Grafický tablet nefunguje v KVM

Re:Grafický tablet nefunguje v KVM
« Odpověď #60 kdy: 04. 02. 2021, 19:17:54 »
Tak som nastavil v Hostovi NVIDIA On-demand v NVIDIA X Server - PRIME Profiles, otvoril virt-manager, nastavil Intel u OpenGL, spustil virtuálku a ono to ide, tak trocha, no ale nejde.
Ano, tak na tom jsme stejně. Tohle začalo dělat nedávno po nějaké aktualizaci a jelikož jsem od té doby nepotřeboval Spice GL, tak jsem to neřešil a myslel jsem, že je to záležitost mého rolling release distra (Manjaro), ale jak vidím, tak to bude zřejmě problém přímo ve Spice. Jestli bude čas, tak na to mrknu čím to je.

PS: příkaz remote-viewer --verbose --debug --spice-debug spice+unix:///run/user/1000/spice.sock ti nefunguje protože je tam špatná cesta. Musel bys tam doplnit správnou cestu k socketu. Teď z hlavy nevím jakou používá Libvirt.

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 04. 02. 2021, 19:29:26 »
aha, no ani ja to OpenGL nutne nepotrebujem, len problém je teraz to že keď vo virtuálke spustím videostream tak mi CPU vyťaží na 40% a laptop hučí ako vysávač. Tak som myslel že toto by tomu pomohlo, lebo teraz v podstate prácu grafiky robí CPU, preto je tak vyťažený. Ale mimo videostreamov to ide v pohode. V Guestovi hry ani nič podobné nepotrebujem. V hostovi mám nainštalované pár nenáročnejších hier ako Medieval Total War či 0.A.D takže tiež nie niečo čo by žiadalo extra veľa výkonu a hrám hry fakt len zriedkavo.

V podstate viem prežiť aj bez OpenGL, ale rád by som vyriešil aspoň ten tablet, ten by som celkom potreboval.
« Poslední změna: 04. 02. 2021, 19:31:50 od Mlocik97 »

« Odpověď #62 kdy: 04. 02. 2021, 21:47:11 »
Tak som nastavil v Hostovi NVIDIA On-demand v NVIDIA X Server - PRIME Profiles, otvoril virt-manager, nastavil Intel u OpenGL, spustil virtuálku a ono to ide, tak trocha, no ale nejde.
Ano, tak na tom jsme stejně. Tohle začalo dělat nedávno po nějaké aktualizaci a jelikož jsem od té doby nepotřeboval Spice GL, tak jsem to neřešil a myslel jsem, že je to záležitost mého rolling release distra (Manjaro), ale jak vidím, tak to bude zřejmě problém přímo ve Spice. Jestli bude čas, tak na to mrknu čím to je.
Mám to. Nějaký problém v Mesa. Stačí když do XML přidáš řádek, který zajistí, že se použíje i965:
Kód: [Vybrat]
<qemu:commandline>
  ...
  <qemu:env name="MESA_LOADER_DRIVER_OVERRIDE" value="i965"/>
Pro ověření že virgl funguje spusť ve VM:
dmesg | grep drma mělo by to vypsat něco jako:
[drm] virgl 3d acceleration enabled

Myslím, že virgl ti při streamování nebo HW akceleraci videa extra nepomůže, ale zkusit to můžeš.

aha, no ani ja to OpenGL nutne nepotrebujem, len problém je teraz to že keď vo virtuálke spustím videostream tak mi CPU vyťaží na 40% a laptop hučí ako vysávač.
Tak jestli jsi až do teď měl jako výchozí GPU Nvidii a Intel jsi vůbec nepoužíval, tak můžeš virtuálce předat celou iGPU Intelu nebo jen část iGPU Intelu. a zbylá část by zůstala k dispozici stále hostiteli. Na netu je spoustu návodů. Kdybys s něčím bojoval, tak založ nové vlákno.

rád by som vyriešil aspoň ten tablet, ten by som celkom potreboval.
Třeba se tady ještě někdo s tabletem Wacom ukáže a poradí. Já bych ověřil jestli uvnitř VM se ten tablet opravdu objevuje jako Wacom (což by měl když máš v XML usb-wacom-tablet) a zkoušel bych nějak nastavit Xorg. Možná že ten Wacom jen potřebuje nějaký xorg.conf, aby správně zaznemenal přítlak.

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 04. 02. 2021, 23:15:36 »
Mám to. Nějaký problém v Mesa. Stačí když do XML přidáš řádek, který zajistí, že se použíje i965:
  ...
  <qemu:env name="MESA_LOADER_DRIVER_OVERRIDE" value="i965"/>
Pro ověření že virgl funguje spusť ve VM:
dmesg | grep drma mělo by to vypsat něco jako:
[drm] virgl 3d acceleration enabled

Myslím, že virgl ti při streamování nebo HW akceleraci videa extra nepomůže, ale zkusit to můžeš.

Tak pozerám že to funguje... ďakujem ti strašne moc,...

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 10. 03. 2021, 17:12:04 »
Tak sa mi podarilo zfunkčniť už vo virtuálke všetko až na grafický tablet. A ešte jedna drobnosť.

Možno by som potreboval iné nastavenie siete. Pretože:

<interface type="network">
  <mac address="xx:xx:xx:xx:xx:xx"/>
  <source network="default"/>
  <model type="virtio"/>
  <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x01" slot="0x00" function="0x0"/>
</interface>

spôsobuje že:
1. guest vidí hosťa ako gateway (ďalší uzol v sieti).
2. všetky pravidla v /etc/hosts v hostovi sa aplikujú aj na guesta.

avšak pri zmene na:
<interface type="direct">
  <mac address="xx:xx:xx:xx:xx:xx"/>
  <source dev="enp3s0" mode="bridge"/>
  <model type="virtio"/>
  <address type="pci" domain="0x0000" bus="0x01" slot="0x00" function="0x0"/>
</interface>

to spôsobuje síce že nevidím môjho hosťa ako gateway (ďalší uzol v sieti), taktiež nevidí ani moju domácu sieť (to úplne nerozumiem prečo), neaplikujú sa pravidlá z /etc/hosts z hosta čo je dobre, ale:

zmena siete v hosťovi spôsobí nefunkčnosť Internetu v guestovi. A mám to pevne mapované na interface, ale potreboval by som nech či mám notebook pripojený k Internetu cez Ethernet, WiFi, tethering, aby vo všetkých 3 prípadoch si zmenu guest vôbec nevšimol. Tak ako to je v prvom nastavení.

Dá sa to nejak riešiť aby:
Guest bol za NATom s falošným názvom gatewayu, naňho sa neaplikovali pravidlá z /etc/hosts v hosťovi, využíval virtuálny interface, ktorý by bral pripojenie k Internetu z Hosťa bez ohľadu na to, cez čo je host pripojený k Internetu, a zároveň aby Guest nevidel ani domácu sieť ani Hosťa? Pozerám že macvtap má 4 režimi: bridge, vepa, private, passthrough, čo sú to zač?

Není to silne nutné, ale rád by som bol keby sa mi aj toto podarilo vyriešiť.
« Poslední změna: 10. 03. 2021, 17:16:37 od Mlocik97 »