NetworkManager, IPv6 a regitrace to DNS

mjakl

NetworkManager, IPv6 a regitrace to DNS
« kdy: 11. 10. 2014, 20:55:14 »
Dobrý den,
mám takový problém s NetworkManagerem v openSUSE a na fórech opensus.org nikdo neví, co s tím, tak třeba bude někdo vědět tady. Mám server, řekněme server1, na kterém běží dnsmaq jako server pro DHCPv4, DHCPv6 a DNS. Na nějaký počítač v síti, řekněme PC1 nainstaluji openSUSE 13.1 a nastavím v yastu nastavení sítě na "Traditional method with ifup", tak PC1 získá adresy pro IPv4 a IPv6 a zaregistruje se v DNS, takže můžu na server1 dát ping PC1 a ping6 PC1 a všechno funguje.

Pokud na PC1 nastavím, aby se používal NetworkManager, tak počítač získá adresy, ale nezaregistruje se do DNS. Zjistil jsem, že když do /etc/dhclient.conf přidám řádky:

send host-name "PC-1";
send dhcp-client-identifier=hardware;

tak se do DNS zaregistruje IPv4 adresa. Nemohu, ale přijít na to, jaké nastavení použít, aby se zaregistrovalo i IPv6. Je tam soubor /etc/dhclient6.conf, ale stejné nastavení jako v dhclient.conf v něm nefunguje. Ještě jsem zkoušel
send fqdn.fqdn "PC1.mydomain.";
ale taky nic.

Neví někdo, jak správně nastavit NM, aby registroval IPv6 adresu v DNS?

M.

Re:NetworkManager, IPv6 a regitrace to DNS
« Odpověď #1 kdy: 12. 10. 2014, 07:31:21 »
Pokud si vzpomínám, tak dnsmasq umí pouze bezestavové DHCPv6. Takže ten DHCPv6 server nepřiděluje IPv6 adresy, ale pouze posílá informace o DNS serveru. Tím pádem asi ta IPv6 adresa pochází z bezestavové autokonfigurace z ohlášení routeru.
Takže ten dhcpv6 klient v PC1 vůbecv nepřije ke slovu, aby něco registroval.
A jinak, pokud ten dnsmasq slouží i jako DNS server, tak ty DNS záznamy do DNS si strká automaticky ten DHCPv4 server a ne na popud DHCPv4 klienta. Ten dnsmasq jde nastavit, aby vytvářel automaticky i AAAA záznamy v tom svém DNS, pokud přidělí IPv4 adresu, tak pro danou MAC k té IPv4 vytvoří i AAAA záznam pro ekvivalentní autokonfigurovanou IPv6 adresu, vit volba ra-names.

mjakl

« Odpověď #2 kdy: 12. 10. 2014, 13:27:19 »
Díky, za tip, zítra to vyzkouším, ale kdyby to bylo, jak říkáte, tak by to snad nefungovalo ani v případě, že se nepoužívá NM,ne ? Navíc v síti jsou i Windows stroje (mix 7 a 8.1) a ty se také regitrují v DNS bez problémů.
Navíc když koukám do manuálu dnsmasq, tak tam je switch ra-stateless a slaac, takže by to značilo, že defaultně to stateless není.

mjakl

« Odpověď #3 kdy: 12. 10. 2014, 15:11:23 »
Tak jsem v dnsmasq přidal slaac a ra-names a v podstatě to funguje, byť ne úplně tak, jak jsem si představoval. PC1 teď dostane 2 IPv6 adresy fc00::145 jako dřív a k tomu ještě fc00::be5f:f4ff:feea:986. Do DNS se dostane ta druhá. Ale asi to stačí. Windows stroje fungují jako dřív.

M.

« Odpověď #4 kdy: 12. 10. 2014, 15:42:20 »
Ale fuj, tady někdo používá ULA adresy fc00::/7 tak, že si nevygeneroval příslušný unikátní /48 prefix? :-)

Teď jsem se díval schválně na doc a už umí stavové DHCPv6 dnsmasq. Ta adresa fc00::145 je právě z toho stavového DHCPv6. Ta fc00::be5f:f4ff:feea:986 je bezestavová adresa dle SLAAC, která má dnsmasq v základu vypnuto a zapne to ta volba slaac. A právě jen pro ty SLAAC adresy je podporováno ragistrace jmen do DNS, což udělá to ra-names. I windowsy by měly mít dvě ty IPv6 adresy. U windows překlad jmen jede i na základě multicast vyhledávání, takže možná je to překládá z toho a ne přes to DNS v dnsmasq.

mjakl

« Odpověď #5 kdy: 12. 10. 2014, 15:51:20 »
No, v dnsmasq.leases jsou ty IPv6 adresy pro windows a suse bez NM uvedeny s hostname a u adres počítačů s NM je místo jména *. Takže dnsmasq o těch jménech určitě ví. Navíc když dám host pcwin. Tak mi to vrátí i IPv6 adresu.