Detekce připojení pomocí RDP

Jardaa

Detekce připojení pomocí RDP
« kdy: 27. 06. 2014, 11:12:41 »
Ahoj,
mam program na WIN. K pocitaci se pripojuji pomoci RDP a kdyz program chci spustit z RDP, tak mi hlasi, ze je v rezimu DEMO. Vyrobce programu mi sdelil, ze tato metoda prpojovani je nestandardni a at pouzivi Team Viewer coz se mi urcite nechce. Neni moznost jak toto obejit? Treba jestli nestaci prejmenovat sluzbu, nebo tak neco?
« Poslední změna: 27. 06. 2014, 16:47:55 od Roman Bořánek »

Re:Detekce pripojeni pomoci RDP
« Odpověď #1 kdy: 27. 06. 2014, 13:13:55 »
Jednoduše - obávám se, že tohle nepůjde. Spíše bych se zaměřil na výrobce, proč to neumožňuje přes RDP, ale produkty jiných stran ano (co mu vadí na RDP, který je přímo součásti Windows a kupodivu funguje dobře).

Složitě - prozkoumal bych obsah paměti v době práci ve full a v době práci v demo a na základě rozdílů bych se pokusil vytvořit nějaký "crack" (kdysi jsem si jeden takový udělal), ano vyzní to nelegálně, ale pokud mi výrobce programu diktuje podmínky tohoto tipu, tak ať jde někam.

A před tím, než se tohohle budete zastávat, tak prosím:
1. RDP je standardní součásti Windows, tak proč k tomu instalovat další balast
2. Když už výrobce používá Windows jako OS, na kterém se používají jeho aplikace, tak proč znemožňuje použití věcí, které jsou přímo součásti Windows (teď nemyslím jen RDP)
3. Setkal jsem se s programem, kde stačilo vyměnit jen monitor a program přestal fungovat, museli jsme požádat výrobce o nové sériové číslo (opět ve Windows)
4. Představte si obdobnou situaci v Linuxech, například ssh, někdo si umane, že jeho program přes ssh fungovat nebude a budete si muset nainstalovat něco jiného (i když pochybuji o tom, že by se nějaký výrobce takto v Linuxovém světě zachoval)

Takže obecně - přestat podporovat takového výrobce produktu mi příjde asi jako nejjednodušší cesta (ale bohužel ve firemní sféře to velmi často není možné).

lobo

« Odpověď #2 kdy: 27. 06. 2014, 13:48:46 »
Jednoduše - obávám se, že tohle nepůjde. Spíše bych se zaměřil na výrobce, proč to neumožňuje přes RDP, ale produkty jiných stran ano (co mu vadí na RDP, který je přímo součásti Windows a kupodivu funguje dobře).

napada ma velmi jednoduche vysvetlenie -  licencie
program moze byt licencovany len na konkretny jeden pocitac/uzivatela

Kolemjdoucí

« Odpověď #3 kdy: 27. 06. 2014, 14:02:41 »
mam program na WIN. K pocitaci se pripojuji pomoci RDP a kdyz program chci spustit z RDP, tak mi hlasi, ze je v rezimu DEMO. Vyrobce programu mi sdelil, ze tato metoda prpojovani je nestandardni a at pouzivi Team Viewer coz se mi urcite nechce. Neni moznost jak toto obejit? Treba jestli nestaci prejmenovat sluzbu, nebo tak neco?

Výrobce lže, RDP je normální a zcela standardní funkce už od roku cca 2000.
Některé funkce v RDP skutečně nefungují dobře, např. akcelerace přes GPU. Pakliže se nejedná o nějaký specializovaný software který skutečně používá akceleraci GPU, pak je na místě ukončit s výrobcem spolupráci.
Obejít to dost dobře nejde.

Konkrétní uživatel se na konkrétní počítač může legálně připojit přes RDP a nijak to licenci porušit nemůže.

lobo

« Odpověď #4 kdy: 27. 06. 2014, 14:34:29 »

Konkrétní uživatel se na konkrétní počítač může legálně připojit přes RDP a nijak to licenci porušit nemůže.
[/quote]

samozrejme ze to licenciu porusit moze -  jedine ze by si mal precitane vsetky existujucie licencie na svete, tak to mozes vylucit.
ja si mozem dat do licencie ze moj software mozes pouzivat len ked budes mat zelene ponozky a vedla pocitaca bronzovu sochu slona.
obmedzenie RDP sa pouziva napriklad na to aby viaceri uzivatelia naraz nepouzivali ten software na jednom pocitaci, alebo aby ludia z roznych pobociek nepouzivali 1 nainstalovany software ale aby si kupili viacero licencii

Kolemjdoucí

« Odpověď #5 kdy: 27. 06. 2014, 14:43:46 »
ja si mozem dat do licencie ze moj software mozes pouzivat len ked budes mat zelene ponozky a vedla pocitaca bronzovu sochu slona.

I licence a smlouva musí respektovat místní zákony, zelené ponožky by ti v ČR jistě neprošly.

obmedzenie RDP sa pouziva napriklad na to aby viaceri uzivatelia naraz nepouzivali ten software na jednom pocitaci

Ochrana proti vícenásobnému spuštění na jednom stroji se dělá naprosto jinak, i když připouštím že amatér to může zaměnit na kontrolu RDP.

Zrnko kotlety

« Odpověď #6 kdy: 27. 06. 2014, 15:38:40 »
Pomoci RDP se kdysi nechalo pripojit na (windows grafickou) konzoli. Pomahalo to na dementne napsane instalace oraclu apod. Zkus pohledat.

lobo

Re:Detekce připojení pomocí RDP
« Odpověď #7 kdy: 27. 06. 2014, 17:17:07 »
Kolemjdouci: tak to napisem tak aby si pochopil co chcem povedat

je software ktoreho licencia pre uzivatela stoji 18.000 eur rocne.
nechcem aby tento software pouzivalo 10 ludi z roznych kutov sveta tak ze jeden sa naloguje cez RDP, urobi co potrebuje, odloguje sa a naloguje sa kolega zo Singapuru a urobi si svoje veci a tak dalej....
chcem aby si kupili licenciu do Mnichova, Singapuru, Londyna a USA...

Kolemjdoucí

« Odpověď #8 kdy: 27. 06. 2014, 17:32:35 »
chcem aby si kupili licenciu do Mnichova, Singapuru, Londyna a USA...

... ktorú si rovnako nekúpi, pretože TeamViewer alebo VNC a spol. Takže zakazovanie RDP je neúčinné a dokonca kontraproduktívne.

Olaf

« Odpověď #9 kdy: 27. 06. 2014, 18:19:09 »
... Vyrobce programu mi sdelil, ze tato metoda prpojovani je nestandardni ...

Z pohledu Windows nic standardnějšího neznám.

... Vyrobce programu mi sdelil, ... a at pouzivi Team Viewer ...

Takže o licenci výrobci (??) programu v tomhle konkrétním případu evidentně nejde.

Jsou i jiné důvody pro omezení funkcionality programu na lokální přihlášení než omezení kvůli licenci. Např. používáte SCADA na lokálním panelu pro ovládání nějakého stroje (třeba lisu nebo gilotiny :) ). Tam je ovládání přes RDP naprosto nežádoucí.

Nebo máte v kanclu PC a v něm USB security token. Vás to sice může obtěžovat, že ho nemůžete použít při přihlášení na dálku, ale zas to pomáhá zajistit jednu ze základních funkcí toho security tokenu a to ověření, že se pomocí toho tokenu přihlašujete právě Vy (samozřejmě to 100 % ověření není, ale pokud se přihlasíte přes RDP, je HODNĚ pravděpodobné, že u toho PC nesedíte :) ).

PS: Co je to za program resp. k čemu slouží?

TV

« Odpověď #10 kdy: 28. 06. 2014, 10:13:51 »
Dokáži si představit několik příčin, proč výrobce znemožnil použití RDP:
  • Aplikace vyžaduje HW grafiku určitých parametrů a neposkojí se s emulovanou.
  • Aplikace z nespecifikovaných důvodů přes RDP nepracuje zcela korektně a výrobce se tím odmítá dále zabývat.
  • Jakási snaha zamezit používání aplikace na Windows Terminal Serveru, kde by jednu licencovanou instalaci mohlo plnohodnotně a zcela nezávisle využívat N uživatelů zároveň. To je totiž významný rozdíl RDP oproti TV, VNC apod. Ochranu toho typu je ale záhodno řešit jiným způsobem, nikoli umělým paušálním zákazem přístupového protokolu. Něco takového by jistě bylo výslovně uvedeno v licenčních podmínkách.