attiny85 avrdude: Device signature = 0xffffff

WokoJagg

attiny85 avrdude: Device signature = 0xffffff
« kdy: 01. 07. 2014, 23:01:34 »
Zdravím, nakoupil jsem nějaké attiny85 a 45 a snažím se je přes Arduino nano naprogramovat podle návodu - http://blog.roguecode.co.za/make-dirt-cheap-electronics-with-attiny45-arduino-nano/
Bohužel při kroku "Burn bootloader" nebo "Upload using programmer" mi verbose výstup vyhodí toto - http://pastie.org/pastes/9344824/text?key=pzkhhyswhq4i863aqknrkw
Zajímavá je tato hláška: "avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions"... Proč to tedy skončí hláškou: "avrdude: Device signature = 0xffffff
avrdude: Yikes!  Invalid device signature."?
Zkoušel jsem různé postupy, různé varianty, přidat kondenzátor mezi arduino RESET a GND, přidat externí 20Mhz krystal s 2 kondenzátory, vyzkoušel různé kablíky+attiny+nepájivá pole, externí 5V napájení a stále bez výsledku. Arduino jsem chtěl ještě pro jistotu nahradit raspberry, ale SD karta mi zrovna vypověděla službu.
Nenapadá někoho prosím něco?

Re:attiny85 avrdude: Device signature = 0xffffff
« Odpověď #1 kdy: 01. 07. 2014, 23:45:32 »
Tohle je skoro vždycky chyba komunikace s čipem (s programátorem se komunikuje, ale on s čipem ne). Zkus z toho verbose výstupu vykopírovat příkaz, který spouští ("C:\dementní\windowsová\desta\k\avrdude .... ...."), a odstraň z něj všechny položky "-U......" - tím vyzkoušíš čistě komunikaci s čipem, aniž by se ti tam pletly nějaký pokusy o posílání nějakých dat.

Víc ti s tím myslím nikdo takhle z fleku neporadí - když nekomunikuje, tak nekomunikuje, důvodů může být milion... Jinak na tyhle hračky existují specializovaná fóra, to asi víš...

Kolemjdoucí

« Odpověď #2 kdy: 02. 07. 2014, 10:12:15 »
Díky, zkoušel jsem komunikaci a výsledek stejný.
Dneska oživím raspberry a zkusím to s ním. A díky za info, o fórech vím, jenom mám root jako první záložku, tak jsem to impulzivně (a zoufale) napsal nejdřív sem.
Zkusím se tedy obrátit někam ke zdroji.

Kolemjdoucí

« Odpověď #3 kdy: 02. 07. 2014, 14:17:44 »
Koukám, že mám v práci jiný nick.
Každopádně - zkoušel jsem to teď s raspberry a vše funguje, budou tedy v háji nějaké piny na Arduinu.

EVZEN

« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2014, 22:12:52 »
Tak přesně tohle se mi dělo s několika atmely, když jsem zkoušel jednoduchý programátor na LPT , chyba byla v napájení. Po připojení externího to zmizlo, ale to asi nebude tenhle případ. Na jedno Atmega32 se mi dokonce povedlo signaturu vymazat, takže pak jsem musel nalejvat fw s parametrem -F ...