To mě v budoucnu čekají pěkně drahé časy.
S tím souvisí otázka. Lze splnit nároky státní správy na formáty odesílaných lejster, myslím na ČSSZ, FÚ, VZP aj.za použití pouze OpenOfice, King Office, Libra Office nebo nějaké jiné řešení, kdy by se dalo vyhnout nutnosti kupovat MS Office?
Já to bez Wokýnek přežiji ale účetní, personalistka apod.nikoliv.
Tvou otázku bych trochu rozsekal:
1. formáty nejsou problém, resp. programy, na rozdíl od MS umí LibreOffice, King Office všechny formáty, a le ty musíš ukládat v jediném kompatibilním formátu MS OFFice 2003 :-)
2. FU není problém, - všechny učetní SW s ním komunikují přímo, a když tak jsou datové schránky a PDF je univerzální.
3. OSSZ - tam je VREP - jejich systém a opět přímo programy účetních komunikují přímo - žádné office.
4. VZP a jiné ZP - tam není jisté jak to má být, ale PDF to řeší vždy
Takže problém je jen v programu účetního - ale tam vím, že na linuxu - server - pracují mnohé (tedy mimo Pohoda - tam to nebude nikdy), pouze klienta musíš mít na lokále Windows XP-7. Ale i na MS Win funguje bez problémů LibreOffice...
Takže jediný PC s Wind má účetní, ostatní mohou mít cokoliv. S výše zmíněnými úřady komunikuje účetní, a zase takový problém to není. V tomto mám praktické zkušenosti.
Jiný problém je pokud firma je plná účetních .... taková daňová a účetní kancelář - tam se s linuxem prostě nechytneš......