Nedaří se mi tightvnc démona přidat do seznamu po spuštění pro vybraného usera, ale ručně ho přes ssh spustím. (Vím, tam je problém, že není "zalogovaný" user a obecně problém) pro jakého user ho spustit. V té problematice virtual/user/service jsem se uplně nezorientoval.
Zároveň jsem si vybral tighvnc místo realvnce, protože k němu jedinému se mi telefon připojil.
Funguje mi to, když jsem připojen jako aktuální uživatel přes ssh a spustím tightvncserver :1 .... (předtím tightvncpasswd) - tím pádem server se rozběhne a klidně mohu ssh terminál ukončit.
Když tam zadám jen tightvncserver :1, tak se spustím vnc pod rootem.
Ale když to /etc/rc.local dám jedno su ja -c "tightvncserver :1" tak to nejde. (příkaz se provádí z kontextu roota a v tomto případě příkaz su skončí na interaktivním čekání na zadání hesla). Tedy v obou případech v klientovi mám údaje ja / vncheslo ,ale přihlásí se "na plochu" toho, pod kým jedémon spuštěn...
žádnou systemd službu (/grep vnc) nemám.
Cítím tam určitou problematiku přihlašování a autentizace. (probíhá výběr usera při spuštění démona vs proč ne přes přihlašovací údaje klienta), taky se mi nelíbí sdílené heslo pro všechny.
Za druhé, jak nastavit, abych se tam logoval svým systémovým heslem? Souvisí to nějak s Auth Metodou (None, VncAuth,Default,VeNCrypt)?
Tedy je to headless, monitor je nepřipojen. Hypoteticky jak bych udělal jinou další situaci že chci ovládat přesně to, co se bude dít na obrazovce whoever je přihlášen??(až vyřeším toto)?