory, ktery stim strasne cvicej. Samo, to neco (ne malo) stoji.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 10. 05. 2013, 10:22:28 »
Pokud člověk nechce rovnou online UPS, tak docela dobře funguje tohle: http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE1200I

jardaj

« Odpověď #66 kdy: 11. 05. 2013, 23:34:10 »
Poloviční metoda - zkusit to jinde, a pokud možno i někým jiným. Přeci jen to vyžaduje odbornost, a těçh vadných diskǔ je přeci jen moc.

Someone

« Odpověď #67 kdy: 12. 05. 2013, 10:59:20 »
Pokud člověk nechce rovnou online UPS, tak docela dobře funguje tohle: http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE1200I

Ahoj,

Ten příkon u uvedeného automatického regulátoru napětí (APC Line-R 1200VA) je odebíraný trvale? Existuje nějaká škála? Jde o spínaný zdroj? Jaký je výstupní průběh napětí a proudu? Dochází k velkému jiskření při připojování zařízení díky velké akumulované kapacitě, impedanci? Nedochází k rušení jiných spotřebičů? Na jaké druhy poškození průběhu to používáte? Co se myslí tím "Let Through Voltage Rating: < 900"?

Díky alespoň za něco.