Instalace Debian 12 na Dell Wyse 5070 nejde

JSOB

Instalace Debian 12 na Dell Wyse 5070 nejde
« kdy: 21. 01. 2025, 08:52:47 »
Zdravim
Je tady prosím nějaká dobrá duše, která by mi poradila jak krok za krokem nainstalovat na výše uvedené PC debian 12?
Kdyz z USB pustim live Kubuntu, Mint nebo Lubuntu vse šlape.
Pak nabootuju do Debianu (zkoušel jsem netinst, DVD i Open media Vault) a vzdy to skončí, že nemůže číst z media, že je špatný kontrolní součet. Ale to se mi nezdálo u všech tří.
Zjistil jsem ze nezná šíťovku. Je tam RTL8111/8168/8211/8411....v lubuntu mi network manager rika ze je tam r8169.

Potřeboval bych tam nutně Debian kvuli instalaci OMV, která podle dokumentace na jiném distru neběží.
Díky moc

Re:Instalace Debian 12 na Dell Wyse 5070 nejde
« Odpověď #1 kdy: 21. 01. 2025, 10:11:57 »
Zdravim
Je tady prosím nějaká dobrá duše, která by mi poradila jak krok za krokem nainstalovat na výše uvedené PC debian 12?
Pak nabootuju do Debianu (zkoušel jsem netinst, DVD i Open media Vault) a vzdy to skončí, že nemůže číst z media, že je špatný kontrolní součet. Ale to se mi nezdálo u všech tří.
Zjistil jsem ze nezná šíťovku. Je tam RTL8111/8168/8211/8411....v lubuntu mi network manager rika ze je tam r8169.

Potřeboval bych tam nutně Debian kvuli instalaci OMV, která podle dokumentace na jiném distru neběží.
Díky moc

A přímo OMV instalační iso nejede? Může být chyba na flashce, nebo to nemáte nakopírované celé, typicky se může stát u noname flešky třeba z aliexpresu. Co to znamená "nezdálo u všech tří" ?  Zkuste jinou anebo na tu flešku nahrát Ventoy, pak můžete velmi flexibilně zkoušet několik variant bez otravného "vypalování", ta isa se tam pak jenom nakopírují.

« Odpověď #2 kdy: 21. 01. 2025, 10:33:41 »
To r8169 / r8168 je známý problém ovladačů Realtek: https://askubuntu.com/questions/1279644/r8168-r8169-which-one-should-i-use

JSOB

« Odpověď #3 kdy: 21. 01. 2025, 10:42:06 »
Zdravim

Díky moc

A přímo OMV instalační iso nejede? Může být chyba na flashce, nebo to nemáte nakopírované celé, typicky se může stát u noname flešky třeba z aliexpresu. Co to znamená "nezdálo u všech tří" ?  Zkuste jinou anebo na tu flešku nahrát Ventoy, pak můžete velmi flexibilně zkoušet několik variant bez otravného "vypalování", ta isa se tam pak jenom nakopírují.

Díky. Je to snad kvalitni SanDisk a mam na ni prave Ventoy. Ani original OMV iso nejede.
"Co to znamená "nezdálo u všech tří" ? No že by u vsech tří možností při instalaci (OMV, netinst, DVD) hrál roli kontrolní součet. Pro jistotu zkusim jinou flashku bez Ventoy.

JSOB

« Odpověď #4 kdy: 21. 01. 2025, 10:51:26 »
To r8169 / r8168 je známý problém ovladačů Realtek: https://askubuntu.com/questions/1279644/r8168-r8169-which-one-should-i-use
No a jde to nějak vyresit pri instalaci?

« Odpověď #5 kdy: 21. 01. 2025, 17:06:25 »
Pardon, ale musel jsem se pousmát, když vedle sebe vidím slova "kvalitní" a "SanDisk" :). Ano, jedná se o tři osobní špatné zkušenosti: se dvěma SanDisk SSDčkama, obě umřela úplně stejně, a s jednou SanDisk microSDHC kartou, která umřela podobně jak ta SSDčka.

Osobně bych ten problém řešil spoustou způsobů: kontrola vad RAM, kontrola funkčnosti téže flešky v jiném PC, jiná fleška v Dellu… a spousta dalšího, podle toho, co by se vidělo.

Jinak bych asi obecně u tohoto typu PC očekával pár problémů s tím, že v tom je fakticky embedded platforma. Zkušenost mám jen s "Bay Trail", byť přesvědčit se to dalo, tak jen doufám, že s "Gemini Lake" už je to lepší (i když je to pořád to, čemu říkám "atomová j*bka" ;)).

JSOB

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:51:51 »
Pardon, ale musel jsem se pousmát, když vedle sebe vidím slova "kvalitní" a "SanDisk" :). Ano, jedná se o tři osobní špatné zkušenosti: se dvěma SanDisk SSDčkama, obě umřela úplně stejně, a s jednou SanDisk microSDHC kartou, která umřela podobně jak ta SSDčka.

Osobně bych ten problém řešil spoustou způsobů: kontrola vad RAM, kontrola funkčnosti téže flešky v jiném PC, jiná fleška v Dellu… a spousta dalšího, podle toho, co by se vidělo.

Jinak bych asi obecně u tohoto typu PC očekával pár problémů s tím, že v tom je fakticky embedded platforma. Zkušenost mám jen s "Bay Trail", byť přesvědčit se to dalo, tak jen doufám, že s "Gemini Lake" už je to lepší (i když je to pořád to, čemu říkám "atomová j*bka" ;)).
No kazdy mame nejakou zkusenost. Me osobne do ted SanDisk nezklamal, ale asi budes mit pravdu  :)
Po "vypaleni"image na jinou flashku bez Ventoy jde Debian nainstalovat a vse funguje. Takze vyreseno.
Ostatni isa z Ventoy jedou bez problemu.
Jen je mi zahadou proc pod rootem v grafickem prostredi nevidim HDMI/DP vystup pro audio. U normalniho uzivatele je to OK. No stejne tam budu jako jiny uzivatel samozrejme tak to nevadi.
No je*ka.......ono záleží na jeké účely to potřebuješ. Mě to bude myslím vyhovovat na 100%.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 10:42:19 »
Jinak bych asi obecně u tohoto typu PC očekával pár problémů s tím, že v tom je fakticky embedded platforma.

Je to obycejne PCcko. S Wyse 5070 jsem narazil na jediny "vazny problem" v Ubuntu 22.04 LTS - lupnuti v builtin speakeru pokazde kdyz zacina/konci prehravat audio. Podoba se to staremu bug reportu, kdybyste nekdo meli reseni dejte vedet. Fakt otravne s default tab complete zvukem v terminalu. Jinak nic, proste funguje.

Jo vlastne jeste jedna vec - windows 10 potrebujou postelovat nejaky boot parametr aby nabootovaly s 32GB ram (16GB jedou), linux zvladne 32GB bez rikani. Intel rika Max Memory Size (dependent on memory type) 8 GB, ale dost keca.
« Poslední změna: Dnes v 10:46:02 od fanoush »

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 14:54:23 »
Jo vlastne jeste jedna vec - windows 10 potrebujou postelovat nejaky boot parametr aby nabootovaly s 32GB ram (16GB jedou
To se týká tohoto konkrétního typu PC?

k3dAR

• 3 091
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 16:11:47 »
nezkoumal sem, ale nejspis nebyl problem s flash, ale s Ventoy ;⁠-⁠)

https://github.com/ventoy/Ventoy/issues/2457

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 19:08:14 »
Jo vlastne jeste jedna vec - windows 10 potrebujou postelovat nejaky boot parametr aby nabootovaly s 32GB ram (16GB jedou
To se týká tohoto konkrétního typu PC?
Tezko rict, bud vlastnost toho hardware nebo bug v biosu nebo kombinace, fix tady https://www.reddit.com/r/HomeServer/comments/v3ft2a/comment/kscrkrq/ asi je treba omezit pamet shora na adresovy prostor 32gb. linux tu pamet nad to vynecha automaticky,