To se jeste dneska deje?? Jako to byla moda tak pred 8-10 lety, ne?
Proč by se to nemělo dít? Na některé zvlášť startupovější projekty je to víc než dostatečné. Ano, děje, není to nic neobvyklého. Maximálně tak opadl hype, ale to je přirozené.
Prislo mi, ze od toho se uz upousti. Uz dostatecne mnozstvi lidi zjistilo, ze JS je fakt velky, spatny. Navic jeste na BE. Staticke typovani vyresi fakt spoustu potencialnich pruseru. A to zdaleka neni jediny bordel s JS.
Proto taky dnes velká část lidí sice vyvíjí v JavaScriptu ale přes TypeScript. Skoro bych řekl, že vysoká většina.
Naopak mi prijde, ze se spis dostava do mody delat webassembly s nejakym silneji typovanym jazykem, jako treba Rust.
Do módy možná. Ale to je zatím zhruba vše.
Taky mi prijde, ze mantra "fullstack" vyvojari uz taky zacina pomalu vyhasinat konecne. Zas dost lidi zjistilo, ze vysledek toho je spousta brouku pytliku, kteri vsechno videli, ale realne vysledky jsou kupa hnoje...
To je naprostý nesmysl. Nebyla to ani nikdy žádná mantra. Prostě někdo dělá jenom frontend, někdo jenom backend, někdo umí obojí. Já jsem třeba původně backend vývojář ale frontend mě vždycky bavil a ať jsem přišel kam jsem přišel, vždycky tam frontend nikdo nechtěl dělat tak to spadlo na mě čemuž jsem se nebránil. Když to děláte patnáct let, prostě se to naučíte. A fakt nejste žádný brouk Pytlík. Naopak, je spousta frontendových vývojářů, kteří fakt rozumí maximálně tomu frontendu a jinak nevidí neslyší. A totéž na backendu. Co s takovými lidmi, když odmítají dělat cokoliv jiného...