Hosting pro Python à la PHP hosting

Re:Hosting pro Python à la PHP hosting
« Odpověď #15 kdy: 31. 12. 2024, 00:23:12 »
Zlatý docker, k tomu, co tam mají na Roští, jsem nějaký skeptický. Zabalím si všechno i venv do dockeru a adios amigos, as far as tam nemám bugy, tak na to nemusím šahat.

« Odpověď #16 kdy: 31. 12. 2024, 00:43:20 »
? Upřímně těm stížnostem moc nerozumím..

Nejstarší verze, co inzerují, je 3.9. Tzn. runtime by měl jít přepnout.
Python 3.9 je aktuálně nejstarší verze s oficiální podporou (někdy do října příštího roku)
https://devguide.python.org/versions/
Přijde mi, že se k tomu chovají vcelku logicky, když jde o veřejný hosting a nechtějí si lajsnout, že tam bude třeba děravá verze s chybami ve standardní knihovně.
Podobně je to třeba například u AWSka (Lambda) nebo Google App Engine (byť tam dávají rok k dobru s tím, že je to bez podpory, než to označí jako úplně deprecated).

Kompilovat ani instalovat logicky nejde, není to virtuální server - VPSka, ale sdílený hosting.

Nejlogičtější mi přijde upravit tu vaší aplikaci na aktuální verzi runtime, což by mělo pokrýt zhruba těch +5 let.
Neměla by to přeci být taková změna, jako třeba přechod z Pythonu 2 na 3, nebo např. přepis na asyncio.
Neznám vaší aplikaci, ale ve většině svých (byť spíš ne-webových) programů jsou to spíš drobnosti při těchhle víceméně inkrementálních přechodech a spíš než, že by mi něco přestalo rovnou chodit (kód je zpětně kompatibilní), tak mi novější verze umožní udělat nějaké jiné konstrukce nebo optimalizace.

Další věc samozřejmě je, že pokud někdo nechá aplikaci několik let úplně vyhnít, až do momentu, kdy ho to donutí, tak s tím pak typicky stráví o násobně víc času, než kdyby dělal drobné inkrementální úpravy. To vidím kolikrát právě na web aplikacích, co mají kamarádi v PHP.

« Odpověď #17 kdy: 31. 12. 2024, 00:53:35 »
Měním požadavky. 5 let je málo, chci ať to běží 15 let. A nechci na to šáhnout.

Idální stav je:

1. Zabalím si to do kontejneru
2. Tady hezky máte ten kontejner, hezky mi ho rozjeďte
3. Tady chci tuhle doménu a přesměrujte mi traffic na ten můj kontejner na port 6666
4. Ne, opravdu mě neotravuje s SSL, to je váš problém - https ať na ten můh kontejner funguje automaticky.
5. Ne, nebudu řešit certifikáty.
6. Dalších 15 let mě s ničím neotravujte, jako by nestačilo, že mě už každý měsíc bilujete.
6. Ne, nezajímá mě nic dalšího, čus.
« Poslední změna: 31. 12. 2024, 00:58:50 od registrovany123 »

« Odpověď #18 kdy: 31. 12. 2024, 00:59:28 »

:)
To je slovo do pranice - triple down. Tak pak jen nějakou VPSku, kam si můžete dát úplně co chcete - třeba Debian Woody s Pythonem 2.3 a vystavit to do světa jako honey pot ;)

Já mám jednu VPS třeba na hukot.net, nejlevnější tarif je za stovku měsíčně.

RDa

• 2 791
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 31. 12. 2024, 01:00:36 »

Idální stav je:

1. Zabalím si to do kontejneru
2. Tady hezky máte ten kontejner, hezky mi ho rozjeďte
3. Tady chci tuhle doménu a přesměrujte mi traffic na ten můj kontejner na port 6666
4. Ne, opravdu mě neotravuje s SSL, to je váš problém - https ať na ten můh kontejner funguje automaticky.
5. Ne, nebudu řešit certifikáty.
6. Dalších 15 let mě s ničím neotravujte, jako by nestačilo, že mě už každý měsíc bilujete.
6. Ne, nezajímá mě nic dalšího, čus.

Porid si VPS a za 3-4 roky ocekavej ze ti to nekdo vyhackuje :D Tvoje pozadavky jsou zcela mimo misu.. a to ti rekne jakykoliv ajtak. Prepis to do COBOLu a pak se muzeme bavit o 15 rocni SLA.

« Odpověď #20 kdy: 31. 12. 2024, 01:17:16 »
Když se hosting toho dockeru postará o to, že je do dockeru otevřený jen 1 port, tak jak by mi to někdo vyhackoval?

Neříkám, že to není možné udělat přes webový server, který bude mít nějakou díru, a někdo to hackne přímo přes ten port 80, ale to je tak všechno, nemyslíte?

Nemluvě o tom, že i ten problém s hacknutím web serveru se dá vyřešit prostě jenom tím, že tam dám nějaký exostické web server co nikdo nezná a co se nijak a ničím nehlásí a nepřizná, kdo je.

A hacker udělá co? Nic. Protože zná jenom postupy pro Apache a Nginx.

Můžu tam dát klidně nějakou exostiku napsanou v Pythonu a to nechám naslouchat v tom dockeru - a adios amigos.
« Poslední změna: 31. 12. 2024, 01:23:02 od registrovany123 »

SR

« Odpověď #21 kdy: 31. 12. 2024, 08:36:21 »
On ten 1 port často stačí... Vlastně si myslím že se to tak dělá většinou jasně roboti zkouší útoky na SSH ale tam už to dnes zabezpečit není až takový problém (pokud není člověk totální ignorant).
A tím exotickým webservem/ app to je prostě jen security by obscurity dlouhodobě to nefunguje jasně odstrihnes ty nejjednodušší boty ale on si tě časem někdo najde pokud si nenapíšeš úplně vlastní webservem a to neuděláš tak ono těch hotových co se dají v praxi opravdu použít zase tolik není...
Další věc vem si rozvoj AI.. teď útočí jednoduché skripty co zkouší věci z databáze zranitelnosti ale za 15 let? S tím jak brutálně to jde dopředu? Si ani netroufam hádat jaké tipy a druhý útoku budou aktuální jediné čím jsem si jistý že současné postupy stačit nebudou.
A poslední věc je GDPR / NIS2 a podobné... Nevím co máš za app pokud je to tvůj osobní blogisek je to všem sumak ale jestli je to app co řeší osobní údaje (pravděpodobně u každé aspoň trochu užitečné app) nebo se jí týká NIS2 (to asi ne tak velký hádám nejseš) tak máš dokonce povinnost tu app zabezpečit a kdyby ti osobní údaje utekli a někdo se po tobě povozil tak tvůj přístup úřady rozhodně nepotěší a smrdí to flastrem.. ale říkám vždy je to  o rozsahu a analýze rizik. Nicméně ta app prostě za 15 let bezpečná nebude to je fakt. Otázka je jestli to vadí..

« Odpověď #22 kdy: 31. 12. 2024, 09:12:35 »
Příspěvek k tématu a do pranice, vzácný jev na Root.cz

Ano, je otázka jestli to vadí - mě to nevadí. Navíc, chci vidět, jak mi to někdo vyhackuje - přístup nehaš co tě nepálí a continuous improvement.

Je rozdíl, když si někdo něco dělá v práci a někdo něco doma. S náročností a každou blbinou o kterou se člověk musí postarat (Nesnáším řešit SSL, a AWSkové věci jsou ještě horší z hlediska času) roste složitost strmě, a s každým problémem navíc si člověk rozmyslí, jestli tu věc vyrobí nebo se na to vykašle.

Zrovna třeba dělám webovou aplikaci pro komunitu jedné online hry.

V Pythonu ve Flasku vím, že mám security hole jako hrom, přes kterou se dá v podstatě přečíst celý disk :D Ale nikdo na to nemá šanci přijít, když neuvidí zdroják, a i kdyby někdo zdroják měl, tak nevím proč by se to kvůli mé nabastlené aplikaci snažil luštit, a i kdyby se snažil, tak ať si ten disk přečte, stejně tam nic nenajde.

Od hostingu bych proto chtěl, ať mi udělají:

1. Přístup na 1 port od mé appky
2. Přístup přes SSH
3. Zařídí HTTPS
4. A vemte si, že i ona ta díra v neaktuálním SSH se dá vyřešit na straně hostingu tak, že by se dělal nějaký SSH forwarding, tzn. že SSH jde nejprve na server od webhostingu, a z něj teprve se udělá ssh na můj server. Technicky to možné jednoznačně je, jestli jsou k tomu technologie připravené, to nevím, nejsem sysadmin.
5. I ten můj port s nějakým web serverem se dá na straně hostingu volat přes nějaký aktuálizovaný apache, takže do mé appky už budou chodit jen čistě HTTP requesty.

Výše uvedeným mi může hosting udělat hradbu okolo mojí appky a tam mi potom můžou běžet klidně staré verze všeho, hostingu to může být ukradené a když výše uvedené hosting zařídí, tak je to hotovo.

Koneckonců to ani není žádné scifi, to co jsem pospal se dá přesně udělat v AWS EC2, requesty necháp přeposílat přes API Gateway nebo něco takového. To s tím SSH awsko ale asi neumí. Nicméně je s tím voprus a člověk se naštve a nakliká, a potom to ani pořádně nefunguje, všude je v něčem háček.

« Poslední změna: 31. 12. 2024, 09:16:59 od registrovany123 »

« Odpověď #23 kdy: 31. 12. 2024, 09:40:55 »
Já prostě sakra chci něco vyvinout, nasadit to a nechci o tom slyšet a vědět dalších minimálně 5 let.

A hodinky s vodotryskem k tomu v ceně. Za 80 měsíčně.  ::) ;D

alex6bbc

• 1 699
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 31. 12. 2024, 09:49:42 »
kazdy software je deravy a nechat to bezet bez zaplat je riziko. nekdo ti tam najde diru a v ten moment platis vps utocnikovi, co si tam spusti vlastni veci.

« Odpověď #25 kdy: 31. 12. 2024, 10:37:59 »
To si holt musíte orzmyslet, co chcete. Na začátku jste psal, že máte VPS a chtěl byste místo toho sdílený webhosting. Pak najednou píšete o provozu kontejneru. Existují všechny tři typy služeb, ale vy musíte vědět, co chcete. Kromě těch již zmíněných tří typů služeb (sdílený webhosting, kontejner, VPS) můžete mít ještě SaaS nebo fyzické železo. Tak třeba přijde řeč i na ně.

SR

« Odpověď #26 kdy: 31. 12. 2024, 11:46:15 »
Tady je problém že na to koukáš hrozně jednostranně myslíš si že problém se dá vyřešit aktualizovaným apachem / nakou proxi.
Typický u těch HTTP requestu to fakt žádný proxi server nevyřeší (jediné bys implementoval naky WAF/IDS ale to hosting za pár korun fakt moc dělat nebude) ten "zlý" request je totiž request jako jakýkoli jiný jen například obsahuje znak přes který verzi X přeteče paměť. Ty tam dáš proxac kde ta paměť nepretece a pošle to dál na tvůj server no a ten udělá co? Přeteče...
Další věc je že nemusí být nutně díra ve webserveru ale v nake sdílené knihovně.. dal i nemusíš útočit na webserver ale až na tvůj Python ( který tranzitivne zase používá sdílenou knihovnu například libressl...) prostě to fakt takto nejde. Mysli na to že z definice je sdílený hosting pro více uživatelů a hosting musí zajistit bezpečí všem... Nemůže to nechat být jen tak. Navíc když už jim naboris server tak ses najednou ve vnitřní sítí a můžeš útočit na další služby..(jasně dá se to řešit ale prostě jedna úroveň obrany padla..)
Takže pokud chceš to co popisujete tak opravdu jen VPS nebo lépe kontejner..

« Odpověď #27 kdy: 31. 12. 2024, 15:31:17 »
Ano, je otázka jestli to vadí - mě to nevadí. Navíc, chci vidět, jak mi to někdo vyhackuje - přístup nehaš co tě nepálí a continuous improvement.

Si rypnu - ten continuous improvement se s pristupem "necham to tam 5 let a nesahnu na to" paruje jak? Jako ze zaplaty budu patchovat az kdyz to vyhackujou, protoze doma si zamek na dvere taky koupim az kdyz me vykradou?

Anyway - cim levnejsi hosting, tim vic veci bude sdilenych, a tim vetsi tlak na to aby se workloady pohybovaly v nejakych vymezenych mantinelech (napr. verze Pythonu).
Pokud je rosti.cz moc omezujici a VPS zase moc prace, hledej container hosting - napr. AWS ECS nebo DigitalOcean ma neco a takovych budou desitky.

« Odpověď #28 kdy: 31. 12. 2024, 18:45:09 »
Citace
...nemůžu instalovat věci z apt...

Různých use case je velmi mnoho.
Jestli potřebujete mít větší kontrolu nad prostředím pro své aplikace, tak na to jsou jiné možnosti než poskytuje standardní i lehce nadstandardní webhosting. Např. si to postavit na https://vpsfree.cz

Webhostingy jsou cenově dostupné také díky unifikaci prostředí a snížení nákladů na správu.

Mám i aplikace na které se 25 let nemuselo sáhnout, ale používám je buď jen já, nebo malá skupinka uživatelů a nejsou veřejně dostupné.

« Odpověď #29 kdy: 31. 12. 2024, 19:01:13 »
Mám i aplikace na které se 25 let nemuselo sáhnout, ale používám je buď jen já, nebo malá skupinka uživatelů a nejsou veřejně dostupné.

No vždyť, to je přesně to ono  :D