Wi-Fi pro dvoupatrový dům

Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Odpověď #60 kdy: Dnes v 08:33:16 »
Ahoj, co byste doporučili za domácí wifi řešení v roce 2026?

Jednoduchá síť pro dům, 2 patra, jen pár zařízení jako tv, telefony, tablet a laptop, co jde je připojeno kabelem, ale něco prostě efektivně nejde.

Kabel je dobrý začátek. Mám UTP v každé místnosti kromě ložnice.

Mám dřevostavbu. Původně jsem taky přemýšlel jak to pokrýt celé jednou sítí.

Konečný výsleded:

Televize jede po drátě. To je asi největší žrout datového toku.

Mám jednu oddělenou wifi v pracovně a jednu v obýváku - v místech, kde potřebuju používat i bezdrátová zařízení a chci mít i rozumnou rychlost. Výhoda je jednoduchost, kterou bys taky rád. Příjde mi to i levnější než kupovat nějaké sofistikované řešení. Největší problém nakonec jsou různá chytrá zařízení v technické místnosti, která je vedle pracovny, ale dobře zvukově izolovaná.

V patře je signál slabší, ale na mobil to stačí. Děcka nutím, aby počítač a mobil používali jen v obýváku, abych měl přehled jak dlouho a co dělají. Toto je výhoda slabšího signálu v patře :). V budoucnu řešitelné další oddělenou wifi v bordel místnosti v patře, kde je taky UTP v kombinaci počítače připojené přes drát, ale na to mám ještě pár let čas, než začnou děcka remcat, že je v patře slabší signál.

« Odpověď #61 kdy: Dnes v 11:17:41 »

Hm, to je celkem škoda. Ale zajímalo by mě, co tam tedy mají za systém. Protože jejich OS byl také OpenWrt, jen osekaný a s vlastním webovým rozhraním.

Predpokladam, ze pouzivaju stale OpenWrt ako zaklad ale s uzavretymi blobmi, kedze podla informacii teraz pouzivaju chipy od Broadcomu.

Citace
Pořád je to low-end. Nemůžete to vlastnostmi srovnávat se střední třídou. V téhle cenové kategorii si nevzpomínám na AP (alespoň z toho, co jsem měl, tedy D-Link, TP-Link, Cudy), které by něco z toho podporovalo. Ale třeba jsem měl jen smůlu. A líbí se mi na nich přístup ke cloudu: není potřeba ale když chcete, vytvoříte si účet a v něm si on-site naklikáte, která místní zařízení přes něj chcete spravovat.

Aky low end? Za podobnu cenu vies kupit EAP AP-cka od TP-Linku a to je ina liga. Ak by som nechcel vyskusat od nich AP, tak jednoznacne idem do EAP. Tie maju najlepsi pomer cena/kvalita zo vsetkych znaciek, co som doteraz vyskusal. Osobne sa cudujem popularite Ubiquity. Pre mna bola ulava prechod na TP-Link.

Ap-cko AP3600 je len prebaleny WR3600H wifi router s moznostou PoE. Ak by WR3600H malo PoE, tak  by som nabuduce volil WR3600H , ten ma lepsie pokrytie wifi a da sa prepnut do AP rezimu.
Podobne to je aj pri inych AP a maju rovnaky HW ako k nim prisluchajuce wifi routre.

Ale fandim im a dufam, ze sa postupne zlepsia.

Tom5

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: Dnes v 12:34:27 »
Problém je, že specificky tady většina lidí nechápe, že je irelevantní co uživatel ví a neví. O tom, co potřebuje a nepotřebuje rozhoduje on a je zcela irelevantní jaký k tomu má důvod. Prostě nepotřebuje to, o čem se on rozhodne, že to nepotřebuje.

Je mi líto, ale s tím nelze ani v nejmenším souhlasit. V procesu rozhodování jsou informace, tedy co uživatel ví, či neví, zcela zásadní. Ať už jde o analytické nebo intuitivní informace. Na základě těchto informací probíhá rozhodovací proces.

Tedy rozhodně záleží jaké informace uživatel má, odkud je získal a jestli odpovídají realitě.

tyhle vlastnosti jsou často těm běžným uživatelům jednoduše úplně jedno a rozhodně za ně neplánují zaplatit pětkrát tolik.

S tím také nesouhlasím. Ano, je jim jedno, jestli bude mít CPU X nebo Y GHz. Ale není jim jedno, jestli bude jejích počítač rychlý nebo pomalý. Uživatel prostě má potřeby a tedy i požadavky. Jen je někdy a některé a priory explicitně nespecifikuje neb toho není schopen.

Ta "potřeba" je záležitost subjektivní volby kombinovaná s mezním užitkem z kvality a peněz, které na ni je třeba vynaložit.

Tak proč rozporujete jejich potřebu v podobě drahého telefonu, když vzápětí tvrdíte, že je potřeba subjektivní?

Spíš to na mne působí tím klasickým dojmem, že se jim snažíte vnutit svůj pohled resp. jim podsouváte svoje potřeby.

Zopper

• 963
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: Dnes v 13:03:45 »
Ta "potřeba" je záležitost subjektivní volby kombinovaná s mezním užitkem z kvality a peněz, které na ni je třeba vynaložit.

Tak proč rozporujete jejich potřebu v podobě drahého telefonu, když vzápětí tvrdíte, že je potřeba subjektivní?

Spíš to na mne působí tím klasickým dojmem, že se jim snažíte vnutit svůj pohled resp. jim podsouváte svoje potřeby.
Ale MP přece říká, že reálně to nepotřebují, ale rozhodli se, že potřebují a stojí jim to za to. Stejně jako se rozhodli, že nepotřebují AP za 10 tisíc. A to je to, na čem nakonec záleží.

« Odpověď #64 kdy: Dnes v 14:18:20 »
Problém je, že specificky tady většina lidí nechápe, že je irelevantní co uživatel ví a neví. O tom, co potřebuje a nepotřebuje rozhoduje on a je zcela irelevantní jaký k tomu má důvod. Prostě nepotřebuje to, o čem se on rozhodne, že to nepotřebuje.

Je mi líto, ale s tím nelze ani v nejmenším souhlasit. V procesu rozhodování jsou informace, tedy co uživatel ví, či neví, zcela zásadní. Ať už jde o analytické nebo intuitivní informace. Na základě těchto informací probíhá rozhodovací proces. Tedy rozhodně záleží jaké informace uživatel má, odkud je získal a jestli odpovídají realitě.
To je právě ten váš největší omyl. Trh takhle nefunguje. Jestli s tím souhlasíte nebo nikoliv není podstatné.

tyhle vlastnosti jsou často těm běžným uživatelům jednoduše úplně jedno a rozhodně za ně neplánují zaplatit pětkrát tolik.

S tím také nesouhlasím. Ano, je jim jedno, jestli bude mít CPU X nebo Y GHz. Ale není jim jedno, jestli bude jejích počítač rychlý nebo pomalý. Uživatel prostě má potřeby a tedy i požadavky. Jen je někdy a některé a priory explicitně nespecifikuje neb toho není schopen.
No právě. Ale mluvíte o úplně něčem jiném. Držte se kontextu. Tedy výše prezentované představy, že běžný domácí uživatel půjde a koupí si místo TP-Linku, který mu naprosto dostačuje arubu za cca pětkrát tolik. To je jednoduše sci-fi. A taky se to celkem logicky opravdu neděje.

Zkuste si na základě toho, co jsem napsal odpovědět sám. Přímo to z toho vyplývá. Minimálně se to totiž nijak nevylučuje. Spíš naopak.

Co na vás působí dojmem je vaše dojmologie. Nic ve zlém.

Tom5

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: Dnes v 17:19:38 »
V procesu rozhodování jsou informace, tedy co uživatel ví, či neví, zcela zásadní. Ať už jde o analytické nebo intuitivní informace. Na základě těchto informací probíhá rozhodovací proces. Tedy rozhodně záleží jaké informace uživatel má, odkud je získal a jestli odpovídají realitě.
To je právě ten váš největší omyl. Trh takhle nefunguje. Jestli s tím souhlasíte nebo nikoliv není podstatné.

Ach jo. Tak si o tom něco přečtěte. Nevím od koho byla ta skripta na VŠ, ale teď tady mám třeba Marketing Management od Philipa Kotlera (Kapitola 5, strana 117):

The Stages of the Buying Decision Process
Stage 1: Problem Recognition
Stage 2: Information Search
Stage 3: Evaluation of Alternatives
Stage 4: Purchase Decision
Stage 5: Postpurchase Behavior

Co si pamatuji, tak ve VŠ skriptech to bylo trochu jinak strukturované, ale podstata byla stejná.

No právě. Ale mluvíte o úplně něčem jiném. Držte se kontextu.

Kontext je takový, že jste tvrdil, že je jedno, jaké má potenciální kupec informace, že je to irelevantní – není.

Tedy výše prezentované představy, že běžný domácí uživatel půjde a koupí si místo TP-Linku, který mu naprosto dostačuje arubu za cca pětkrát tolik. To je jednoduše sci-fi. A taky se to celkem logicky opravdu neděje.

Jak víte, že mu stačí tplink, když nemáte informace, protože je pokládáte za irelevantní? Podsouváte mu svoje představy a svoje rozhodnutí. Stejně jako v případě drahéto telefonu. Jak víte, že by jim stačil jiný? Jen proto, že stačí vám? Možná jen nechcete chápat jejich potřeby.

Zkuste si na základě toho, co jsem napsal odpovědět sám. Přímo to z toho vyplývá. Minimálně se to totiž nijak nevylučuje. Spíš naopak.

A proč to nezdůvodníte sám? Já si nechci vymýšlet vaše důvody.

Ve zlém si to fakt neberu, zvlášť, když ten dojem stále jen potvrzujete. :-)

« Odpověď #66 kdy: Dnes v 17:51:14 »
V procesu rozhodování jsou informace, tedy co uživatel ví, či neví, zcela zásadní. Ať už jde o analytické nebo intuitivní informace. Na základě těchto informací probíhá rozhodovací proces. Tedy rozhodně záleží jaké informace uživatel má, odkud je získal a jestli odpovídají realitě.
Ach jo. Tak si o tom něco přečtěte. Nevím od koho byla ta skripta na VŠ, ale teď tady mám třeba Marketing Management [...]
Tak vidíte, že se toho kontextu moc nedržíte. Všiml jste si, že tu od začátku mluvím o mikroekonomii, nikoliv o marketingu?

Kontext je takový, že jste tvrdil, že je jedno, jaké má potenciální kupec informace, že je to irelevantní – není.
Ne, to opravdu není. To jste tak maximálně z kontextu vytrhl protože se vám to hodí. Klasicky.

Tedy výše prezentované představy, že běžný domácí uživatel půjde a koupí si místo TP-Linku, který mu naprosto dostačuje arubu za cca pětkrát tolik. To je jednoduše sci-fi. A taky se to celkem logicky opravdu neděje.
Jak víte, že mu stačí tplink, když nemáte informace, protože je pokládáte za irelevantní? Podsouváte mu svoje představy a svoje rozhodnutí. Stejně jako v případě drahéto telefonu. Jak víte, že by jim stačil jiný? Jen proto, že stačí vám? Možná jen nechcete chápat jejich potřeby.
Možná si jen vymýšlíte možná a tváříte se, že to jsou argumenty. To hlavně.

A proč to nezdůvodníte sám? Já si nechci vymýšlet vaše důvody.
Za debatování tady mě nikdo neplatí. Takže proto, že se mi už prostě nechce ;D

Ve zlém si to fakt neberu, zvlášť, když ten dojem stále jen potvrzujete. :-)
Ano, potvrzujete si svůj dojem protože vidíte právě to, co chcete a potřebujete vidět. V podobných diskuzích nic nového pod sluncem.

« Odpověď #67 kdy: Dnes v 18:58:54 »
Úplně zabitá diskuse a původní téma díky MP. Zase se na místní diskusi plnou psychicky nemocných jako MP a Jirsák rok nepodívám. Díky.

« Odpověď #68 kdy: Dnes v 19:10:49 »
Úplně zabitá diskuse a původní téma díky MP. Zase se na místní diskusi plnou psychicky nemocných jako MP a Jirsák rok nepodívám. Díky.
Všiml jste si, že to podtéma jste začal vy?  :D