Práva souborů na externím médiu

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Práva souborů na externím médiu
« Odpověď #15 kdy: 21. 05. 2014, 19:17:10 »
Moc rád bych poradil, ale upřímně - netuším.

Navíc mě osobně není jasné, jestli je flashka /dev/sda1 (to má být disk v PC) nebo /dev/mmcblk0p1 (což by odpovídalo paměťový kartě nebo vnitřní paměti třeba tabletu).

Doplň sem ještě připřipojený flahce výpis příkazu df -h a napiš nám, jak velká ta flashka je. Podle toho budem vědět.

Moje flashka se připojuje (výpis mount pro tu flashku):
/dev/sdc1 on /mnt type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)

Je na ní NTFS a práva mi jedou v pohodě. Asi to bude chtít trochu zaexperimentovat s ručním mountováním a různýma options. Už jsi něco takovýho dělal? Podle toho budem vědět, jestli si poradíš, nebo Tě budem trochu vodit za ručičku ;-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #16 kdy: 21. 05. 2014, 19:18:08 »
A ještě jakou distribuci používáš...

Roman

« Odpověď #17 kdy: 22. 05. 2014, 08:34:15 »
Díky za odpovědi,

mám dva Linuxové počítače, jeden na VirtualBoxu Debian 32 bit  s Lxde a Openbox a druhý Arm destičku (podobně jako Rapsberry)
s tím samým Debianem akorát místo 32bit je to Debian Armhf. Výpisy jsem posílal z Arm desky, ale mám ty samé potíže i s virtuálním počítačem a netýká se to jen flešky, dnes jsem zjistil, že je to samé i Dropboxem, když nahraji soubor z Debianu na Dropbox a potom
ten soubor zkusím použít z Dropboxu v Windows, nejde to... Neměl bych nějak změnit práva uživatele?
Díky

#Tom

« Odpověď #18 kdy: 22. 05. 2014, 09:46:23 »
Připojení NTFS oddílu lze jako root udělat třeba takto (obecně se tak připojuje cokoliv):
mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/disk_s_ntfs
Případně jen takto (pouze ntfs-3g):
ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/disk_s_ntfs
Pro nastavení práv na neunixových souborových systémech (typicky FAT, NTFS) se používají parametry umask, dmask, uid, gid apod., více v manuálové stránce mount a ntfs-3g, které se uplatní zejména v /etc/fstab. A ještě jinak to bude při samočinném rozpoznání flashdisku přes udev/udisks.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #19 kdy: 22. 05. 2014, 13:02:46 »
Roman: Bohužel, víc nedokážu poradit. Jen tedy doplním, že /dev/sda1 je správně flashka a /dev/mmcblk0p1 je zjevně pamět, ze které na té destičce běží systém.

Pokud to vyřešíš s flashkou, Dropbox už bud kravinka (protože se to buď vyřeší společně nebo už budeš mít znalosti nabyté z patlání s flashkou).

Tady to vypadá na větší "problém", než jen práva na namountovaný FS na flashce (resp. na mount options). Ten Dropbox mě trochu děsí (když se zamyslím nad řešením). Bohužel s ním nemám zkušenosti, nepoužívám ho, takže nedokážu ani nadhodit co zkusit :-(

Budeš muset využít angličtinu a poptat se Googlu.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #20 kdy: 22. 05. 2014, 13:13:14 »
Samozřejmě pokud bys něco našel, někam se pohnul nebo nevěděl, zeptej se tady v tom vlákně znova. Ale nezapomeň přibalit nějaký odkazy, kterýma ses řídil, aby se bylo čeho chytit.

A pokud jedeš ve Virtualboxu, tak zkus jinou distribuci, jestli problém bude stejnej.