Naprosto s vámi souhlasím Ivane. GPO je naprosto precizní nástroj na to, jak mít v síti a v klientských stanicích pořádek. Pod Windows Server 2008 R2 ve spojení s Win 7 je tam více než 4,5 tisíce všelijakých nastavení, které se dají aplikovat na usery či stanice. Když si představim, že bych měl Linux takhle upravovat na 20 stanicích, no to bych se z toho.... Natož třeba na 150 nebo 500 kouscích... Tzn. Linux bez GPO je naprosto nepoužitelný na desktopy.
Další věc je taková, že na Linux neexsitují programy, které já potřebuju. Další důvod je sice smutný, ale je to tak. Windows jsou prostě main stream. Běžného uživatele nezajímají nějaké konfigurační soubory a další ptákoviny. On chce, aby to jelo, aby se mohl mrknout na net, přečíst si maily, občas nějakou tu hru a to je všechno.. A to mnoho z vás síťových adminů Linuxu nechápe. Všichni tu říkaj, jak je Linux super. Ano. Je. Ale jen na věci, na které se hodí. Běžný uživatel nechce být otravován blbostmi, jako jsou konfigurační soubory. On chce max. klikat a to jen trošku.
Jinak, síla WDS je velká. S Win 7, které funguje pomocí souborů WIM a které je plně HW nezávislé, tak to si pomocí Microsoft nástrojů upravíte tak, že máte 1 image na celou firmu a můžete instalovat co chcete. Dáte si tam programy, ovladače, nastavení, přes multicast to nakonec rozdistribujete a máte hotovo. Já když instaluju učebnu, tak mám za 30 minut hotovo. Nainstaluju si krásně upravený image Win 7 (nebo automatizovaně Win XP), pomocí GPO udělám nastavení a nainstaluju programy a jede to vesele dál. Jen holt musim přijít k PC, stisknout F12, zadat admin. heslo a tím to pro mě hasne. :-)
RHN Satellite neznám, takže nemohu posoudit. WSUS je jeden z nejlepších nástrojů od MS. Jeden z těch fakticky povedených. Na něj jsem šahal naposledy někdy před půl rokem a není potřeba na něj šahat dát :-)
Neříkám ale, že Linux je špatný systém. Routery, firewally, proxy, www servery, ftp servery, to všechno mi jede na Linuxu a tam si to nemohu vynachválit. Mail je sice na Exchange, ale ne moji vinou, protože ten tam běžel již dříve. Já bych ho jinak stavěl taky na Postfixu a dalších věcech. Takže síťové serverové služby ano, pro desktopy ve velkém z mého pohledu nepoužitelné.