Procházím si státní zakázky na portálu nen.nipez.cz, a mám z toho dost rozporuplné dojmy:
- Člověk musí hledat s lupou v přiložených word dokumentech se smlouvami a podmínkami, co vlastně po něm chcou vyrobit, nevidí to hned po rozkliknutí zakázky
- Specifikace funkčních požadavků bývá někdy dost vágní
- Pak tam člověk musí s lupou zjistit v přiložených word dokumentech, jaké jsou zadávací podmínky, aby se následně v jednom odstavečku mezi hromadami textu dočetl, že po něm chtějí prokázat, jak v posledních 3 letech měl zakázku podobného typu za minimálně 8mil. Kč (to si nemůže OSVČ dovolit), jindy zase aby prokázal obrat skoro 1 miliardu za poslední 3 roky, atp.
Pointa toho, co mi vadí na obratech je: Já teď mám smlouvu o dílo na systém, který už do této chvíle stál tak 3 mil. a dělám na něm 2 roky. Nevím, proč bych neměl být schopen udělat podobně složitý systém pro státní správu, třeba v jedné zakázce pro české knihovny (která se vysoutěžila za 900 000,- Kč), ale jak to mám asi tak udělat, když mě jako OSVČ odfiltrují těmi požadavky za obrat?
Pak tam najdu zajímavý projekt, inf. systém malého rozsahu pro ČIŽP, který limit za obrat stanoven nemá:
https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:druhVZ=Sluzby%2CDodavky%2CKoncese_na_sluzby&stavZP=planovana%2Cneukoncena&sort-podaniLhuta=desc&sort-stavZP=desc&datumPosledniUver=2024-11-01%2C&query=software/detail-zakazky/N006-24-V00038949Načež opět se dočtu ve smluvních podmínkách, že jakýsi JUDr. Ing. Petr Bejček si tam naporoučí, že nabídka nesmí být vyšší než 400000,- Kč, načež v ceně je zahrnuta podpora po dobu 2 let a hromada pokut, jako např. 5000,- Kč za každou jednu vadu kterou software bude mít, atp. A požadavků mají teda dost a to vč. toho, že chtějí mít videonávody k používání softwaru (Ok, to není zase takový problém) ale pak tam mají, že chtějí i vysvětlující videa pro uživatele k chemické legislativě - takže já jáko vývojář si k ceně musím připočíst asi několik desítek tisíc za konzultace s právníkem kvůli chemické legislativě, abych následně z toho vyrobil školící videa, aby mě následně nějaký Judr. Bejček nepopotahoval za ona videa a neudělovat mi 5000,- Kč pokuty jak na běžícím pásu.
A to jsem nepřečetl všechno, abych zjistil, jestli vůbec akceptují continuous delivery, tzn. že jim něco dám, oni si to vyzkouší, dají mi připomínky že něco nejde jak si představují, a nebude to milostiv ambiciozní Judr. považovat za vadu s pokutou 5000,- Kč za jeden výskyt takové vady.