Testování softwarového RAID1 pole

trubicoid2

Re: Testování softwarového RAID1 pole
« Odpověď #15 kdy: 19. 07. 2011, 14:05:14 »
no ja bych nabootoval trebas www.sysresccd.org

jestli fdisk umi 4k sektory poznas treba podle tohoto:
Kód: [Vybrat]
fdisk -l /dev/sda
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

muj disk ma 512B sektory, tvuj by tam mel mit 4k, jestli by to tam nebylo, tak jde jeste pouzit -b 4096

pak bych vyhodil jeden disk z pole, trebas sda2

mdadm /dev/md0 -f /dev/sda2
mdadm /dev/md0 -r /dev/sda2

znicit superblok na sda2, aby se tam potom nepletl, ja to jednou neudelal a porad se mi pole zahadne rozpadalo na dve
mdadm --zero-superblock /dev/sda2
znicit MBR a partition table na sda
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=4k count=64
(normalne staci smazat jen 512B, cert vi, jak to maji ty novy 4k disky zarovnany na zacatku)

udelat novy partice zarovnany na 4k
fdisk /dev/sda
udelat novy pole jen s jednim diskem
mdadm --create /dev/md1 --metadata=0.90 --level=1 --raid-devices=2 missing /dev/sda2
metadata dej 0.90, jestli chces kernel-autodetekci, teda jestli je to / a nepouzivas initrd
jinak dej metadata 1.20

naformatovat novy pole, namountovat, okopirovat vse ze staryho pole na novy

zrusit stary pole, smazat superblock na sdb2, smazat MBR a partition table na sdb2

okopirovat 4k zarovannou partition table ze sda na sdb
sfdisk -d /dev/sda | sfdisk --no-reread /dev/sdb
pridat sdb2 do pole a pole se samo zasynchronizuje
mdadm /dev/md1 -a /dev/sdb2
nastavit grub nebo co mas do MBR sda a sdb (pro jistotu) a je to
snad jsem nic nezapomnel  ???

jinak urcite udelej rebuild, neeeee dd, ty dva oddily sda2 a sdb2 v RAID1 nejsou uplne stejny, lisi se tim superblokem, kterej muze byt podle verze na zacatku, na konci nebo uprostred

hodne stesti! ;)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #16 kdy: 19. 07. 2011, 15:07:19 »
fdisk -l /dev/sda mi tuším právě tvrdil, že prej 512... Tak mu to dám jako parametr při rozdělování. Resp. udělám to pomocí cfdisk, tak si to počtu u něj  nápovědě ;-)

Úplně se na to těšim, to bude práce jak na kostele... Dvakrát kopírovat skoro celou velikost disků... No, o víkendu bude co dělat... :-) (vzhledem k rebuildu 900GB oddílu za 6 hodin to nebudu zkoušet v tejdnu, chci se taky někdy vyspat... :-D )

A teď konečně - musim Ti vyseknout poklonu! Díky za rady, sám bych to dával dokupy strašně dlouho (a proto jsem se do toho zatim ani nepustil). Dám sem vědět, jak dopadnu. Nejspíš po víkendu... :-)

trubicoid2

« Odpověď #17 kdy: 19. 07. 2011, 16:04:51 »
aha, vono muze byt, ze ten EARS hlasi hloupe 512B misto 4k, jak pisi tady: http://www.hv23.net/tag/wd10ears

je tam taky jak pouzit fdisk a jak otestovat rychlost zapisu, aby bylo vse v poradku

s cfdiskem nevim, muzes zkusit a pak vyzkouset zapis dd, spravne zarovnany partice maji mit kolem 90MB/s, spatne kolem 26MB/s

nu a kdyz to bude dobre zarovnany, tak rebuild taky pojede rychleji...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #18 kdy: 19. 07. 2011, 16:47:41 »
Tak to ě pro změnu taky mate. Lineární zápis na pole totiž jede někde mezi, kolem 60MB/s. Ještě kouknu fdiskem, jestli to fakt nemam zarovnaný na násobky osmi, třeba náhodou jo :-) Kdyby ne, jdu do toho a přerovnam to.

Určitě bych udělal i nějaký benchmarky (jak na oddíly, tak na surovej disk) a pak sem dám zase vědět.

trubicoid2

« Odpověď #19 kdy: 19. 07. 2011, 16:52:14 »
no, muze byt, ze mas nejaky partice zarovnany a nektery ne, nebo nektery lip a nektery hur

asi bys mel dosahnout zapis 90MB/s

a ten XP jumper mas nasazenej nebo ne? asi by mel byt sundanej, ten pomuze jen v pripade, ze mas jednu velkou partici, jak byva u widli zvykem

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #20 kdy: 19. 07. 2011, 17:27:36 »
Ne, XP jumper nemám. Ale musím přiznat, že jsem při skládání PC naprosto vážně přemýšlel, kde seženu zapojení jumperů na master a slave :-D Všechny PC co jsem měl dřív měly jaksi jen PATA :-D Pak mi to došlo ;-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #21 kdy: 24. 07. 2011, 17:47:41 »
Jsem zpět. Migrace RAIDu se podařila, mam nově zarovnaný oddíly, rovnou jsem si nechal rezervu ve velikosti polí (kvůli možný různý velikosti disků od jiných výrobců - kdybych musel měnit) a šlape to.

Zkoušel jsem zapisovat na disk (/dev/sdb1) i na filesystém (Ext4, namountovanej) a rychlosti byly poněkud jinačí :-P

113 na disk, 108 na správně zarovnanej FS, 92 na špatně zarovnanej FS. Zkoušeno pomocí dd, zápis 1MB, count 80000 (+-80GB). Když jsem to samý zapisoval na RAID (na správnym FS), dosáhnul jsem na 102MB/s.

Super čísla ;-) Uvidim, jak to bude vypadat během běžnýho používání...

Díky moc za pomoc

trubicoid2

« Odpověď #22 kdy: 24. 07. 2011, 20:05:22 »
neni zac  ;)