SAMBA4 - browse network

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
SAMBA4 - browse network
« kdy: 19. 05. 2015, 16:09:49 »
Ahoj,
tak jak asi všichni znáte z windows, když se dá prohledat síť, zobrazí se pro každou stanici včetně serveru ikony.
Pro stanici kde mi běží SAMBA4 jako DC+AD se mi tato ikona nezobrazje. Musím v adresním řádku file exploreru zadat ' \\samba4 '
a poté se mi zobrazí složky co stanice se Sambou4 nabízí.
Lze docílit aby při hledání v síti na klientovi se pro stanici se Sambou4 zobrazila ikona pořítače?

díky
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

M.

Re:SAMBA4 - browse network
« Odpověď #1 kdy: 19. 05. 2015, 16:51:02 »
Samba 4 nepodporuje "netbios browsing" funkci pro NETBIOS, takže ji v síťovém okolí takto nevidíš. Funkce "netbios name resolution" je implementovaná, takže to \\samba4 funguje i v případě, že není v DNS, WINS, ..

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 05. 2015, 19:20:01 »
Diky.....toz to je skoda...pekne by to s tim bylo
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. 05. 2015, 19:32:15 »
Ted se divam ze v distribuci Zentyal presne toto maji vyresene:
https://www.youtube.com/watch?v=0eECobFWNx8&app=desktop
Jde to videt v osme minute....
Jedine co by mohli mit jinak ze ten stroj co dela dc se registroval pres wins na nejaky central wins server, kam se registruji vsici.

famfrťálepaprťále

« Odpověď #4 kdy: 19. 05. 2015, 20:27:33 »
To je jako rozhodnutí: Linux proti lidem?

Samba 4 nepodporuje "netbios browsing" funkci pro NETBIOS, takže ji v síťovém okolí takto nevidíš. Funkce "netbios name resolution" je implementovaná, takže to \\samba4 funguje i v případě, že není v DNS, WINS, ..

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 20. 05. 2015, 09:13:46 »
ted jsem si všiml, že při prvním hledání z windows stanice (browse network) ten sambí stroj jako ikonku nevidím, zadám tedy do adresního řádku
\\samba4 zobrazí se mi dostupné složky vrátím se krok zpět a poté již ikonu samba stroje vidím
teď jen zjistit, proč se nezobrazí při první hledání v síti

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 20. 05. 2015, 09:40:58 »

M.

« Odpověď #7 kdy: 20. 05. 2015, 09:47:01 »
ted jsem si všiml, že při prvním hledání z windows stanice (browse network) ten sambí stroj jako ikonku nevidím, zadám tedy do adresního řádku
\\samba4 zobrazí se mi dostupné složky vrátím se krok zpět a poté již ikonu samba stroje vidím
teď jen zjistit, proč se nezobrazí při první hledání v síti

Protože se tím ta stanice o existenci toho serveru dozví a přidá si ho lokálně do neighboor cache. V podstatě proběhne dynamická obdoba "přidat místo v síti".

Jinak WINS server neslouží k dynamickému objevování sousedů. Slouží k tomu, aby pomáhal přeložit už známé jméno stroje na IP adresu. Služba je považována už nějakou dobu za mrtvou ve prospět DDNS (a to i ze strany MS). Samba4 v roli AD DC neumí WINS server funkci. Nicméně se stále hodí mít WINS server někde puštěn, pokud mám síť z vícero segmentů a nemám DDNS v provozu.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 20. 05. 2015, 09:52:37 »
jak to ale udělali v tom Zentyalu?...tam jde vidět že to funguje