Placený přístup k internetu přes Wi-Fi

jjrsk

• 644
    • Zobrazit profil
Re:Placený přístup k internetu přes Wi-Fi
« Odpověď #15 kdy: 28. 01. 2025, 17:24:07 »
Jezisi to sou zase blaboly ... verejne dostupnych wifin provozuju osobne nekolik desitek, a zadnymu CTU se zadna neohlasuje. A samozrejme ze za to ani zadna sankce nehrozi.

Provozovatelem verejne telekomunikcani site se stava v souladu se zakonem ten, kdo provoz takove site ohlasi. TECKA. Kdo to neohlasi, provozuje privatni sit, pro ktera plati taky samozrejme ruzna pravidla, ale neni a ani nemuze byt siti "verejnou". S pristupem verejnosi ani s provozem za penize to naprosto nijak nesouvisi.

To mimo jine znamena, ze takovy clovek/firma nemuze pozadovat aby mu majitele pozemku/budov umoznili instalaci rozvodu (muze to ale pozadovat jejich najemnik, v podobe jeho zakaznika). Na druhou stranu si sam rozhoduje o vlastni vuli koho k takove siti pripoji a koho ne, protoze to u verejne site nelze, tam musi ze zakona pripojit kohokoli.

Samozrjeme taky nemusi CTU odesilat vsemozne vykazy, coz je typicky presne ten primarni duvod, proc neprovozovat verejnou telco sit.

« Odpověď #16 kdy: 28. 01. 2025, 17:45:06 »
V okamžiku, kdy se to pro tebe stává podnikatelskou činností, tak je tvoje povinnost se registrovat u ČTÚ. Nikoliv, že se provozovatelem stáváš, až když se kdesi sám nahlásíš (protože to by se logicky nenahlásil nikdy nikdo). A jakási privátní síť je pak naprostý nesmysl za situace, že je služba poskytována veřejně všem. To je klasické poskytování veřejně dostupné služby elektronických komunikací.

« Odpověď #17 kdy: 28. 01. 2025, 17:59:51 »
ZoEK

§ 13

Oznámení podnikání
(1) Osoba, která hodlá vykonávat komunikační činnost, která je podnikáním v elektronických komunikacích, s výjimkou poskytování interpersonálních komunikačních služeb nezávislých na číslech, je povinna předem tuto skutečnost písemně oznámit Úřadu, a to na elektronickém formuláři zveřejněném Úřadem podle pokynů Sdružení BEREC týkajících se vzoru pro oznámení. Oznámení je učiněno dnem jeho doručení Úřadu.

jjrsk

• 644
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 28. 01. 2025, 21:29:40 »
Jiste, kazda hospoda ktera provozuje wifi se musi hlasit ctu ... a pak taky kazda ubytovna i kazdej vlak a autobus ...

« Odpověď #19 kdy: 28. 01. 2025, 21:30:36 »
Cením si Vašich rad ohledně práva, nicméně na to jsem se neptal. ;-) Všechny zmíněné věci jsou mi víceméně jasné a nejsou předmětem mého dotazu. Dotaz byl na technické řešení. Nečekávám tisíce ani stovky klientů, maximálně tak jednotky až pár desítek. Takže se opravdu bavíme o privátní síti "pro pár kamarádů, které jsem do té chvíle ještě neznal :-D" s příspěvkem na provoz.

« Odpověď #20 kdy: 28. 01. 2025, 21:36:14 »
Jiste, kazda hospoda ktera provozuje wifi se musi hlasit ctu ... a pak taky kazda ubytovna i kazdej vlak a autobus ...
Hospoda neposkytuje připojení k WiFi úplatně jako podnikatelskou činnost, stejně tak ubytovna nebo třeba nákupní centra, vlaky, autobusy atd. A klidně si můžeš dělat charitu a připojení nabízet gratis, ani pak se nebude jednat o podnikání. Ale v momentě, kdy začneš poskytovat placené připojení k netu, tak jsi také poskytovatelem veřejně dostupné sítě elektronických komunikací a platí na tebe ZoEK viz výše.

« Odpověď #21 kdy: 28. 01. 2025, 21:40:55 »
Cením si Vašich rad ohledně práva, nicméně na to jsem se neptal. ;-) Všechny zmíněné věci jsou mi víceméně jasné a nejsou předmětem mého dotazu. Dotaz byl na technické řešení. Nečekávám tisíce ani stovky klientů, maximálně tak jednotky až pár desítek. Takže se opravdu bavíme o privátní síti "pro pár kamarádů, které jsem do té chvíle ještě neznal :-D" s příspěvkem na provoz.
Úplně stačí, aby si na tebe někdo ze zákazníků stěžoval na ČTÚ třeba na kvalitu poskytnuté služby a už se vezeš. Ale to je samozřejmě tvoje věc.

Po technické stránce je to obtížně řešitelné, v podstatě neřešitelné. Asi tak.