Debian a vzdálená plocha bez přihlášení

Eloc

Debian a vzdálená plocha bez přihlášení
« kdy: 16. 03. 2011, 14:56:51 »
Zdravím, mám debian 6.
a chtěl jsem se zeptat jak po zapnutí pc a nepřihlášení(čistě jenom zapnutí) zapnout TeamViewer6.
Nebo něco na vzdálené grafické ovládání.
TeamViewer 6 mi z příkazové řádky spustit nejde a už vůbec nevím jak ho spustit jako servisu.

případně mě napadlo ještě že by stačilo kdyby se třeba automaticky přihlásil uživatel po startu bez hesla a pak se spustil teamviewer a na konec třeba zaheslovaný spořič obrazovky.

děkuji
« Poslední změna: 16. 03. 2011, 15:10:17 od Petr Krčmář »

Sten

Re: Debian a vzdálená plocha bez přihlášení
« Odpověď #1 kdy: 16. 03. 2011, 15:42:01 »
Automatické přihlášení se zamčeným spořičem obrazovky umí desktop manager (KDM, GDM, XDM). Pro KDM je nastavení v /etc/kde4/kdm/kdmrc (klíče AutoLoginEnable, AutoLoginUser a AutoLoginLocked) nebo to lze nastavit v Nastavení systému/Přihlašovací obrazovka.

Spouštění programu po přihlášení umí jednotlivá desktopová prostředí (KDE, GNOME, Enlightenment, ...). Pro KDE stačí přidat odkaz na aplikaci do ~/.kde/Autostart nebo to lze nastavit v Nastavení systému/Spuštění a ukončení.

Eloc

« Odpověď #2 kdy: 16. 03. 2011, 16:41:58 »
a v debianu 6, který používá gnome se přihlásím se zamčeným spořičem jak ?

dustin

« Odpověď #3 kdy: 16. 03. 2011, 17:08:28 »
Děláme to tak, že v /etc/gdm/Init/Default spouštíme

Kód: [Vybrat]
/usr/bin/x11vnc -skip_lockkeys -solid -xkb -dontdisconnect -shared -forever -rfbport 5900 -o /var/log/x11vnc.log -rfbauth /home/user/.vnc/passwd 2>&1  &

Takže se přenáší i přihlašovací obrazovka GDM a není potřeba šašit se zaheslovaným screensaverem.

Eloc

« Odpověď #4 kdy: 16. 03. 2011, 17:20:27 »
To šašení mě pobavilo:D
Jinak to je asi pomocí VNC že ? bohužel tak dobrý v linuxu nejsem, mohl by jste ten příkaz trošku osvětlit ?
Půjde to tedy nějak se zapnutým TeamViewerem? Jinak ten teamviewer už mi z příkazové řádky pustit jde. vadí mu že jsem pustil consolu root a pak dal příkaz su user. ale když spustim normální nerootovský terminál tak to jde.

FrostyX

« Odpověď #5 kdy: 16. 03. 2011, 18:17:37 »
Pokud by jsi trval na tom, že to chceš přes teamviewer, můžeš ho spustit přes sudo -u uzivatel teamviewer. Tím ho spustíš za zvoleného uživatele (říkal jsi, že potřebuješ jiný než rootovský terminál).

Eloc

« Odpověď #6 kdy: 16. 03. 2011, 18:39:17 »
sudo -u uzivatel teamviewer mi nefunguje(uzivatel jsem dal sveho eloc ). zkouším to v terminálu. ten příkaz pak mohu dát do rc.local že?
A nevim proč ale z příkazové řádky mi jde teamviewer spustit jenom z klasického terminalu.
Pokud spustím terminál uživatele root a napíši teamviewer tak mi to napíše : TeamViewer must not be executed as root!
Pokud se tedy z této konzole přepnu su eloc a pak dám teamviewer tak se nic neprovede. a čeká na zadání nového příkazu.
Ale skrz systém ->volby-> aplikace spuštěné při přihlášení se mi povedlo teamviewer automaticky spustit po přihlášení.( bohužel nevím kde přesně se to nastavilo jak je to skrz GUI).
A pak jsem vyzkoušel jestli jde TW i při zaheslovaném spořiči. Tak mě napadlo krkolomné řešení. odstranit heslo, a nastavit spořič. nic lepšího mě nenapadá a neumim :(

Jinak chtěl bych tedy docílit toho abych jenom zapl PC(např restart, Wake on LAN) a sám mi tam nějak naběhl TeamViewer a nechalo se na něj vzdáleně přihlásit. Mám Debian 6. 

FrostyX

« Odpověď #7 kdy: 16. 03. 2011, 19:16:05 »
Citace
sudo -u uzivatel teamviewer mi nefunguje
"Nefunguje" je celkem široký pojem. Zkus sem hodit alespoň chybovou hlášku, kterou to vypíše. Případně ji můžeš hodit rovnou do googlu a zkusit štěstí.

Eloc

« Odpověď #8 kdy: 16. 03. 2011, 19:21:13 »
napíšu do terminálu uživatele root : sudo -u eloc teamviwer  a dám enter a nevypíše to vůbec nic.

Martin Mikala

• *
  • 26
  • Netvrdím to, ale možná je to pravda.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 16. 03. 2011, 20:33:28 »
Nebylo by lepší do Firewallu udělat díru a přihlašovat se přes ssh i s případným tunelem pro Xserver.

Já tu díru mám a ssh server mám omezen na přihlášení neroota a jen klíčem. Ale samozřejmě někdo může namítnou, že to není bezpečné.

Eloc

« Odpověď #10 kdy: 16. 03. 2011, 20:43:37 »
Nebylo by lepší do Firewallu udělat díru a přihlašovat se přes ssh i s případným tunelem pro Xserver.

Já tu díru mám a ssh server mám omezen na přihlášení neroota a jen klíčem. Ale samozřejmě někdo může namítnou, že to není bezpečné.

a to jde i z windows ? Mě přijde team viewer hodně šikovný a jednoduchý program.

Martin Mikala

• *
  • 26
  • Netvrdím to, ale možná je to pravda.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 16. 03. 2011, 21:39:58 »
jo, stačí spustit na Win Xserver, třebas Xming a připojit se třeba přes putty se zapnutým X11 forwardingem. Pak je možno buď spouštět grafické aplikace na Linuxu a okno ta aplikace budeš mít na Windowsech. A nebo se takto dostat k přihlášení do GUI a mít celou plochu z Linux GUI.

Tady je to názorně.
http://sourceforge.net/projects/xming/

Procházka Petr

« Odpověď #12 kdy: 17. 03. 2011, 08:45:06 »

James_Scott

« Odpověď #13 kdy: 17. 03. 2011, 11:12:51 »
Přesně tak, jednoznačně NX !
nainstaluj si balík free-nx, defakto nemusíš nic konfigurovat.
pak si stáhni ze stránek nomachine.com NX klienta ať už pro win,nebo pro Linux.
Spojení je šifrované, kompresované, prostě parádní.
Je to mnohem rychlejší a bezpečnější  něž VNC apod...