Dobra, predstavuji ci to takhle:
na serveru za natem sedi Win, s VNC, rsyncem a SSH.
Do routeru vede kabel od wifi ISP a modem v bridge rezimu.
V dome (mysleno v lokalni siti), at si kdo chce surfuje jak chce (fail-over, loadbalancing, je mi to jedno).
Ale z dalky bych se chtel na server dostat skrz NAT - (portforwarding) pres obe konektivity.
A to nejde, hapruje a chova se kazdou chvili jinak.
Nejsem si jist, zda fail-over znamena (to jsem si puvodne myslel): pro surfare doma, kdyz WAN1 vypadne, leze ven WAN2, ale jinak o WAN2 nevi a dovnitr lze lezt libovolne (WAN1 i WAN2),
... anebo ... (diky za inspiraci, vyzkousim)...
ze failover znamena, ze dokud WAN1 neklekne, ven ALE I DOVNITR se leze vyhradne pres WAN1. (coz mi neštimuje, protoze se mi i pri nastaveni failover darilo dovnitr vlezt chvilkami i pres WAN2)
Router ma 3 mozna nastaveni DualWAN rezimu:
a) fail over, plus urcuju si primarni WAN
b) inteligent load balancing
c) custom ruler (+ vse nezachycene v pravidlu via WAN1)
... z toho bych usuzoval, ze ma puvodni myslenka (dovnitr cimkoliv) by mela byt spravna.
Ted mozna prokazu zakladni teoreticke nedostatky, ale mel jsem za to, ze NAT funguje tak, ze odchozi spojeni na vzdaleny server (s urcenym portem, dle sluzby) vyvola v routeru zaevidovani lokalniho portu, kterym mi zpet tece odpoved... a proto taky, kdyz mi server odpovida, odpovida mi na port, ktery mu s daty prisel, ze ma pro odpoved pouzit. A NAT je zodpovedny za to, aby toto cislo, de facto casove omezenou rezervaci, evidoval, tedy az do nejakeho timeoutu a pro predani odpovedi do vnitrni site pouzil.
Procez, kdyz komunikace vznika zvenku a v ceste je NAT, existuje tu instrument portforwardu, aby NAT vedel, kam dovnitr to ma poslat, kdyz o tom slysi poprve.
A jestli je ma idea o NATu spravna, pak bych ji u "dualWAN" ocekaval v pozmenene logice tak, ze router udrzuje tabulku o tom, ktery port, routerem prideleny pri odchozim spojeni nalezi kteremu WAN (co byl zrovna pouzit, at uz v ramci load balancingu nebo fail-overu) ci lokalni IP a podle toho se chova. Nicmene, (jestli jsem ted nekapl na podstatu pruseru), kdyz definuji pod dualWAN portforward, jehoz definici je i pro kterou WAN portforward stanovuji, NAT to pusti tam kam ma (lokalni IP), ale pri odpovedi zevnitr NAT nevi kam (WAN1/2) odpovedet?
Zil jsem v presvedceni, ze jde-li prichozi konexe zvenci, dovnitr se to propusti podle portforward pravidla a odpoved zpet jde (router posila) do spravneho WAN podle toho, s jakym portem pro odpoved pozadavek prisel.... a ze za to je ten "skvely drahy dual WAN router" vlastne placen.
Rikam to spravne nebo melu z cesty?