Zjištění informací o kartě ve čtečce

Zjištění informací o kartě ve čtečce
« kdy: 15. 10. 2025, 12:25:53 »
Mám cfexpress kartu a čtečku  usb. V windows neni problém zjistit total host writes,teplotu atd :
Přes crystaldiskinfo. Nebo hwinfo64:Disks: nvme devices kategorii správně zaškatulkuje do nvme devices (kde je i systemový disk)

Na linuxu jsem pohořel : nvme hlásí  chybu a smartctl hlásí taky neco jako bad controller type  (zkoušeno i s  -d sat, -dnvme -d sat, -d auto)

Myslim, že o mělo jít. ,jak ale? /doplnění. : je viděn pod /dev/sda(1), typ asi ASM28666

Re:Zjištění informací o kartě ve čtečce
« Odpověď #1 kdy: 15. 10. 2025, 13:26:51 »
Srovnáváte Windows a Linux "za jinak stejných okolností" ?

Jakože tentýž motherboard a tentýž USB port, ke kterému tu čtečku připojujete?
Totiž pokud byste to zkoušel proti dvěma různým mašinám (nebo i různým USB portům), dumám, jestli by v jednom případě (Windows) čtečka dohodla s hostitelem nativní PCI-e přenos (protože NVM-e je PCI-e) kdežto v Linuxu jste z toho dostal jenom USB Mass Storage, což je pro SMART a podobné vylomeniny černá skříňka...

RDa

• 3 093
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15. 10. 2025, 14:14:23 »
ASM28666 neexistuje. Zkus znova.

Chtel jsem najit zda je to USB4 a zda to muze jet v PCIe tunel / NVMe native rezimu, vuci USB fallbacku.. ale takhle se to neda.

« Odpověď #3 kdy: 15. 10. 2025, 15:17:55 »
ASM236X series. 174c:2362 je idečko. USB 10Gbit, limit kolem 990MB/s

Ad PC: de o jiný hw (funkční : Windows 7  5Gbit USB) druhý Intel 10gbit USB, všechno A porty
Ad: USB Protokol: čtečka běží i v USB 2.0 režimu. včetně hwinfo32 údajú(na těch woknech)

Mimochodem nevíte proč mi nepostradatelná  utilita nirsoft usbdeview v některých případech (pocitace s různými verzemi OS Windows) zatajuje v seznamu zařízení USB Mass storage disky ?
... Ale jenom ve stavu, když jsou připojené jako jednotka. jakmile dám bezpečné vyjmout  v seznamu se objeví při novém spuštění utility. Na některých pc problém vůbec není.

Podelany Windows, při použití jiný karty nepriradiíi písmeno
Podélný Windows , zase si vzali jednotku jako rukojmí, nejde bezpečné vysunout ani když procesy Explorer žádný Handl nemá
« Poslední změna: 15. 10. 2025, 15:19:28 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

RDa

• 3 093
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 00:50:42 »
na ASM2362 by ti melo fungovat smartctl - https://www.smartmontools.org/ticket/1221

A nevim o tom, ze by nvme-cli umelo pristupovat jakkoliv k USB mass storage nebo UAS zarizeni a tunelovat nejakym specifickym protokolem low level nvme management requesty. To by musela byt podpora v kernelu, protoze ta management fronta se plni skrze IOCTL.

Kdyby tam nebylo USB, tak jsem treba schopen si v userspace driveru povidat s nvme diskem.. ale pres USB jsem to nezkousel - ty USB prevodniky maj omezenou moznost pro tyhle requesty/pakety.