Vodafone optický internet - chybný DNS

Vodafone optický internet - chybný DNS
« kdy: 16. 09. 2025, 22:51:21 »
Zdravím,
stala se mi divná věc, chtěl jsem zaplatit kartou na webu o2.sk (dobití předplacenky). Po potvrzení že to chci zaplatit přes Google Pay a přesměrování na acs2p.gpesecure.com jsem dostal chrome upozornění Chyba ochrany soukromí, ..., net::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID. Detaily certifikátu Subject: www.0oo1.cz, Issuer: R12, Expires on: 10. 12. 2025, Current date: 16. 9. 2025. To už byl docela red flag.
acs2p.gpesecure.com se u mě resolvuje na 62.109.151.80, přitom na nslookup.io je 159.60.146.54
V routeru (nějaký Vodafone fiber station) bylo pod DNS:

The DNS configuration is done automatically when you connect to the network. Alternatively you can manually configure your own DNS settings on your devices."
Secure DNS:  automatically manually (vybráno bylo automatically)
V statuse jsem zjistil DNS
31.30.90.11
31.30.90.12
které vypadají že jsou legit vodafone dns.
Přepnul jsem na manually, nastavil tam 8.8.8.8/1.1.1.1, restartoval, flush dns a už resolvuju správně na 159.60.146.54.

Tak se chci zeptat jestli to je nějakej útok na Vodafone DNS servery, nebo nějaká chyba konfigurace a jestli to pozoruje ještě někdo další a tak.

vcunat

• 159
    • Zobrazit profil
Re:Vodafone optický internet - chybný DNS
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 06:39:23 »
Myslím, že těžko z tohoto zjistíme, co přesně se stalo.  Ale jména jako acs2p.gpesecure.com jsou v DNS nezabezpečená (bez DNSSEC), takže není až tak těžké je přimět resolvovat na něco jiného.  Pokud se někdo dostane na cestu kudy příslušné packety tečou, tak je to zcela triviální, ale není to podmínka.