Licence při virtualizaci Windows

Licence při virtualizaci Windows
« kdy: 14. 10. 2013, 11:52:49 »
Jak to je pokud si chci vyzkoušet virtualizované např. MS Wokna server 2012 na serveru s Debianem + Oracle VM Virtual Box.
Jde mi o to jak je to s nutností licence, tím v podstatě s problémem kde vzít systém  W Server , instalační CD.
Už jsem četl nějaký problém s OM licencí na severu Fujitsu, kde bylo konstatováno, že licence obnáší 1 fyzickou instalaci a např.4 virtuální.

Moje otázka, omluvte neznalosti tedy zní. Kde vezmu DVD s Win. Server pokud bych si chtěl Win. Server pouze virtuálně zkoušet, doma na vlastním fyzickém serveru ? ( legalita / ilegalita )
Je vůbec potřeba ? Zřejmě hodně naivně jsem myslel, že virtualizovaný systém vytvoří Virtual Box.
Případně nějaké zkušenosti jak je to s praktickým ale i zkušebním nasazením.
Mírně mi začíná docházet, co jste asi mysleli když jste mi doporučovali VPN hosting.  Ovšem pár kopanců ještě budu potřebovat.

« Poslední změna: 14. 10. 2013, 13:04:39 od Petr Krčmář »

Licence W serveru je vázaná na fyzický stroj. Standardní licence umožňuje provozovat 2 instalace(virtuály) na daném fyzickém stroji. Data center edice dovoluje neomezený počet virtuálů opět v rámci jednoho fyz. stroje. Vždy ale musíte mít licenci pro mašinu na které to poběží ať přímo nebo virtuálně. Licence navíc nelze libovolně přehazovat mezi stroji.

ondro

Ak si ches win len otestovat, tak si stuahni zo stranok MS 180 dnovu trial verziu.

http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/windows-server/trial.aspx

Na komercene vyuzivanie potrebujes zakupit original licenciu. Nie vsetky verzie licenci adovoluje pouvat ako virtual. MS licencna politika nieje najprehladnejsia

To mě v budoucnu čekají pěkně drahé časy.
S tím souvisí otázka. Lze splnit nároky státní správy na formáty odesílaných lejster, myslím na ČSSZ, FÚ, VZP aj.za použití pouze OpenOfice, King Office, Libra Office nebo nějaké jiné řešení, kdy by se dalo vyhnout nutnosti kupovat MS Office? 
Já to bez Wokýnek přežiji ale účetní, personalistka apod.nikoliv.

V Novém Boru byla nějaká firma co se specializovala vyloženě na Linux ale nevím zda ještě fungují a zda to není o okapu.

ondro

Re:Licence při virtualizaci Windows
« Odpověď #4 kdy: 14. 10. 2013, 15:47:38 »
Neviem ako u vas ale u nas su definovane formaty v akych smie  komunikovat statna sprava s obcanmi. MS formaty medzi nimi niesu. Az sa cudujem, ze to schvalili v tej nasej bananovej republike.

Tiez aj pri inej komunikacii ti nesmu nanucovat pri vyuzivani sluzieb  pouzivat len jednu platformu (hadaj aku?). Toto az take ruzove nieje ale ide to akosi.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 14. 10. 2013, 15:59:25 »
Já bych se informoval na flexibee, jak se na tuto situaci připravují, možná by přechod na jejich účetnictví byl mnohem výhodnější. Než nějaké licence windowsů.

Tom Liberec

« Odpověď #6 kdy: 14. 10. 2013, 17:37:00 »
Opravdu nemohu mluvit účetním, ani nemohu jsou v jiném patře firmy, do toho jaké používají programy. Jedna věc tam snad jede ještě ve Fandu. Díky za ten link na Trial verzi.

Napadá mně, že si zase naše státní úředníky trochu testnu.

Petr

To mě v budoucnu čekají pěkně drahé časy.
S tím souvisí otázka. Lze splnit nároky státní správy na formáty odesílaných lejster, myslím na ČSSZ, FÚ, VZP aj.za použití pouze OpenOfice, King Office, Libra Office nebo nějaké jiné řešení, kdy by se dalo vyhnout nutnosti kupovat MS Office? 
Já to bez Wokýnek přežiji ale účetní, personalistka apod.nikoliv.

Tvou otázku bych trochu rozsekal:
1. formáty nejsou problém, resp. programy, na rozdíl od MS umí LibreOffice, King Office všechny formáty, a le ty musíš ukládat v jediném kompatibilním formátu MS OFFice 2003 :-)
2. FU není problém, - všechny učetní SW s ním komunikují přímo, a když tak jsou datové schránky a PDF je univerzální.
3. OSSZ - tam je VREP - jejich systém a opět přímo programy účetních komunikují přímo - žádné office.
4. VZP a jiné ZP - tam není jisté jak to má být, ale PDF to řeší vždy

Takže problém je jen v programu účetního - ale tam vím, že na linuxu - server - pracují mnohé (tedy mimo Pohoda - tam to nebude nikdy), pouze klienta musíš mít na lokále Windows XP-7. Ale i na MS Win funguje bez problémů LibreOffice...
Takže jediný PC s Wind má účetní, ostatní mohou mít cokoliv. S výše zmíněnými úřady komunikuje účetní, a zase takový problém to není. V tomto mám praktické zkušenosti.

Jiný problém je pokud firma je plná účetních .... taková daňová a účetní kancelář - tam se s linuxem prostě nechytneš......

Tom Liberec

« Odpověď #8 kdy: 15. 10. 2013, 00:11:00 »
 Díky firma poskytující daňové a účetní poradenství nebude nikdy pro mne. Firmy v sektoru, kde se pohybuji jsou si dost podobné. A ja se budu pohybovat někde mezi výměnou zdroje,  webovkama, zálohováním a servama. Ovšem v našem segmentu je i těch formulářů směrem ke státu více a musí na tom dělat i vice lidi.