Dáma naprogramovaná v NetLogo

Jirka

Dáma naprogramovaná v NetLogo
« kdy: 29. 01. 2014, 20:20:24 »
Zdravím všechny, chtěl bych Vás požádat o pomoc. Pracuji na své bakalářské práci, a mým úkolem je naprogramovat dámu. To by nebyl zas takový problém, pokud bych to však neměl programovat v NetLogu. Předností NetLoga je multiagentní přístup, tudíž nemůžu použít již existující algoritmy jako jsou Min-Max algoritmus či Alfa-Beta ořezávání, ale vymyslet vlastní algoritmus využívající již zmiňovaného multiagentního přístupu, tedy že každý kámen představuje agenta a ti mohou mezi sebou komunikovat. Mohl by mi prosím někdo nějak poradit jak začít, jak bych na to měl jít, nějakou radu, jak by to mělo fungovat, jednoduše mě tak trochu nakopnout? V NetLogu začínám jako nováček a začínat vymýšlením úplně něčeho nového není zrovna žádná sranda :D Děkuju mockrát Všem za jakoukoliv odezvu, radu, návrh či názor. Přeji hezký den, s pozdravem Jirka
« Poslední změna: 30. 01. 2014, 00:07:32 od Petr Krčmář »

Neználek

Re:Dáma naprogramovaná v NetLogo
« Odpověď #1 kdy: 30. 01. 2014, 18:10:10 »
Ahoj, zkusil bych se podívat na "distributed constraint optimization" algoritmy (DCOP). Myslím, že by ses mohl zamyslet, jestli by řešení dámy nešlo reprezentovat přímo jako DCOP a pak na to použít nějaký úplný nebo neúplný algoritmus a nebo to můžeš brát jen jako inspiraci.

Dobře popsané DCOPy máš popsané v prvních dvou kapitolách v Multiagent Systems: Algorithmic, Game-Theoretic, and Logical Foundations (http://www.masfoundations.org/ - ebook zdarma). Je tam taky kvantum různých informací kolem MAS. Docela by mě zajímalo, jestli ti to pomůže, tak jestli to omrkneš, tak sem můžeš časem dát nějakou zpětnou vazbu.

Jirka

« Odpověď #2 kdy: 03. 02. 2014, 18:04:39 »
Děkuju moc za radu, nasměroval si mě správným směrem :) Dokonce i vedoucí práce potvrdil, že by se hodilo použít nějakou distribuovanou techniku. Momentálně probíhá i kurz od těchto pánů https://class.coursera.org/gametheory2-001
. Jinak ta kniha vypadá výborně, jdu se do ní hned pustit :) jediný co mě štve je fakt, že veškeré informace či knihy jsou v angličtině, ne že bych s ní měl problém, ale čeština je čeština a je to rychlejší :D Jinak ještě jedna zajímavost, dnes mi vedoucí prozradil, že se moje práce hodí spíše na diplomku než na bakalářku, docela milé..:D

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 02. 2014, 18:29:51 »
moje práce [se] hodí spíše na diplomku než na bakalářku

Ano, toto tvrzení není moc časté.

čeština je čeština a je to rychlejší

Na materiály výhradně v angličtině je lepší si zvyknout. Než se něco přeloží do češtiny, zpravidla to zastará a také překlady často dělají lidé, kteří sice rozumí jazyku a ví jak dělat překlady, ale absolutně nemají šajn o technických záležitostech. V nejhorších případech potkávám patvary jako "control tower" (na letišti) -> "kontrolní věž" (dopr... co tam asi kontrolují? "Lufthansa 1234, okamžitě zastavte kde jste, celní prohlídka ... okej, papíry v pořádku, pokračujte v přistávání") nebo "Finish" (tlačítko "Dokončit" v průvodci) -> "Finština" apod. Originál je vždy lepší.

Jirka

« Odpověď #4 kdy: 03. 02. 2014, 18:57:33 »
V tom musím souhlasit :) na tyhle věci si už člověk na vejšce zvykne, už jenom z toho důvodu, že těch českých podkladů je asi jako slušných politiků - málo. A co se týká překladů, sem tam se taky občas setkám s nějakým rádoby překladatelem :D Do I..know you ? Pracuji, víte ? :D Tak jen něco pro pobavení -> http://www.it.cas.cz/~jaja/prekladatelske_perlicky.html Sice to není z IT oboru ale pro pobavení postačí :D
Jinak ještě k tématu : kdyby to někoho zajímalo, na základě doporučení momentálně studuji Distributed Breakout, Asynchronous Backtracking a Weak - Cimmitment, což by se prý mohlo hodit :)