Oplati se Java?

Oplati se Java?
« kdy: 27. 12. 2024, 19:51:48 »
Ahoj, oplati sa ucit Javu? Dost slusne ovladam Frontend, a pokukujem po nejakom backendovom jazyku.

Re:Oplati se Java?
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2024, 20:04:11 »
ja jsem zacal s c, c++ a taky se zivim c#, ale s javou jsem zacal drive, tak jsem na javu zvyklejsi.
vyhodou je, ze ma c syntaxi, takze to je pro me citelnejsi.
ne ze bych se javou snad chtel zivit, ale nabidek prace je furt dost s javou, takze klidne se javu na backendu douc,
stejne pujde spise o frameworky a knihovny, ze o javu samotnou.
ale jinak se mi uz vice libi golang.

hknmtt

• 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 12. 2024, 21:31:15 »
Oplatit sa urcite oplati, ale je otazne ze na co to chces. Pises o frontende, co mi naznacuje web. Tam by som s Javou urcite neliezol. Nie ze nezvladla backend ale su lepsie jazyky, ako PHP, Go, RoR sa este drzi, NodeJS/DenoJS.

Javu a C# by som riesil pre nejaky korporat na dlhodobe zamestnanie.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 09:21:31 »
Z hlediska kariéry nevím, od recruiterů mám echo, že javistů je hromada, že pryč jsou doby, kdy se na ně stála fronta. Z frontendu mi zase přijde, že je lepší full stack (NextJS, typescript ...)

Z hlediska kariérního roste jen AI, takže kdybych se chtěl vrhnout do něčeho úplně nového, asi se zaměřím na AI.

I každý software prochází stylem dojné krávy atd. https://cs.wikipedia.org/wiki/BCG_matice

alex6bbc

• 1 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:24:58 »
java bude myslim jeste 10 let v pozici dojne kravy.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:15:47 »
Ahoj, oplati sa ucit Javu? Dost slusne ovladam Frontend, a pokukujem po nejakom backendovom jazyku.
Ano, ale záleží na co.

Doporučil bych si něco vybrat, dát tomu třeba tři nebo čtyři měsíce a pak zkusit něco jiného, jestli na to máš čas.

Tři měsíce Java, pak tří měsíce Kotlin, pak nějaký lisp například Clojure, když už budeš na JVM. Vyplatí se neučit jen jazyk, ale celý ekosystém e.g. JVM, wasm, .NET a vybrat si nějaký probém, který v tom jazyku zkusíš implementovat, vše publikuj někde na githubu. Je pak mnohem jednodušší se ptát, když ukážeš celý kód a je větší pravděpodobnost, že dostaneš relevantní odpověď.

Samotnému se ti to bude učit docela těžko. Choď na meetupy, ne-konference a mluv s lidma. Je jedno, že neumíš. Ještě jsem nepotkal člověka, který by nepomohl, pokud ví. Proto tam chodíme, že někdo pomůže mně a někomu pak třeba později i já. Vřele doporučuju Coderetreat.

xyz

• 246
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 12:40:13 »
Java je Cobol 21. stoleti. A jelikoz Cobol se stale jeste pouziva a je starsi nez 60 let, tak bych se jeste chvili o Javu nebal.