Oprava dálkového ovladače

Standby

Oprava dálkového ovladače
« kdy: 06. 08. 2013, 21:41:18 »
Čau lidi.

Klasický dálkový ovladač. Gumová tlačítka, s vodivou ploškou (opět guma zřejmě s příměsí uhlíku - prostě klasika), která propojí kontakty.

Tlačítka jsou již "promačkaná". V minulosti oprava provedena nalepením alobalu či staniolu.

Nyní promačkaná další tlačítka. Plíšky (uvedený alobal, staniol) viditelně opotřebované, ale stále funkční.
Není možné pokaždé provést další opravu ihned. Lepidlo musí být kvalitní (pevné a pružné) a taková znám jen ve velkých "injekčních" tubách, které při nevypotřebování dříve nebo později ztvrdnou.

Proto se ptám. Neexistuje nějaký přípravek, který bych na tu opotřebovanou vodivou část nanesl, a ten by po ztuhnutí původní vodivou vrstvu nahradil vrstvou novou? Množství trocha, uschovatelnost roky, aplikace štetečkem, nebo třeba jako fix (ideální aplikátor).

Pokud byste něco takového znali dejte prosím vědět. Díky.
Pokud máte lepší postup opravy než uvádím já, klidně se podělte o zkušenost. Myslím, že to uvítají i ostatní.
« Poslední změna: 06. 08. 2013, 22:01:54 od Petr Krčmář »

BzF

Re:Dálkový ovladač - Tlačítka - Vodivost
« Odpověď #1 kdy: 06. 08. 2013, 21:59:50 »
Zdravím,
před pár lety jsem to řešil taky. Použil jsem tuším ten nejobyčejnější elektrovodivý lak EL-2 (třeba v gme.cz).
Problémem bylo, že to udělalo silnější vrstvičku, než jsem potřeboval, ale velmi jemný brusný papír to napravil.

BzF

3ugeene

Re:Oprava dálkového ovladače
« Odpověď #2 kdy: 06. 08. 2013, 22:34:46 »

problem solved

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 08. 2013, 09:02:42 »
není jednodušší za pár (sto)korun koupit nový, třeba i neoriginální? já to po několika pokusech na opravu, které vydržely max. pár měsíců vzdal.. viz např. http://www.dalkove-ovladace.cz/

« Odpověď #4 kdy: 08. 08. 2013, 22:21:07 »
Ja som pred par rokmi kupil sadu na opravu. cca 100 tenkych vodivych gumovych kruzkov a lepidlo. Vydrzalo to ovela dlhsie ako alobal. Stalo to par drobnych, len si uz nepamatam, kde som to kupoval.
Jedina nevyhoda bola, ze tlacidla reagovali potom jemnejsie.

miz

« Odpověď #5 kdy: 30. 10. 2013, 20:51:41 »
Zkousel jsem cisteni (pomahalo trochu zpocatku ale ne nadlouho) a alobal (ten fungoval, ale je to pracne a nedrzel). Ted jsem pouzil vodivy lak =GRAPHIT33]http://www.heureka.cz/?h[fraze]=GRAPHIT33 a funguje vyborne. Nevim zatim, jak dlouho vydrzi, ale da se snadno opakovat. Natreni tlacitek (steteckem, seriznutym paratkem) trava par minut.
POZOR, nenastrikejte celou gumu (jako jsem to nejdrive udelal ja), ale naneste jen na spodni stranu tlacitek. Zalezi na provedeni ale na mem DO jsou kontakty vetsi nez tlacitka a zvoditelnenim cele gumy doslo k propojeni vseho dohromady. Odstranil jsem uspesne smirglem. Z toho vyplyva, ze guma sama vodiva neni. Vodivy je jen povrch tlacitek. Agresivnejsim cistenim spise pomahame odstranit vodivou vrstvu a dalsi cisteni uz nepomaha.

Jardaa

« Odpověď #6 kdy: 31. 10. 2013, 09:28:58 »
Zrovna řeším podobný problém a myslím si jak už tu poznamenal "miz" GRAPHIT33 je dobré řešení. Nezaschne, jelikož je v uzavřené láhvy. Jediná nevýhoda je, že je to aerosol takže je potřeba si to odstříknout do nějakého kalíšku a pak něčím napatlat pouze na gumu, která se má dotýkat plošného spoje v místě kontaktu.