Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti

a6b

• 220
    • Zobrazit profil
Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti
« kdy: 03. 02. 2026, 21:43:27 »
dcera je na jazykovem gymplu a nachystala si anglickou prednasku o digitalni stope co nechavame na internetu.
rikam ji mas to pekne, mluvis to pekne, ale je to teorie, umis poslat sifrovanou zpravu, neumi, umis pouzivat tor a onion site a routovani, neumi, a tak to pokracovalo.

tak si rikam, jestli se neuci prilis povsechne informace, ale jestli ji nemam naucit pouzivat pgp, gpg, tor, protonmail, dalsi rucni nastroje na sifrovani i autentizaci. totez plati o tom co na sebe vykecaji na socialnich sitich a do ruznych chatu ai.

jfila

Re:Znalosti středoškoláků o síťové bezpečnosti
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 07:03:30 »
Nechci začít trolovat gymnázium vs průmyslovka, dělal jsem elektro průmyslovku. Měli jsme to hodně praktické od soustruhu, pájce k programování PC a 8051 až po zapojování kabelů do zásuvek a programování "chytrých domácností" (rok 2007). Bavilo mě to a všechno jsem měl spíš jako prohlubování znalostí. Doma jsem nehrál hry ale programoval (HTML, js, Visual Basic, c a assembler pro MCU). Malovat v AutoCAD 2000, Assembler a pochopení fungování elementárních částí MCU pochází odtud a Kirchhoffovy zakony vše jsem se naučil tam. Měl jsem možná také štěstí na učitele, vzpomínám, že jsme si "hráli" než něco biflovali. Praktické činnosti je potřeba procvičovat a na to už na VŠ není prostor, pak do práce přicházejí inženýři, kteří neumějí pájet ale čest výjimkám.