@Jendo, zhruba vím jak funguje aptitude, ale u dpkg jsem se dočetl právě, že hlídá i závislosti - jestli balík *.deb neobsahuje něco, co v systému není.
Ale o co me jde, jestliže zkompiluju nějaký prográmek, který užívá knižnic ze systému, a mezičasem dojde k upgrade systému tak, že by prográmek mohl kvůli tomu ztratit závislosti, vytvořené v době kompilace, musel bych znovu kompilovat. Což vyvolá potřebu minimálně odinstalace předchozí verze. Ale i tomu bych se chtěl vyhnout, a zařídit instalaci tak, aby vzala v potaz také závislosti od systémových knihoven.
make install a make uninstal, jestli se nepletu, fungují jen z adresáře, ve kterém vznikl kompilát, pro mne je to prozatím ten s rozbalenými zdroji po ./configure a make. Domnívám se, že to, co make install a make uninstall dělá, je závislé na tom, co autor programu udělal. Pokud nenapsal, co se má dělat po make uninstal, tak ano, make uninstal nebude fungovat.
Takže o co me jde - dovědět se, jaký balíčkovací systém použít, aby funkci programu neohrozil případný pozdější upgrade systému a, jestli, a jak, je možné pro tento balíčkovací systém vytvořit balíček z kompilátu.
Já kompilacii rozumím jen malinko, ale domnívám se, že když make install ví, kde vzít binárku(kde jsou tyto informace nevím, ale vím že po kompilaci někde jsou), knihovny a konfigurační soubory vytvořené kompilací (kam se uloží výsledky kompilace je na vůli autora kompilovaného programu) a nakopírovat je kam patří, mohl by nějaký balíčkovací systém umět také zkontrolovat závislosti a zapsat informace někam, kde se při upfrade systému vezmou tyto informace v potaz a je vymalováno. Vím, že toto například v nejvyšší míře umí aptitude, proto jej používám i místo apt-get, raději.
No ale u instalace vlastní kompilace nepotřebuju stahovat z depozitářů, že ano, takže čím balíčkovat?