VŠ a k čemu? Tak či tak dělám „lopatu“

děda

Re:VŠ a k čemu? Tak či tak dělám „lopatu“
« Odpověď #30 kdy: 08. 12. 2017, 21:56:49 »
Lamem si hlavu otazkami, prijde doba, aka bola kedysi, ze programatorom nebol kazdy druhy, ze programator nieco znamenal a ze sa k tomu aj tak postavia firmy?

Ta uz tazko pride, ja si ju este pamatam... Ale aj vtedy platilo ze programatorom si sa nestal tym ze si vychodil skolu, aj vtedy si na programatora musel vyrast...

Jenže maximálně na střední, pak jsi už byl king. Na VŠ začíná jen lopata, která nikdy nic umět nebude.

« Odpověď #31 kdy: 08. 12. 2017, 23:11:14 »
AI, genetic engineering, navrat schopnosti videni reality prostrednictvim tretiho oka, that is future: https://www.ted.com/talks/drew_berry_animations_of_unseeable_biology

Hlavne si rozmysli, co si prejes a prej si to, ale davej si pozor na to, co si vlastne prejes, doporucuju Stalkera to Tarkovskyho :-))

Ja nechapu moc ty kecy tady o lopatach, kazdej dela, co chce. Je na tobe aby si delal neco jinyho nebo treba taky nic. Stezovat si na to, ze se clovek cejti jak lopata je pateticky, kazdej si za to muze sam (s malym prispenim okoli).

Mas vedomost, ktera ti muze pomoct ze situace, ve ktery se ti nelibi, ale ty ji nepouzijes a radsi pouzijes nabizeny moznosti z venci, ktery ti v ty situaci drzej, tak to je pateticky. To je jedno jestli se budes nazyvat lopatou nebo supermanem, porad to bude pateticky :-)))) proste realita je jina, nez co te o ni uci okoli a musis si oci otevrit sam.

Ale urcite doporucuju se zamerit na AI, jeden z duvodu, proc ji delam je, ze jsem narazil na urcite hranice automatizace vyvoje aplikaci a chtel bych, aby mi je AI pomocnik (lopata) pomahal(a) vytvaret. Mozna v tom bude lepsi i nez ja, asi urcite. Je to zajimava oblast, ackoli z myho pohledu AI nema s clovekem nic spolecnyho a je mi jasny, ze cokoli z tohodle jednou naroste, nebude mit nic spolecnyho s lidskym typem vedomi, ne ze bych se toho bal, jen to vidim ;-)

Tak good luck, je to o pocitech vsude ve vsem, tak se necit lopatou a neakceptuj vsechno, co se ti nabizi a nenech se zastrasovat ani nejnadutejsima argumentama, ze neco nema cenu, kdyz ji vidis, tak ma. Me se to vzdycky vyplatilo, trochu tezsi to pro me bylo, kdyz jsem to slysel od nekoho, koho jsem respektoval (tech lidi opravdu neni mnoho), ale ja byl vzdycky rebel, takze jsem se dostal i pres tenhle sebeklam :-) nekdy mi to prijde, jako bych se dostaval pres vlastni firewal :-)
Opet doporucuju ghost in the shell (ne hrany film, anime)

jdsulin2

« Odpověď #32 kdy: 11. 12. 2017, 11:48:08 »
Jak uz psali borci vys, v ciste IT firme budes lopata porad. Naplni ciste IT firmy jsou totiz databazove a informacni systemy. Nechci vylozene rikat, ze to umi kazdy, jenomze je to porad to stejne dokola. Pokud je firma velka, mozna obsahuje nejake oddeleni, ktere by te bavilo. Samozrejme bude to nejspis vyzadovat nejakou flexibilitu z tvoji strany - programovaci jazyk muze byt jiny, programovat se bude napr. ciste na Win, apod.
Tvuj dalsi problem je paradoxne ten FIT VUT. Vzdelani je samozrejme dulezite, ale zatimco ty jsi ziskaval rozhled, lopataci uz bouchali sve prvni eshopy. A po vystudovani mas sice rozhled, ale oni maji 5 let praxe. Z me zkusenosti jsem nebyl schopny studovat a zaroven pracovat, coz pro kamarady z MUNI nebyl problem. Jasne i na FITu byla spousta zajimavych projektu, ale clovek se spis ucil do tech predmetu, ktere mu nesly, takze na nejake dalsi aktivity nebyl cas.
Ale za me doporuceni - umis neco specialniho ? Bavi te neco mimo obor ? Nebo ve spriznenem oboru ? Protoze programovani je proste vsude, ale ne jako hlavni obor. Ale ocekavej, ze i tam je 80% lopatacke prace. Vetsinou potrebujes data z jednoho mista premistit na druhe a nejak je prezentovat. Potrebujes praci, kde te tech zbylych 20% bude bavit.