Ahoj, úspěšně jsem dokončil prvák na VŠ (všechny předměty splněné) na elektro fakultě na VUT, obor automatizace a teď si užívám prázdnin. No těch momentů, kdy jsem si říkal, že všechny předměty zvládnout nejdou bylo hodně, ale nakonec jsem to nějakým zázrakem zvládl všechno. No a přemýšlím, jak kromě brigád a výletů ty prázdniny využít. Přijde mi to jako skvělý čas na to vymyslet si nějaký hobby projekt a pracovat na něm. Co jsem se bavil na internetu se staršími spolužáky, tak firmy mi ani tolik nezajímá škola, ale spíš zkušenosti a to, jestli se kromě školy ten člověk věnuje i něčemu jinému - právě nějaké projekty apod. Blbé a zároveň dobré je to, že ten obor automatizace je zvlášť u nás velmi široký a projdeme si fakt hodně věcma od surové elektrotechniky, programování, řízení až po umělou inteligenci. Rozhodnout se, čemu bych se teda chtěl věnovat není vůbec jednoduché.
Momentálně se rozhoduju mezi dvěma projekty:
1. Postavit si arduino robota na kolečkách, který se bude pomocí senzoru a naprogramovaného PID regulátoru vyhýbat překážkám. Zároveň bych k tomu mohl naprogramovat i to, jak rychle se aktuálně pohybuje, kolik metrů ujel apod. Je to sice jen Arduino, ale krásně by to spojilo všechny oblasti z mého oboru.
2. Začít pracovat na vlastní aplikaci na poznámky s podporou stylusu. Tento projekt je z mého pohledu náročnější, protože popravdě ani nevím, jaký programovací jazyk bych si na to vybral a už vůbec nevím, jestli existuje nějaká knihovna, která by byla věřejná a dala se na toto použít. Návodů na internetu asi taky nebude moc existovat. Celkově jsem ale s těmi aplikacemi na poznámky nespokojený a je to něco, co má podle mě budoucnost a bylo by fajn si vyvíjet něco takového přesně podle mých představ.
No a nebo se na toto vykašlat a připravovat se na předměty, které mě čekají v dalším semestru. Tohle by mělo tu výhodu, že bych během semestru nebyl pod takovým tlakem a celkově bych už o tom měl něco nastudované. Co byste mi radili? Jak třeba vypadala vaše první práce a co jste dělali k tomu, abyste ji dostali?