Ahoj,
mohu mluvit z vlastní zkušenosti. V 11/2015 jsem kupoval Sony Xperia Compact Z5 s Andoridem 5.xx. Automatickými updaty se mi tam postupně instaloval Android 6 a nyní mám aktuální Android 7 s bezpečnostním sestavením k 1.12. 2016. Jinak aktualizace aplikací (FF, Chrome, Fotky, atd., atd.) chodí cca každých 5-8 týdnů - chápu, že to záleží především na uvolňování jednotlivých verzí daných aplikací a ne tak Androidu jako takového. Takže shrnuto, není to úplně ideální, ale zase v ostatním marastu docela ucházející a pochopitelně neotvírám v mobilu kdejaký odkaz ze SPAMu.
Co se týče toho, že je ze skla tak jsem se také obával, ale koupil jsem umělohmotný obleček Case Mate, který dobře padne a mnohem lépe se s ním mobil drží v ruce. Chovám se k mobilu jako elektronice a ne jako k cihle.
Co se týče synchronizace s Linuxem tak po připojení na USB mám nastaveno, že se zobrazuje jako mass storage a fotky a emaily a ostatní řeším přes Google - ústupek soukromí. Opravdu citlivá data šifruji - chápu pro BFU nepřekonatelný problém.