Distribuce nenáročná na výkon počítače

pedro

Re: Distribuce nenáročná na výkon počítače
« Odpověď #15 kdy: 20. 09. 2010, 11:17:18 »
Ahoj

Potreboval bych poradit jakou distribuci linuxu nainstalovat na Compaq Armada 1700, 333MHZ a 100 MB ram. Pokousel jsem se o par distribuci stazenych z www.linux.cz ale to se nezdarilo pravdepodobne kvuli pametovym narokum.

Potrebuji aby to melo nejake graficke rozhrani.

Dekuji za radu

Jenom Xka potřebují k běhu asi 30M RAM, něco systém, něco WM... To je bezpředmětné úsilí.

Tohle vsechno se klidne vleze do 20MB...

A kde se Vam to "v pohode" vlezlo? Napriklad na stroji s Fedorou, kde ted delam, zerou Xka 65 MB RAM plus par mega sdilene.
http://yfrog.com/nfsnmek1p
Na starem stroji s Archem je to opravdu kolem triceti, ale urcite bych uvital, kdybyste svoje tvrzeni nejak podlozil, ta masina ma jenom 256 MB RAM, tj. pameti ma vzdy malo a pokud tvrdite, ze komplet system i s WM, tak to by byl velky rozdil, to bych tam snad mohl vzit i Firefox na milost :-D.

http://img651.imageshack.us/img651/7162/screen2i.png

Distro je debian...

Mno vidíte, to jste ale jenom potvrdil, co jsem napsal, a vyvrátil své původní tvrzení. OK, konkrétně v Debianu tedy Xka 22 MB, ne mnou uváděných 30, ale to bude tím, že Debian má ještě starší verzi Xorg. V Debianu 6 to hádám bude těch 30 MB, stejně jako dneska u mě na Archu.
O tom, že by se systém, WM a Xorg vlezly do 20 MB, jak původně píšete, nemůže být řeč. To jste se seknul asi 3x.
Sorry, nejde mi o to se tady dohadovat, ale vždycky mě popudí, když mě někdo nařkne ze lži a sám od boku střílí nesmyslné "zaručené informace". Tím nechci říct, že by to byl přímo systémově Váš příklad. Každý se prostě někdy splete, já taky.

Adam

« Odpověď #16 kdy: 20. 09. 2010, 14:59:32 »
Ja ale vidim obsazeno 22.7 MB... :)

pedro

« Odpověď #17 kdy: 20. 09. 2010, 22:47:33 »
Ja ale vidim obsazeno 22.7 MB... :)

Mno jo, no, mate pravdu. To jsem se pekne ztrapnil ;-)
Takze jo, Debian + Fluxbox asi jsou na takové sestavě pruchozí. Jsem prekvapeny, odkud se berou takove rozdily mezi distribucemi i kdyz vezmu v potaz ze cislo v realnem nasazeni asi nebude tech 22,7 a eventualni rozdily mezi verzemi, tak je to proste sakra hodne. Asi opravdu zkusim ten Debian nainstalovat, proste mi to vrta v hlave.

pedro

« Odpověď #18 kdy: 20. 09. 2010, 23:52:14 »
Mno, tak jsem si to opravdu vyzkousel aspon z USB live obrazu. Vysledek je 60 MB. Tak nevim. Posledni Debian 5.06. Samozrejme bych mohl jeste neco povypinat (cron a syslog, nic jineho zbytneho tam nebezi). Ten vas experiment je asi hodne poladeny, aby to momentalne ukazovalo co nejmensi cislo, ze jo ;-)

http://yfrog.com/j9201009202334351024x768sp

Adam

« Odpověď #19 kdy: 20. 09. 2010, 23:54:46 »
Mno, tak jsem si to opravdu vyzkousel aspon z USB live obrazu. Vysledek je 60 MB. Tak nevim. Posledni Debian 5.06. Samozrejme bych mohl jeste neco povypinat (cron a syslog, nic jineho zbytneho tam nebezi). Ten vas experiment je asi hodne poladeny, aby to momentalne ukazovalo co nejmensi cislo, ze jo ;-)

http://yfrog.com/j9201009202334351024x768sp

Vypnul jsem cron a pocet terminalu zmensil na dva, nic jineho jsem s tim nedelal...

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 21. 09. 2010, 15:28:54 »
Doukoupit RAMku a dát na to Windows XP, prý to zvládne i sedmičky. Takhle to bude pro začátečníka složitý. No celkem lehlej se mi zdál Slax. No můžeš si pohrát s tím, co ti tu raděj, jestli ti to vůbec půjde.
Já to vidím na dokup RAMky nebo na aukro  ;)

No ciste odhadem tam budou SDRAM, coz se asi docela prohne (pokud jsou vubec jeste k sehnani) a navic ke koupi staryho kusu hw (nedej boze pouzityho - bazar a pod )  musi byt sakra dobrej duvod, jinak se mi to zda ponekud ... nerentasbilni.

Jj WinXP tam sice rozjede, ale mam obavy o to jak mu to na tak pomalym procesoru pojede....

pichlik

« Odpověď #21 kdy: 29. 09. 2010, 21:41:27 »
Tak jsem zdarne nainstaloval DSL a je to pekne svizne, narazil jsem vsak na nekolik problemu a to system nebere flash disk, nefunguje touchpad a v neposledni rade problem, ktery me trapi ze vseho nejvice nefunguje bezdratova karta edimax EW-7108PCG, na netu jsem nasel tento soubor 2008_0723_RT61_Linux_STA_v1.1.2.2.tar.zip a pak postupoval podle v nem obsazenem souboru readme az jsem dosel k radku "$make config         # config build linux os version" a jsem v koncich konzole me zahlasila "make command not found"

Build Instructions: 
====================

1> $tar -xvzf RT61_Linux_STA_Drv_x.x.x.x.tar.gz
    go to "./RT61_Linux_STA_Drv_x.x.x.x/Module" directory.

2> $cp Makefile.4  ./Makefile       # [kernel 2.4]
    or
   $cp Makefile.6  ./Makefile       # [kernel 2.6]
    or
   $cp Makefile.RTL865x ./Makefile  #  big endian platform

3> [kernel 2.4]
    $chmod 755 Configure
    $make config         # config build linux os version

4> $make all            # compile driver source code
4.1> $make install

5> $cp rt2561.bin /etc/Wireless/RT61STA/   # copy firmware
   $cp rt2561s.bin /etc/Wireless/RT61STA/
   $cp rt2661.bin /etc/Wireless/RT61STA/

6>  $dos2unix rt61sta.dat
    $cp rt61sta.dat  /etc/Wireless/RT61STA/rt61sta.dat       
    # !!!check if it is a binary file before loading !!! 

7> $load               
    #[kernel 2.4]
    #    $/sbin/insmod rt61.o
    #    $/sbin/ifconfig ra0 inet YOUR_IP up

#[kernel 2.6]
    #    $/sbin/insmod rt61.ko
    #    $/sbin/ifconfig ra0 inet YOUR_IP up

Note: Script functionality:
load            load module to kernel
unload          unload module from kernel
Configure       retrieve linux version