Wi-Fi kamera na chatu, co pošle fotku jednou denně

Re:Wi-Fi kamera na chatu, co pošle fotku jednou denně
« Odpověď #15 kdy: 24. 01. 2025, 11:37:57 »
Zbytečně si to komplikuje pokud jde jen o obyčejnou kontrolu na chatě.

Kamery od Xiaomi mají sleep mode, přihlášení skrze aplikaci, automatizaci wake, sleep, nahrej.
Je tam i malý cloud. V appce můžete přímo fotit nebo nahrát video a stáhnout do telefonu pokud chcete používat manuálně.

Když tam dáte micro SD kartu tak se vše může ukládat na ni a posléze tak udělat sběr dat jednou za týden.

- nevýhody
a) Automaticky lze udělat pouze video ale lze omezit na dobu 1 sekundy

b) pouze aplikace v telefonu

c) zasílání záznamu např. emailem jsem nenašel

Jediný problém je pokud si například nepřejete využívat tuto firmu, nesedí vám VoP, chcete si to vyrobit či preferujete open source projekty. Tam to vhodné nebude

Osobně nedoporučuji dávat na autobaterií či jiné podobné systémy bez ochrany jinde než do garáže a daleko od hořlavých věcí.

Natáhnou kabel z nejbližšího napájeného místa ke kameře. Zde zapojit a máte neomezený přístup jak a kdy chcete.

Jedná se o Wi-Fi kameru tak je třeba zajistit signál a kompatibilitu s vaším Wi-Fi routerem.

Tonda

• 658
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 24. 01. 2025, 12:23:59 »
A tu wifinu a připojení k netu napájiš z čeho?
A to, že nevypneš pojistky v celém domě, vadí čemu?

f-k-r

• 108
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 24. 01. 2025, 13:43:24 »
> Blbé je, že kvůli tomu nemohu vypnout pojistky v celém domě.

možná (dle umístění pojistkové skříně, okna atd) by to šlo vyřešit extra jističem a natažením kabelu k oknu

autobaterku a napajet z ni.

U běžné autobaterie nesmíte zapomenout na samovybíjení. Dále pak její životnost - na takový režim není navržená, v autě je udržována v plně nabitém stavu. Lepší by byla staniční baterie, ta snáší hlubší vybíjení, ale je trochu dražší.

« Odpověď #18 kdy: 24. 01. 2025, 14:10:55 »
Zbytečně si to komplikuje pokud jde jen o obyčejnou kontrolu na chatě.

Kamery od Xiaomi mají sleep mode, přihlášení skrze aplikaci, automatizaci wake, sleep, nahrej.
Je tam i malý cloud. V appce můžete přímo fotit nebo nahrát video a stáhnout do telefonu pokud chcete používat manuálně.

Když tam dáte micro SD kartu tak se vše může ukládat na ni a posléze tak udělat sběr dat jednou za týden.

- nevýhody
a) Automaticky lze udělat pouze video ale lze omezit na dobu 1 sekundy

b) pouze aplikace v telefonu

c) zasílání záznamu např. emailem jsem nenašel

Jediný problém je pokud si například nepřejete využívat tuto firmu, nesedí vám VoP, chcete si to vyrobit či preferujete open source projekty. Tam to vhodné nebude

Osobně nedoporučuji dávat na autobaterií či jiné podobné systémy bez ochrany jinde než do garáže a daleko od hořlavých věcí.

Natáhnou kabel z nejbližšího napájeného místa ke kameře. Zde zapojit a máte neomezený přístup jak a kdy chcete.

Jedná se o Wi-Fi kameru tak je třeba zajistit signál a kompatibilitu s vaším Wi-Fi routerem.

Můžete dát nějaký příklad té kamery? Spací režim, je věc o které je těžké se dozvědět. U kamer se většinou dozvím v recenzích, že moc topí, což je přesně to co nechci.

Mám tohle:  https://www.aliexpress.com/item/1005008067126626.html        Moc to netopí. Testuji to doma jak je to spolehlivé. Také to funguje jen přes apku a cloud. Což by nakonec stačilo.

« Odpověď #19 kdy: 24. 01. 2025, 14:13:29 »
A tu wifinu a připojení k netu napájiš z čeho?
A to, že nevypneš pojistky v celém domě, vadí čemu?

Pojistky vypínáme kvůli drobným spotřebičům co mohou něco spotřebovávat naprázdno a také kvůli bezpečnosti.
Ale nechat běžet jeden zásuvkový obvod a vypnout zbytek by neměl být zásadní problém.
Podobně by ale neměl být problém sestrojit kameru na baterku, která jednou denně udělá fotku a zbytek spí. Jen se to nedá jen tak sehnat. Wifi teploměry jsou na baterku a výdrž mají slušnou, ale kamera ne.

« Odpověď #20 kdy: 24. 01. 2025, 14:55:53 »
Podívej se po fotopasti na SIM kartu (za předpokladu že tam je mobilní signál).
Znám pár myslivců co si to koupilo, strčíš do toho SIM kartu s pár datama, fotí to buď v nějakém intervalu nebo při zaznamenaném pohybu a fotku to odesílá na email (alespoň takhle to používají ti myslivci, což jsou většinou 50+ roků chlapi, co všechno to umí jsem nikdy nezjišťoval). Těch mobilních dat to moc nesežere.
4x AA baterky v tom vydrží měsíc přes léto, 2-3 týdny přes zimu (nabíjecí Eneloop, jiné s vyšší kapacitou dají více). Viděl jsem i na 8 baterií, tam to asi vydrží dýl.
Myslím že jsem u jednoho viděl i s externím DC napájením, takže když to předěláš na baterii s vyšší kapacitou tak ti to vydrží opravdu dlouho.

« Odpověď #21 kdy: 24. 01. 2025, 15:02:53 »
Co nějaká venkovní tuya kamerka? Se solárem?
Ať už statická, nebo 360?
Mám jí na chalupě a i teď v zimě má baterku cca 50-70procent...
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-tuya-camera-outdoor-solar.html?spm=a2g0o.productlist.search.0

« Odpověď #22 kdy: 24. 01. 2025, 15:54:49 »
tvl ty esp32 kamery maj 800x600, dyť na tom nepoznáš na 10 metrů auto od slona.... tim se podle mě nemá cenu vůbec zabejvat.
není pravda dělají se i hd kvalita, jinak za mě všechna řešení co potřebují autobaterii apod nebrat, člověka to po chvíli přestane bavit řešit, je to takový tamagoči
když si ten člověk nebude chtít s tím hrát tak jakákoliv fotopast účel splní skvěle....v zimě při kadenci 1 snímek za den to vydrží klidně celou zimu (vlastní zkušenost-nimrodím, spravuju 15 fotopastí), při zasílání 5 fotek(+ 5x 10s video a pět fotek) za den to vydrží dva týdny(8x nihm z lidlu), na fotopasti co to posílají do FTP 10s video cca 3x za den jsem udělal napájecí zdroj z olověný baterie 9Ah a ty vydrží cca měsíc....

« Odpověď #23 kdy: 24. 01. 2025, 19:18:31 »
Používam Octocam, (rpi zero) už se ale nedělá. Vypadalo jako chobotnička a mělo to jednoduchý přísavky na okno. Ale RPI zero a kamerka bude fungovat, Stačí stáhnout Motioneye - hotovou distribuci s web rozhranim pro konfiguraci. Umi odesilat na mail. https://github.com/motioneye-project/motioneyeos/releases.

« Odpověď #24 kdy: 24. 01. 2025, 23:11:32 »
Zbytečně si to ...

Můžete dát nějaký příklad té kamery?

Používám více řad, ale mám tu po ruce C500 Pro (tato je spíše pro stropní vnitřní nasazení).
Spotřeba a testování pří teplotě 22°C, produkce tepla kamery či zdroje na základě okolní teploty neměřitelná
- 2,5w za světla
- 3,8w za tmy
- 2,1w sleep mode

Pokud to vezmeme průměrem 3,3w tak (3,3x24)x365=28,908kW Pří ceně 6Kč/Kwh > 28,908x6 = 173,448 Kč/rok při nepřetržitém provozu.

Já je spíše používám jako senzor pohybu, který pak odešle záznam při změně. Výhoda je její možnost otočení, naklopení do místnosti a pak i následná možnost automatizace. Ta funkce sleep je spíše pro dobrý pocit že Vás něco nesleduje pokud jste doma.

Důležité je, když pak provádím náhodnou kontrolu tak jsou všechny kamery ihned aktivní.

Pokud by jste chtěl ji natvrdo odstavit od proudu a tam by již byla potřeba Wifi zásuvka (vlastní spotřeba zásuvky cca 0,5w) ale to nedoporučuju. Podle mě to tu kameru odpraví (vyp/zap natvrdo 700x) za rok, navíc se po každém odpojení od proudu bude kalibrovat.

V takovém případě bych toto řešení pak neprováděl a zvážil bych tu fotopast viz: hungarec / kopevi2 , která je navržená na zasílání občasné foto/video na baterku. Pro lepší přehled venku je však ta solární viz. ekimmo určitě vhodnější.

Záleží na vaší preferenci co je důležitější. Neustálý dohled a přístup k natáčení nebo 2 fotky za den pouze jako orientaci? Obojí má svůj význam tak si vyberte co se Vám více hodí. Dejte sem pak výsledek kdyby se Vám něco osvědčilo.

Medo77

• 305
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 25. 01. 2025, 12:36:10 »
Fotopasca v rezime mms. Mozes mmskami sj ovladat. Posles request, vrati aktualny stav (foto). Akekolvek ine baterie ako litiovky su v mrazoch naprd. (Alebo vybrat fotopascu s externym napajanim na 6 alebo 12V a doplnit akumulator osadzany napr do ups).
Otaznik - bude ti foto z sms/mms dostatocne kvalitne na tvoje ucely ?

« Odpověď #26 kdy: 25. 01. 2025, 13:04:50 »
Ještě dodám, že fotopast při použití sim od kaktusu je fakt levná, za rok mě to stojí cca 200kč/fotopast při kadenci cca 5fotek denně....(jedna fotka 128kB za cca 20h)
https://eshop.evolveo.cz/sim-karta-kaktus-1gb/

« Odpověď #27 kdy: 25. 01. 2025, 16:36:55 »
Ještě dodám, že fotopast při použití sim od kaktusu je fakt levná, za rok mě to stojí cca 200kč/fotopast při kadenci cca 5fotek denně....(jedna fotka 128kB za cca 20h)
https://eshop.evolveo.cz/sim-karta-kaktus-1gb/
Fotopast ale spíše fotí když se něco hejbe a ne v nějaký stálý časový úsek. Pokud by nějaká taková fotopast existovala, bylo by to také řešení. Navíc SIM je u mne zbytečná, když mám wifi.

« Odpověď #28 kdy: 25. 01. 2025, 16:39:12 »
tvl ty esp32 kamery maj 800x600, dyť na tom nepoznáš na 10 metrů auto od slona.... tim se podle mě nemá cenu vůbec zabejvat.
To mi ale bohatě stačí. Spíše jde o to, aby to zabíralo dostatečně velký úhel jako 120 stupňů.  Kdysi televize vysílala i v menším rozlišení.  A existují i kamery s vyšším rozlišením.

« Odpověď #29 kdy: 26. 01. 2025, 08:48:36 »
Jak jsem psal, jestli nechcete bastlit tak fotopast je dobrá volba např .
https://www.aliexpress.com/item/4000244114389.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.352efBPYfBPYCR&algo_pvid=4e5f9631-e4c5-4522-8691-1a39fb79672b&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%22760%22%2C%22eval%22%3A%221%22%7D&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
tyto požívám
v menu lze nastavit časosběr (časy, kdy to má dělat fotku) ta 4G umí i ftp, 2g to posílá na mail...

Jestli chcete bastlit, tak cokliv s ESP32 a lepší kamerou na panoramata stačí:-) ale musíte mít nahozenou wifi.
Dělá se i esp s modemem, ale s tím nemám zkušenosti...

V příloze posílám foto z 2g pro ilustraci