V současné práci chceš zůstat protože jsi "loajální" anebo protože ti to tak vyhovuje? Možná se ti tam líbí práce, možná sekretářka, možná jsi kamarád se šéfem...třeba tě to tam i trochu sere, ale máš rád svůj klid. Nebo prostě nejsi v situaci, kdy si můžeš dovolit ta rizika spojená se změnou práce. Případně cokoli jiného. Všechno jsou to relevantní důvody, ale žádnému z nich se neříká loajalita.
Já myslím, že už od začátku víš, že zůstaneš tam kde jsi, jenom ti hlodá v hlavě, že možná přicházíš možnost si finančně polepšit. Celé to je jenom hledání zástupných důvodů, jak sám sobě obhájit, že tu nabídku hodláš pustit.
A ne za rok bys to taky nevzal, ne pokud bys byl ve stejné situaci. Třeba se něco změní, ať už v osobním životě nebo i v tom pracovním (dostaneš třeba šéfa debila nebo tak) a podobné nabídka ti přijde jako dobrá volba, ale jinak ne.
Já jsem lopata a dělám na HPP ale taky teď řeším :
- Zůstat za 65k tam kde jsem - má to své mouchy, trochu tu zakrňuji, ale mám absolutní klid a můžu to takhle patlat nejspíš několik dalších let
- Jít o dům dál a dostat 75k, ale s vědomím, že bych měl částečnou zodpovědnost i za další lidi a celkově by to taková pohodička určitě nebyla
Popravdě řečeno jsem taky spíše nakloněn té první variantě. Už jenom proto, že ten rozdíl je pro mě nakonec o dost menší než 10tisíc vzhledem k odlišné výši a struktuře dalších kompenzací a bonusů.
/ )
/ /___
__/ (____)
(____)
___ (____)
\_(____)
@JurajP lojalita v roznych veciach v zivote je podstatna resp opodstatnena vec: lubostne vztahy, rodinne vztahy, kamaratstva - a tu myslim skutocne kamaratstva, nie to zo sefom, alebo s kolegami. Ako nevylucujem ze nemozes byt kamarat zo sefom, ale castokrat nie si s nim az taky kamarat ako si myslis, dost "empatie" z jeho strany je pracovneho razu, nie sukromneho (vysvetlim nizsie).
Lojalita v praci je blbost. Ked sa firme nebude darit, alebo ked sa projektu nebude darit ala odchadzajuci klienti/ziadni novi klienti, teda nasledna nutnost okresat vyvoj, a pod neprijemne zalezitosti, firma/projekt ta bez milosti odstrihne. Ak ta odstrihne iba projekt, tak je stale sanca ze zostanes vo firme, ale ver tomu ze sa s tebou nebudu hrat v rukavickach a cakat mesiac dva alebo aj viac kym ti najdu projekt ktori sa ti zapaci. Proste ta supnu na prvu vec ktoru budu mat po ruke, len aby ta mali komu vyfakturovat. A nebude ich trapit ze projekt je crap, alebo ze je tam kompletne iny tech stack ktori neovladas, oni ta proste niekde supnu aj ked to bude pre teba znamenat downgrade, len aby tvoja vyplata isla od klienta a nie z R&D oddelenia.
Mam s takou situaciou osobnu skusenost. Dovtedy som mal ruzove okuliare na ociach a myslel som si ako firme zalezi na tom ze sa nejak posuvam, a profesne rastiem. Taku Pi.cu, s velkym P. Ked to firme/projektu vyhovuje, dostanes jedneho dna telefonat od vedenia projektu kde sa ti podakuju za tvoje sluzby a povedia ti ze od zajtra pracujes na inom projekte. Ludia z toho projektu ta budu dnes kontaktovat. Tot vse.
Vtedy som precitol a pochopil ze firma, a tu patria vsetky firmy, aj ked v niektorich to moze byt lepsie, alebo horsie, ale vsetky maju jeden spolocny princip, bez ktoreho by v podstate asi ani nedokazali prezit na trhu, a to je: kazda firma je masina na peniaze, nie masina na tvoju spokojnost. Ak uz je to masina na niekoho spokojnost, tak zakaznikovu. A ty nie si zakaznik firmy, ty si zamestnanec firmy (v anglictine na to maju pekne slovo: asset).
A tu sa ciastocne dostavam k tomu "vysvetlim nizsie". Mam so sefom sice dobre vztahy, ale viem ze je v niektorich veciach tiez iba figurkou na sachovnici pre mocnejsie figurky. A tak to aj beriem. Je mi jasne ze ked to dostane prikazom zhora, alebo to bude jeho osobne rozhodnutie, tak ma presunie niekde inde. Alebo ma prepusti ak napr firma nebude spokojna s mojimy sluzbami (alebo tam moze byt xy inych dovodov, trebars byvas casto a dlhodobo chory, firma si najde niekoho ineho, potrebujes si znizit uvazok lebo ..., firma ale potrebuje niekoho na plny uvazok, tak ta prepustia a najdu si niekoho takeho. Proste vela moznosti). Ulohou mojho sefa nie je byt moj kamarat, ale zastupovat voci mne zaujmy firmy. A prvoradim zaujmom kazdej firmy su peniaze. Cize ked dojde na lamanie chleba, on sa zastane firmy, nie teba, pretoze inak by skodil sam sebe pred svojim sefom.
Preto (a pre rozne ine veci ktore sa mi tu nechce rozoberat, inak z toho bude zasa prispevok na dve A4ky) nemam lojalnost pre firmu kde pracujem a ani ju uz nikdy mat nebudem. A to ani pre ziadnu buducu firmu kde budem pracovat (pochybujem ze budem makat dalsich 30-40 rokov v jednej a tej istej firme, hold treba to striedat). Tym nechcem povedat ze kazdy ma vzdy utekat len za vyssou vyplatou, treba zvazit kopu inych veci, ktore su tu dobre rozobrate napriec celym timto vlaknom. Ale lojalnost medzi nimi urcite neni. Firma nema lojalnost voci tebe, nemaj ju ani ty voci firme.