Open source cloud pro virtualizaci

Open source cloud pro virtualizaci
« kdy: 26. 08. 2011, 13:24:57 »
Dobry den,

ve firme budeme nasazovat cloud pro virtualizaci stroju. V tuto chvili vyuzivame virtualizaci pod Xenem na debianu. Ma nekdo zkusenosti s podobnym resenim v cloudu? Xen neni podminkou, ale pozadujeme open source :)

Diky moc

P.S.: Koukal jsem na Xen Cloud Platform, ale jeste jsem to nemel moznost vyzkouset nebo videt v praxi.
« Poslední změna: 29. 08. 2011, 12:38:12 od Petr Krčmář »

Sten

Re: virtualizace + cloud
« Odpověď #1 kdy: 26. 08. 2011, 13:41:31 »
Mám zkušenost s paravirtualizací pomocí OpenVZ a plnou virtualizací pomocí KVM+libvirt, oboje funguje hodně dobře včetně migrace či klonování za běhu. Xen na tom asi bude podobně vzhledem k delší době, co tu je, a komerčnímu zaštítení firmou Citrix.

war

« Odpověď #2 kdy: 27. 08. 2011, 09:48:41 »
KVM je pod Open Source pod zastitou Red Hat, takze z tohoto pohledu ma vetsi budoucnost. Vykonnostne je stejny s VMWare.

« Odpověď #3 kdy: 27. 08. 2011, 12:00:27 »
Virtualizace je jen jeda z částí, která se v cloudu používá.
Podle toho co píšete, tak XEN již nějakou dobu používáte a máte s ním zkušenosti. Zkuste použít něco co umí pracovat s XENem. Třeba OpenStack (když trváte na opensource).
Přechod na jiný typ virtualizace kvůli cloudu dělat nemusíte.

Otázka je spíš o tom, abyste si spočítali kolik vás bude stát přechod na jinou platformu a jestli se Vám to vyplatí. Najít plusy a mínusy a vyvážit to penězma, páč o ty jde vždycky až v prvním případě.

Pilgrim

Re: Open source cloud pro virtualizaci
« Odpověď #4 kdy: 19. 10. 2011, 10:19:30 »
My používáme Proxmox, jednoduchá a rychlá instalace, možnost i např. clusterování více serverů atd atd.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
Re: Open source cloud pro virtualizaci
« Odpověď #5 kdy: 19. 10. 2011, 17:04:13 »
Pripajam sa k nazoru OpenStack + XEN. Mame s OpenSource XENom len dobre skusenosti.

Nie je mi uplne jasne v com sa z pohladu firmy lisi cloud od virtualizacie?! Jedoduche webrozhranie v ktore mi umoznuje loadnut predkofigurovany image a nastavit si parametre servera mame uz dnes. Clustre som len n=2 nakolko nie je pouzita SAN ale len DRBD nad aj pod nim LVM. Funguje to skvelo pre nas SMB.
Okrem bonbonikov typu ze si neviem cez to nakonfigurovat VLAN tagging alebo novy bridge interface mi nic nechyba... Snaz az na riadnu SAN ktora by umoznovala live migraciu na vacsom pocte hypervisorov.

Cize co je vlastne ten cloud? Alebo v com sa pre vas bude lisit? Nakolko to je asi private, aj tak potrebujete zelezo.