USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3

USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3
« kdy: 05. 12. 2024, 14:57:13 »
Zdravím všechny,
chtěl bych požádat o radu, chtěl bych, v případě mého WiFi připojení, připojit svůj mobil (Android 14) přes USB(mobil má USB-C vstup) kabel či USB Ethernet adaptér k mému Mikrotiku a mít tak, po dobu výpadku, alespoň nějaký internet.
Nedali byste mi prosím typ na konkrétní kabel, nejlépe ten USB ethernet adaptér, který funguje?

Díky
« Poslední změna: 05. 12. 2024, 14:58:56 od davidasis »

Zopper

• 801
    • Zobrazit profil
Re:USB tethering na Mikrotiku RB750Gr3
« Odpověď #1 kdy: 05. 12. 2024, 15:59:56 »
Hlavní problém asi je, že ten Mikrotik zřejmě nemá ovladače, aby se domluvil s tím mobilem na čemkoliv. A pokud vím, USB-C dokovací stanice s ethernetem se s telefonama taky nedomluví. Takže mě napadají dvě možnosti:
1) Prostě si z telefonu nasdílet wifi, to umí určitě, a přepojit se na něj (v případě desktopu tethering přes usb přímo do toho pc).
2) Pokud vážně potřebuješ poskytnout připojení celé síti, tak USB tethering do PC a ten PC nastavit na Mikrotiku jako výchozí gateway. Možná to bude chtít nějaké další úpravy, ale bez toho PC (může být i board jako RPi) se tam asi neobejdeš.

« Odpověď #2 kdy: 05. 12. 2024, 16:15:18 »
Já jsen našel tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=Rm_Jw_CM5Qo

« Odpověď #3 kdy: 05. 12. 2024, 19:45:48 »
ale přece mikrotik nemá usb-c. takže se použije usb- ethernet adaptér , který bude pod jurisdikcí telefonu. USB-síťovka v telefonu normálně funguje akorát si tím "nedomluví" je myšleno, že androd předpokládá, že zapojené ethernet adaptér je default gateway + sousedé v LAN, ale ty chceš, aby data byla gateway a aby mikrotik  nějak vzal navědomí a rozhlásil existenci nové brány (icmp redirect new hop a neo ponechat a mikrotik :default via ipadresatelefonua v případě brány jiné než n sviči mikrotik to nejde )

Bohužel možnosti, androidu jsou co se týče nějaké větší use-case (route, bridge, , co je ven, co je lan ), omezené, defacto to tam není co nastavit..

-navíc ip a route v androidu nefunguje úplně přesně stejně jako v linuxu a hlavně tam jsou mraky ip rule a stínových nemain route tabulek

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:08:01 »
A pokud vím, USB-C dokovací stanice s ethernetem se s telefonama taky nedomluví.

Mraky X-in-1 s několika USB porty, RJ45 a event. další pro daný účet zbytečnou zbytečnou bižuterií (čtečka SD, HDMI, VGA...) od pár stovek všude možně, od Alzu přes Aukro po Ali. Jestli chceš nějakou konkrétní značku, co není úplná no-name Čína, tak např. Ugreen.

Funguje s Androidem úplně normálně. Naprosto běžně to dávám lidem k Chromecastu 4K (tam je potřeba ještě, aby to podporovalo PD přes ten USB-C kabel - u mobilu samozřejmě ne.)

Zopper

• 801
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 09:18:27 »
Ok, tak to se asi v posledních letech změnilo, nebo si to pamatuji ještě z před-usb-c časů. Pak je to jen otázka toho, jestli jde nastavit síťování v telefonu správně, a přenastavit router během výpadku.

5nik

• 142
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 12:07:18 »
Nedalo mi to a již dlouho jsem to chtěl vyzkoušet. Mám tu na stole stařičkou RB2011 (s ROS 7), připojil jsem k ní Xperii (Android 14) originálním datovým kabelem (USB-C<->USB-A), na telefonu zapnul USB tethering a jelo to na první dobrou. Ani jsem nečekal takovou hladkost. Jako pravidelný čtenář changelogů Mtiku vím, že ROS obsahuje drivery pro Android USB tethering, jen jsem to nikdy nevyzkoušel. V ROS se připojení telefonu chová jako LTE rozhraní (nepřekvapivě).
Pokud to tazatel chce používat jako záložní datové připojení, je potřeba si ještě pohrát s nastavením v rámci ROS, ale jinak to je za mne na první pohled funkční.