(ve skutecnosti se to nejspis bude chovat jako 2portovej switch, ale to je drobnost).
SFPcka se daj poridit za radove stokoruny. Ten switch/router tak nekde mezi 2-5k, podle toho co by sis pral (samo, horni hranice neomezene).
Ve skutečnosti ta krabička bude řešit třeba autorizaci, případně šifrování a další blbosti které se na EPON sítích používají. Takže takové blbosti, které znemožňují to snadno nahradit něčím jiným za pár šupů, co si někde koupím bokem.
Samostatné SFP pro EPON v kusových počtech nestojí stokoruny, tyto ONU jednotky se často už dodávají od výrobce s SFP osazeno natvrdo, takže nejde vyndat, klidně od pětistovky výše. Pokud si půjdu koupit samotné příslušné SPF pro 1000Base-PXzz (kde zz je dle použité varianty daným ISP), tak cena bude jinde. A to je blbej SFP jen převodník optika-metalika. Ten router/switch do kterého to strčím, tak musí umět vše, co EPON síť potřebuje. Jiná věc je třeba, že Finestar dodáva EPON SFP moduly inteligentní, které mají vše v sobě a teoreticky mají jít strčit do čehokoliv s SPF šachtou, takové SPF už ale stojí tisíce a je stále velká šance, že nebude fungovat, buď proti headendu nebo do daného SFP portu (to je obecná vlastnost PON sítí, že často nefunguje něco s něčím, pokud se mixují různí výrobci, bohužel). A pak potřebuji z daného ISP vymlátit a nastavit patřičné autorizační údaje (nebo ho nechat aspoň zaregistrovat EPON 64-bit MAC, pokud jede jen podle ni)...
Takže pokud chci víc portů a inteligenci, tak bych se zeptal prvně u ISP, zda dodává variantně takovou krabičku a třeba i za připlatek mi ji dá (obvykle se dává automaticky, pokud používám VoIP nebo IPTV služby). Pokud dá, tak se ujisit, že mi dovolí management té krabičky aspoň na úrovi LAN strany a hlavně přesměrovávání portů (u některých mi nezpřístupní vůbec nic, rozumní mají uzamčeno na centrální řízení jen ovládání WAN strany), takže nejrozumnější je nechat krabičku jak je a za ni připojit svůj router dle svých představ s normálním Ethernet WAN portem.