Uplatnění C++ jako samouk

Re:Uplatnění C++ jako samouk
« Odpověď #15 kdy: 14. 04. 2025, 21:18:45 »
Já bych doporučil Rust a golang. Ne že bych tyto jazyky měl nějak rád, ale je tam hype a firmy hledají pro tyto jazyky vývojáře, takže tak nějak vytěžit z toho hype něco a nechat si to zaplatit :) S C++ se nikomu nezavděčíš, co team to jiná kultura, jiné omezení, jiný formatting, všechno jiné a hodně těžké se začlenit do nějakého sehraného teamu abys je nezdržoval.

Jeětě bych k tomu dodal to, že jsem dělal v C++ různé projekty, od teamu 2 lidí do desítek. A problém je ten, že i když jsme byli na projekt jen 2, tak jsme se nedokázali domluvit kde exceptions a kde už ne... To je bohužel realita ve světě C++.
« Poslední změna: 14. 04. 2025, 21:20:44 od anonacct »

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 14. 04. 2025, 22:50:08 »
ja mam o neco radsi golang protoze vychazi z c, i kdyz uplne nemam rad garbage collector.
rust je zajimavy, ale na c++ uz jsem si zvykl.

« Odpověď #17 kdy: 15. 04. 2025, 09:29:59 »
Doporucil bych najit si nejaky open-source projekt, ktery sam pouzivate. Pokud pouzivate Linux, mate na pul vyhrano. Stahnout si zdrojaky, podivat se dovnitr, prelozit si to, podivat se jake jsou na to otevrene bugy, pokusit se to opravit.

U naproste vetsiny projektu budou radi, pokud se zapojite, poslete patch, navrhnete reseni nejakeho problemu. Neni nutne hned prijit s hotovym patchem, casto se staci zeptat. Popr. projekty mivaji i "first good bug" pro zacatecniky.

Napr. pro Firefox jsem sepisoval tuhle stranku: https://mastransky.wordpress.com/2023/07/04/no-one-fights-alone-a-guide-to-your-first-firefox-patch-on-linux/

Co se tyce znalosti o programovani, pro zacatek staci zakladni znalosti a aspon nejak rozumet kodu, pokud to je dobry projekt tak se na patchy dela review a postupne se doucite.

peete

« Odpověď #18 kdy: 16. 04. 2025, 19:38:58 »
K otazce "je zajem o juniory"? Odpoved: neni, ale to hlavne v tom co dela kazdy a co se uci vsichni (Python, Java, React). C++ zase neumi kazdy, mozna je to tam uplne jine, ale nevim, pohybuju se ve svete jinych jazyku.

« Odpověď #19 kdy: 17. 04. 2025, 20:04:35 »
Ja bych te spis od C++ a to rikam jako C++ programator spise odrazoval. Tim, ze je to stare jako prase a lepi se na to hodne modernich veci, tak to ne vzdy je uplne idealni a kvuli tomu, ze je strasna spousta zpusobu, jak v tom programovat a castokrat nevis treba kdo je majitelem objektu a spousta veci je potreba resit dokumentaci nebo nahledem do kodu. Kazdy projekt ma trochu jinou stabni kulturu.

Co je za me obrovska vyhoda je, ze mas docela svobodu jak veci delat a castokrat, kdyz mas opensource knihovnu a tech je napsanych v C/C++ hodne, tak se muzes podivat a zmenit, co to dela. To muzes i v jinem jazyku, ale casto to konci volanim nejake C/C++ knihovny. Ale na juniora strasny opruz, zvlast kdyz ctes kod po nejakem silenci.

Za me je to navic strasne komplikovane, taky bych se nenaucil strojarnu nebo hrat ma saxofon i za 10 let bych to stejne poradne neumel.