Telefon s aktualizacemi a podporou v Linuxu

qwertz

Telefon s aktualizacemi a podporou v Linuxu
« kdy: 22. 04. 2017, 22:38:26 »
Zdravím. Hledám Smartphone pro svou drahou polovičku s alespoň základní podporou v Linuxu (výměna souborů, fotek, případně hudby).

Nabídka je ovšem totálně tragická:

- HW design telefonů dosáhl neuvěřitelné demence. Telefony jsou prakticky celé ze skla (Samsung, SONY) včetně zad s tenkým kovovým rámečkem. Nevím, jestli je debilnější ten co to vymyslel, nebo ten co si to kupuje.

- Android má smysl jen jako Nexus/Pixel, pokud se chcete dočkat nějakých security updates. Jinak je to hrůza.

- V kategorii 4" - 4.5" je jenom iPhone SE

iPhone má sice velmi dlouhou SW podporu, ale je to omezený uzavřený systém (např. taková pitomost jako nahrávání hovoru nelze). Kombinace s Linuxem není vůbec BFU friendly. Nexus/Pixel jsou 5"+  placky, a zbytek Android telefonů je morálně zastaralý už při prodeji. V otázce soukromí uživatele težko říct, kdo je horší Google/Apple. AOSP/F-Droid není pro BFU.
« Poslední změna: 24. 04. 2017, 08:42:46 od Petr Krčmář »

nobody(ten pravej)

Re:Smartphone s updaty & Linux
« Odpověď #1 kdy: 22. 04. 2017, 23:07:43 »
AOSP, resp LineageOS nebo SlimROM (tu doporucuju) + F-Droid je podle me pro BFU pokud nemyslis ze tam nenajde ty sve Hry a nebo Socialni programy ci aplikace oblibenych Obchodaku apod ;) kazdopadne F-Droid pripravuje novej vzhled, kterej uz i vypada vice c00l&BFU, zatim je primarni puvodni UI ale ta .103alfa verze lze instalovat rucne :)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #2 kdy: 22. 04. 2017, 23:14:16 »
jinak ja bych zkusil projit na co je SlimROM (a je na to ve vyvoji i Slim7 coz je aktualne Android 7.1.2 + dubnove security)

o pripojeni s Linuxem pres MTP je podobne snadne jako byvalo s MassStorage...
dalsi moznost je paksynchronizacne-statusove-ovladacne-notifikacni system "KDE Connect" prave pro Android telefony, ani to neni zavisle na KDE a jde to do jinejch DE...
https://www.root.cz/clanky/propojeni-pocitace-a-telefonu-kde-connect-to-zvlada-na-jednicku/
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/01/kde-connect-indicator-ubuntu
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/02/easy-way-connect-android-to-ubuntu-pc

qwertz

« Odpověď #3 kdy: 22. 04. 2017, 23:41:56 »
AOSP/F-Droid nepřipadá v úvahu, právě kvůli aplikacím z AppStore a Google Play (nemusí jít nutně i 3.14-čoviny). No way.

Ten iPhone SE vypadá na první pohled jako solidní volba. Všechno to dobře funguje a nějaké 4 roky bude dostávat záplaty a šmírovat ho bude jen Apple, CIA a NSA :-) Jenže to má řadu solidních negativ: Brutální vendor-lock na všechno, dementní lightning port místo univerzálního USB-C (netýká se SE, ale poslední iphone nemá ani audio jack), předražené originální příslušenství, a jak nazrazíte na omezení SW, jste v prddeli.

Ještě jsem našel Xperii X Compact, aktualizace na 7.0 Nougat už vyšla , jak dlouho ten telefon budou záplatovat, je otázka.

qwertz

« Odpověď #4 kdy: 22. 04. 2017, 23:55:58 »
Odpovím si sám. Měsíční security updates u SONY podle následující diskuze nefungují:
https://talk.sonymobile.com/t5/Software-Updates/Security-patches-How-When-How-often/td-p/1112471/page/9

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 23. 04. 2017, 13:56:56 »
Ahoj,
mohu mluvit z vlastní zkušenosti. V 11/2015 jsem kupoval Sony Xperia Compact Z5 s Andoridem 5.xx. Automatickými updaty se mi tam postupně instaloval Android 6 a nyní mám aktuální Android 7 s bezpečnostním sestavením k 1.12. 2016. Jinak aktualizace aplikací (FF, Chrome, Fotky, atd., atd.) chodí cca každých 5-8 týdnů - chápu, že to záleží především na uvolňování jednotlivých verzí daných aplikací a ne tak Androidu jako takového. Takže shrnuto, není to úplně ideální, ale zase v ostatním marastu docela ucházející a pochopitelně neotvírám v mobilu kdejaký odkaz ze SPAMu.

Co se týče toho, že je ze skla tak jsem se také obával, ale koupil jsem umělohmotný obleček Case Mate, který dobře padne a mnohem lépe se s ním mobil drží v ruce. Chovám se k mobilu jako elektronice a ne jako k cihle.

Co se týče synchronizace s Linuxem tak po připojení na USB mám nastaveno, že se zobrazuje jako mass storage a fotky a emaily a ostatní řeším přes Google - ústupek soukromí. Opravdu citlivá data šifruji - chápu pro BFU nepřekonatelný problém.
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

MarSik

Re:Telefon s aktualizacemi a podporou v Linuxu
« Odpověď #6 kdy: 24. 04. 2017, 14:59:53 »
Řešil jsem něco podobného, takže v bodech:

- Sony Xperia Z5 Compact se nedá nová koupit (řada X není slušný nástupce, má prý být ZX (?), ale nebude hned
- i Z Compact je proti iPhone SE velká (4.6" proti 4")

- iPhone SE dostalo nedávno upgrade na 32/128GB - 32GB verze stojí překvapivě "málo" (cca 10 tisíc)
- iPhone nemá mass storage a neumí OBEX (bluetooth send file), ale libimobiledevice v git verzi ho podporuje i s nejnovějším iOS, takže přes kabel to jde (Gnome to podporuje + existuje skript na přegenerování plistů, takže ty nahraná data uvidí i aplikace v telefonu)
- reakce na jakékoliv podněty je na iPhone mnohem rychlejší než co jsem kdy u Androidu viděl
- aplikace na iOS mají separovaná oprávnění (to má možná Android taky, ale na mém předchozím 5 to ještě nebylo)
- iPhone nemá NFC čtečku (umí se tvářit jako karta, ale i to je zatím zamčené jen pro Apple Pay)
- iPhone nemá podporu pro Garmin ANT+ (fitness snímače), ale podporuje BT4.0 LE
- iPhone neumí odstranit diakritiku ze psaných SMS (to mě jako uživatele docela štve)

Uživatelsky se mi ten iPhone jako _telefon_ líbí. Z vvojářského pohledu už méně, ale nenašel jsem v tuto chvíli rozumnou alternativu v Androidím světě. Navíc jeden starší Mac doma používám na multimedia, takže nejsem úplně odříznutý od Apple ekosystému.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 04. 2017, 15:54:46 »
treba galaxy s2 (i9100) 4"800x600, 1 gb ram i dnes dostava z komunity podporu romek Android 7 coz povazuju vzhledem ke stari telefonu za vynikajici

Boo

« Odpověď #8 kdy: 24. 04. 2017, 17:24:40 »
Jeste je Samsung Xcover, neni cely ze skla, je outdoor a ma jen 4,5". http://www.samsung.com/uk/smartphones/galaxy-xcover-3-g388f/

BushMan

« Odpověď #9 kdy: 24. 04. 2017, 23:40:24 »
Zdravím. Hledám Smartphone pro svou drahou polovičku s alespoň základní podporou v Linuxu (výměna souborů, fotek, případně hudby).

Nabídka je ovšem totálně tragická:

...
Podle mě řešíš blbosti.

V linuxu by mělo fungovat všechno co podporuje mass storage. Existuje aplikace i pro Apple.
Jestli je telefon skleněný nebo plastový? ... co na tom záleží když 99 procent lidí ho má v plastové kůžičce bo jiném obalu.
A aktualizace? Musíš pochopit, že telefon kupuješ na dva roky a pak výrobce potřebuje prodat nový.

luky

« Odpověď #10 kdy: 25. 04. 2017, 00:17:07 »
AOSP/F-Droid nepřipadá v úvahu, právě kvůli aplikacím z AppStore a Google Play (nemusí jít nutně i 3.14-čoviny). No way.
Sorry, ale tedle argument je fakt <|>. Co mi brani si do AOSP systemu instalovat aplikace z Google Play? Existuje uz nekolik OSS klientu, takze si uzivatel i muze vybrat.

nobody(ten pravej)

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 26. 04. 2017, 10:11:01 »
Citace
Ještě jsem našel Xperii X Compact, aktualizace na 7.0 Nougat už vyšla , jak dlouho ten telefon budou záplatovat, je otázka.
dnes push aktualizace na "bezpečnostní sestavení platné k 1.březnu 2017" tedy vcelku aktuální.
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

qwertz

« Odpověď #13 kdy: 30. 04. 2017, 21:16:32 »
Xperia X compact má k dispozici úroveň zabezpečení duben 2017.