Stavba serveru pro vlastní výuku

Tom Liberec

Re:Stavba serveru pro vlastní výuku
« Odpověď #15 kdy: 23. 04. 2013, 01:16:01 »
Díky. Opravdu mě nejvíc štve v tuto chvíli to, že se na dálku nedostanu do NASu. Tedy jak správně uvádíte řešení praktických problémů. Firma kde pracuji nemá stroje, technologie je také o počítačích a signálu. Celý "specifický sektor" kde by ocenili i další věci co umím je o výrobních technologiích minimálně. Přemýšlím o PC s dvěma různými zdroji pokud by šlo přepínat grafiky na provoz serveru a věci na které je potřeba grafika. Vyřešení NASu však bude prioritou. Moc díky za ten odkaz na Profico, nechám si poradit a vysvětlit svůj momentálně největší problém vzdálený přístup na NAS. Sice mě vůbec nikdo nehoní ale samotného mě to štve.   

« Odpověď #16 kdy: 23. 04. 2013, 07:24:55 »
vzdaleny pristup k NAS? proste nasmeruj porty na routeru, fixni mu DHCP reservation a hotovo dvacet. prace na dve minuty i s restartem routeru(kdyby byl nutny)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Tom Liberec

« Odpověď #17 kdy: 23. 04. 2013, 08:23:03 »
Pro někoho kdo to umí zřejmě jednoduchá věc, nikoli však pro mne. Dík, že mi nechali webovku Profika. Porty si to zřejmě nastavilo, namapovalo samo. S tím, fixni mu DHCP reservation to asi bude o mých neznalostech. Další věcí je zda si mohu ověřit zda je to v pořádku, tedy přístup ( měl bych se dostat na titulní stránku, kde to po mě bude chtít heslo ) lze ověřit třeba přes připojení USB modemem od Vodafone z Windows.
Jak jsem již psal vzhledem k souhrnu mých neznalostí si raději zaplatí od Profika i 4 hodiny s tím, že mi to vysvětlí, pokud by hlava zůstavála na tak dlouho zavřená.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 23. 04. 2013, 11:11:40 »
Pro nekoho, kdo se to chce naucit, zase skvela prilezitost. TCP/IP je naprostej zaklad. Vedet co je IP adresa, maska site, brana, broadcast, multicast, ARP, DHCP, NAT, DNS je naprosta samozrejmost a bez toho se o nic dalsiho ani nepokousej. Pokouset se stavem mrakodrap na zakladech pro kadibudku je nejrychlejsi cesta do pekel a frustraci. Teorie je bohuzel naprosto nutna, v tomhle pripade ale docela zajimava.
Podle mne skvely pokus na pochopeni principu TCP/IP je vytvoreni routeru na libovolnem unixovem OS fungujicim jako brana do internetu s DHCP a DNS serverem. Da se to nasimulovat na libovolne virtualizaci.

Btw. samozrejme ze si to z pripojeni pres USB modem overit muzes. Jenom dej bacha, at si nenechas zapnutou lpkalni sit na tom zarizeni ;)

« Odpověď #19 kdy: 23. 04. 2013, 11:50:00 »
vsak jsem mu na prvni strance rikal ze s virtualboxem to muze mit zadarmo... no skoro zadarmo - cim vic ramky tim vic pocitacu :)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Tom Liberec

« Odpověď #20 kdy: 25. 04. 2013, 10:04:16 »
S tím Virtualboxem máte pravdu. I když jsem okamžitě narazil na otázku v čem jej spouštět. Netbook s 1 GB RAM mi nepřipadá ideální. Takže jsem udělal místo na disku a Virtualbox je v notebooku se 4 GB.  Čili stejně stavím dál. Protože jsem hned z kraje s Virtualboxem narazil zřejmě na nějakou hranici svého chápání, prostě nepustí mě to dál, je dalším krokem návod k němu na ABCLinuxu.

Trochu průšvih taky je, že UBUNTU mám na rozděleném disku v notebooku a není pro mě zrovna ideální vypínat Windows a pouštět UBUNTU. Jinak vzhledem k dávným zkušenostem s DOSem, kdy jsem začínal s verzí 3, mi přijdou některé příkazy až mile podobné. Také si musím srovnat v hlavě strukturu na což použiji TREE, a vzhledem k podobnosti MC s Norton Commanderem a M602, to pomalými přískoky vpřed nějak půjde.   

Stavět hodlám každopádně dál. Nákup Fujitsu serveru příští rok už asi bude ovlivněn tím, co se po volbách stane v Německu. Aby náhodou nebylo účinnější shánět se po políčku s bramborama. Tedy i tím, jaký finanční "humor" a lži na nás ještě bude vymyšlen na zakrytí politických průšvihů EMU, EU a socializace nebo i ekonomiky. Druhá část mých pracovních povinností se týká určitého úseku a práva a tím i politiky.

Všem moc dík. Asi budu otravovat poměrně často s různýma pro Vás zcela zjevnýma hloupostma.

Tom Liberec

« Odpověď #21 kdy: 27. 04. 2013, 02:34:17 »
http://pctuning.tyden.cz/navody/zaklady-stavba-pc/21489-pct-special-jak-jsem-stavel-domaci-server-zaverecny-dil?start=1

Velmi zajímavý 3.dílný seriál. I když trochu dost o něčem jiném. Autor a stavitel v jedné osobě se soustředil zejména na minimální spotřebu a bezhlučnost.
Pravdu má v tom, že obzvláště levné NASy bezhlučné opravdu nejsou ani omylem ale zase si domů donesete něco s funkční Sambou a hotovou administrací všeho možného.

Na jednu drobnou věc autor zapomněl na cenu vlastní práce, času. Zároveň se však při takových řešeních lze lecos naučit.

Je také otázkou zda je pro domácí  stroj vhodné použití ECC pamětí vzhledem k ceně, záleží na tom jakou velkou RAM hodláte potřebovat. - Případně si tu potřebu vsugerovat.  Ovšem dnes lidé chodí spíše kupovat hotová řešení typu tablet.

Tom Liberec

« Odpověď #22 kdy: 24. 05. 2013, 09:52:24 »
Vzhledem k tomu, že Windows Home Server 2011 nejsou jednak to pravé co potřebuji a pak i to, že neexistuje krabicová verze ( navíc se změnily i podmínky prodeje u OEM verzí od doby kdy jsem podobné věci prodával SHL jenž byl Microsoft OEM Builder Member ) dám asi serverovým Wind. na čas vale. Pokud to budu v budoucnu řešit pak nákupem serveru i MS Windows Essential s podporou. Do doby než dostavím sever to budu řešit virtualizací. Byl tu někde od někoho link na možnost spustit virtuálně právě serverová Windows.
Mezi tím vyvstaly i docela zajímavé potřeby na straně poptávky jenž mají poměrně dlouhodobý charakter o kterých však nemohu psát, neboť by se mi do toho navezla půlka Liberce.

Ovšem jakékoliv podněty nápady a usnadnění prvních kroků v tom směru vítám.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 24. 05. 2013, 10:21:57 »
Cena vlastni prace a casu? Pokud to delas pro to, aby sis to vyzkousel a naucil se nove veci tak se to cenou neda vycislit. Lidi vetsinou nejsou ochotni platit za to, co jim muze vydelat penize a to vlastni vzdelavani a co je nejhorsi, neumi ani pouzivat free zdroje, kterych je plny internet.
Jestli si se systemy chces hrat, tak si nainstaluj ESXi nebo neco a na tom si virtualizuj linux, widle, bsd nebo nejakej unix ci co se ti zachce az do sytosti. Ja sam provozuju testovaci Windows 2012 server na ESXi bez nejmensich problemu.

Tom Liberec

« Odpověď #24 kdy: 24. 05. 2013, 11:23:10 »
Díky smoofy.  :)