hardware je novější , ukazovaný linux mi nefunguje - postup co s tím udělat :
systém který tu ukazuju pamatujde debian strech , pak jsem kupoval nový hardware a musel jsem přejít na debian buster , v určitou chvíli po roce provozu počítače Intel NUC non stop 24/7 a pak ještě po nějakém čase se mi asi spálil , kupoval jsem novější Intel NUC , musel jsem přejít na debian bookworm (období debianu bullseye jsem přeskočil když mi hardware fungoval nezajímal jsem se)
teď přicházejí nové Intely NUC a jiné počítače novější hardware , linux z archivu vám nebude fungovat :
1 - jděte na stránky linuxu Tomáše M. distro Slax a vemte si nejnovější Slax debianovou verzi
2 - zkuste jestli vám slax funguje na vašem hardwaru, obraz zvuk a síť , boot do x
3 - teď přeneste celý systém tak aby se spojil nový slax s tímto debianem , proveďte něco jako merge
4 - budeme postupovat v zachování systému a povýšení potřebného
5 - zajistěte aby bootloader bootoval správné nové jádro a aby k němu ve stromu souborů byly firmware a knihovny lib
6 - když se dostanete tak daleko že systém nabootuje a dostane se až do textového režimu , sláva
7 - teď budeme operovat s dalšími složkami , zaměřte se na složky libs aby se slax nový a distro spojily , přepsaly , a doplnily
8 - všimněte si démonů v systemd , tady je potřeba provést složku po složce službu po službě operace tak aby systém
naběhl do x a nezamrznul , když je něco důvod proč to zamrzne , zkuste to třeba odstranit
9 - když dokážete nabootovat, naběhne x a nezamrzlo to , pokračujte tak že zkoušíte programy který v nové verzi přestal fungovat
10 - provádějte operace s každou věcí na které vám záleží , trvá to dlouho , spotřebuje to asi měsíc práce každý den
na co tohle je ? říkáte si nikdy bych něco takového nedělal ?
odpověď : když systém přešel debiany : stretch, buster, bullseye, bookworm .. přejde dál na trixie a dál
klíčové k pochopení je že systém je plný software a vyřešených věcí o které je škoda přijít a nemít nic
dostanete se tak k až teoreticky nekonečno věcí k řešení , pokud máte čas a baví vás to , doporučím vám hledat na google v diskuzních forech především anglicky psaných
můžete tak systém mít a rozjet ho i na novějším počítači , jen potřebujete vědět jak na to