Proč se cpe JavaScript na backend?

alex6bbc

• 1 725
    • Zobrazit profil
Proč se cpe JavaScript na backend?
« kdy: Dnes v 11:23:42 »
mam zkusenost, ze backendak se spis nauci js pro frontend, ale frontendaci js nechcou opoustet a cpou to i na backend jako nodejs, deno atd. mate taky tuto zkusenost s frontendakama?

hknmtt

• 197
    • Zobrazit profil
Re:Proč se cpe JavaScript na backend?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:59:07 »
> Proč se cpe JavaScript na backend?

pretoze mas jeden jazyk ktorym riesis BE aj FE. FEckari su lacnesji nez BEckari.

Navyse s NodeJS bol vykon dostatocny na weby.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 14:09:32 »
Nebo třeba proto, že je výhodné aby frontend developer alespoň trochu rozuměl i backendu a naopak? Takže je pak úplně zbytečná režie navíc používat víc jazyků? Když si napíši backendy v C#, Javě nebo v Ruby (doplňte svůj oblíbený jazyk), bude to sice možná hezké ale co tím získám navíc? Mnohdy skoro nic, za to pak budu muset držet vývojáře jak třeba javové tak javascriptové a polovina frontendistů se mi navíc na nějakou Javu nebo C# vykašle a když ne, nechají si to zaplatit. Takže pak budu v případě něčího neočekávaného výpadku leda zírat do stěny.

Přitom stačí mít v JS všechno, Node.js žádná věda taky není a všechny tyhle problémy to řeší bez dalšího samo.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 14:20:53 »
Nebo třeba proto, že je výhodné aby frontend developer alespoň trochu rozuměl i backendu a naopak? Takže je pak úplně zbytečná režie navíc používat víc jazyků? Když si napíši backendy v C#, Javě nebo v Ruby (doplňte svůj oblíbený jazyk), bude to sice možná hezké ale co tím získám navíc? Mnohdy skoro nic, za to pak budu muset držet vývojáře jak třeba javové tak javascriptové a polovina frontendistů se mi navíc na nějakou Javu nebo C# vykašle a když ne, nechají si to zaplatit. Takže pak budu v případě něčího neočekávaného výpadku leda zírat do stěny.

Přitom stačí mít v JS všechno, Node.js žádná věda taky není a všechny tyhle problémy to řeší bez dalšího samo.

Udržuješ nějaký projekt (nebo dokonce produkt) který má napsaný backend v js? Jak je projekt složitý? Kolik let?

Opravdu mě to zajímá.

Vidím výhody, ale i nevýhody. Backend máme v Javě. Dělám hlavně na backendu a troubleshooting. Takove ty věci, proč je co na serveru v produkci pomalé, proč to žere hodně paměťi. Monitoring CVEs závislostí.

Zatím mám pocit, že js knihovny vznikají jak houby po dešti a taky tak rychle zanikají. Nástroje (Cpu profiling, memory profiling, analýza gc logů) nejsou, nebo nejsou tak dobré jako v jvm nebo .net platformě, ale jsem mimo tento ekosystém. JS-TS používám na clientu(ale málo) a psaní playwright testů.

hknmtt

• 197
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 14:27:26 »
Ja sa prave naopak zacinam zaujimat skor o to mat na FE to co na BE cez WASM. JS mi lezie na nervy vzdy ked s nim robim a dostat na FE typovany jazyk, i ked za cenu vykonovej penalizacie(neviem preco, ale WASM tam ma nejaku barieru), za to podla mna stoji.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 17:22:01 »
Ekosystém okolo JS pro webové aplikace je bohatý. Například je pěkné, že lze použít Typescript místo Javascriptu :-)
Nicméně otázka spíš zní: proč existují full-stack vývojáři? Nejspíš má většina projektů i vývojářů počáteční fázi, kdy je lepší udělat nehezké "něco" než dumat nad optimální architekturou a učit se nejvhodnější nástroje/jazyky. Spousta lidí se pak zdokonaluje v JS a spousta projektů nikdy nedoroste do fáze, kdy by byl potřeba backend přepsat do "lepšího" jazyka. A pak jsou na trhu dostupní full-stack JS vývojáři a spirála se roztáčí.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 18:50:44 »

Udržuješ nějaký projekt (nebo dokonce produkt) který má napsaný backend v js? Jak je projekt složitý? Kolik let?

Teď aktuálně zrovna asi čtyři roky? Tak nějak. Složitost nevím jak kvalifikovat. Odhlédnuto od frontendu jsem primárně rubista, jenomže víme, jaký je o Ruby bez Rails zájem a Node.js na backendu stejně nebyla moje volba, přišel jsem už k dávno rozhodnutému a projekt je zajímavý. Sám bych si ho rozhodně nevybral ale bránit se mu také nepotřebuji.

Vidím výhody, ale i nevýhody.

Tak je to se vším.

Zatím mám pocit, že js knihovny vznikají jak houby po dešti a taky tak rychle zanikají. Nástroje (Cpu profiling, memory profiling, analýza gc logů) nejsou, nebo nejsou tak dobré jako v jvm nebo .net platformě, ale jsem mimo tento ekosystém. JS-TS používám na clientu(ale málo) a psaní playwright testů.

A to je možná další důvod. Knihoven jsou doslova miliony na kdeco a bez problémů dostupné a často navíc přímo přenositelné mezi Node.js a frontendem.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 20:28:59 »
A to je možná další důvod. Knihoven jsou doslova miliony na kdeco a bez problémů dostupné a často navíc přímo přenositelné mezi Node.js a frontendem.
Ty miliony knihoven (i desítky různých na totožnou věc) nemusí být výhoda.
Nikdy ses s JS/Node nedostal do neřešitelného kolečka závislostí u aktualizace staršího projektu? Kdy nezbývá, než na to raději vůbec nesahat, nebo po výměně zastaralých a nepodporovaných knihoven nezanedbatelnou část kódu přepsat?

xyz

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 22:11:10 »
No to uz je zname z evangelia (Lukas 23.)

Ježíš řekl: „Otče, odpusť jim, neboť oni nevědí, co činí.“

nula

• 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 22:44:17 »
> Proč se cpe JavaScript na backend?

pretoze mas jeden jazyk ktorym riesis BE aj FE. FEckari su lacnesji nez BEckari.

Navyse s NodeJS bol vykon dostatocny na weby.

To se jeste dneska deje?? Jako to byla moda tak pred 8-10 lety, ne? Prislo mi, ze od toho se uz upousti. Uz dostatecne mnozstvi lidi zjistilo, ze JS je fakt velky, spatny. Navic jeste na BE. Staticke typovani vyresi fakt spoustu potencialnich pruseru. A to zdaleka neni jediny bordel s JS.
Naopak mi prijde, ze se spis dostava do mody delat webassembly s nejakym silneji typovanym jazykem, jako treba Rust.
Taky mi prijde, ze mantra "fullstack" vyvojari uz taky zacina pomalu vyhasinat konecne. Zas dost lidi zjistilo, ze vysledek toho je spousta brouku pytliku, kteri vsechno videli, ale realne vysledky jsou kupa hnoje...

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 22:52:04 »
Ty miliony knihoven (i desítky různých na totožnou věc) nemusí být výhoda.
Nikdy ses s JS/Node nedostal do neřešitelného kolečka závislostí u aktualizace staršího projektu? Kdy nezbývá, než na to raději vůbec nesahat, nebo po výměně zastaralých a nepodporovaných knihoven nezanedbatelnou část kódu přepsat?

Jak bych to řekl. Na JS mě baví jedna věc... přesvědčovat tu věc, že opravdu má udělat to, co chcete i když potřebnou architekturu či API navrhoval v ECMA někdo po hodně dlouhém kokainovém mejdanu. Tohle je podobné. Ale problém obvykle nejsou kolečka závislostí. Spíš mi přijde, že se tu a tam stane, že nějaké XYZ funguje s jednou jedinou kombinací verzí knihoven ze čtyřiceti možných a nesmí se s nimi hnout.

A "zastaralé a nepodporované" knihovny obvykle nikdo moc neřeší pokud nepotřebuje nějakou další funkcionalitu. Samozřejmě, že v některých korporátech se po tom z lepších či horších důvodů občas někdo vozí ale pro takové prostředí zase Node.js prostě není dobrá volba. Že je potřeba při aktualizaci knihovny z verze 4 na verzi 6 část kódu více či méně upravit mi přijde celkem přirozené. Vývoj je vývoj.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 22:59:05 »
To se jeste dneska deje?? Jako to byla moda tak pred 8-10 lety, ne?

Proč by se to nemělo dít? Na některé zvlášť startupovější projekty je to víc než dostatečné. Ano, děje, není to nic neobvyklého. Maximálně tak opadl hype, ale to je přirozené.

Prislo mi, ze od toho se uz upousti. Uz dostatecne mnozstvi lidi zjistilo, ze JS je fakt velky, spatny. Navic jeste na BE. Staticke typovani vyresi fakt spoustu potencialnich pruseru. A to zdaleka neni jediny bordel s JS.

Proto taky dnes velká část lidí sice vyvíjí v JavaScriptu ale přes TypeScript. Skoro bych řekl, že vysoká většina.

Naopak mi prijde, ze se spis dostava do mody delat webassembly s nejakym silneji typovanym jazykem, jako treba Rust.

Do módy možná. Ale to je zatím zhruba vše.

Taky mi prijde, ze mantra "fullstack" vyvojari uz taky zacina pomalu vyhasinat konecne. Zas dost lidi zjistilo, ze vysledek toho je spousta brouku pytliku, kteri vsechno videli, ale realne vysledky jsou kupa hnoje...

To je naprostý nesmysl. Nebyla to ani nikdy žádná mantra. Prostě někdo dělá jenom frontend, někdo jenom backend, někdo umí obojí. Já jsem třeba původně backend vývojář ale frontend mě vždycky bavil a ať jsem přišel kam jsem přišel, vždycky tam frontend nikdo nechtěl dělat tak to spadlo na mě čemuž jsem se nebránil. Když to děláte patnáct let, prostě se to naučíte. A fakt nejste žádný brouk Pytlík. Naopak, je spousta frontendových vývojářů, kteří fakt rozumí maximálně tomu frontendu a jinak nevidí neslyší. A totéž na backendu. Co s takovými lidmi, když odmítají dělat cokoliv jiného...