Postfix pro více domén

Pavel1

Postfix pro více domén
« kdy: 16. 05. 2014, 12:54:03 »
Ahoj,
v testlabu bych si rad rozchodil postfix pro vice domen. Chapu jak konfigurat postfix, pro ukladani mailu "podle domeny". Nic mene nechapu jak rozchodi autentifikaci.

mam domenu test1.local a v ni ucet pavel pro priklad maily se ukladaji v /var/spool/mail/test1/pavel
mam domenu test2.local a v ni ucet pavel pro priklad maily se ukladaji v /var/spool/mail/test2/pavel

Jenomze ted vubec nechapu jak mam rozchodit autorizaci a kde vubec deifnovat ucty a nastavit hesla pro
pave@test1.local a pavel@test2.local

« Poslední změna: 16. 05. 2014, 13:00:00 od Petr Krčmář »

Re:Postfix pro více domén
« Odpověď #1 kdy: 16. 05. 2014, 13:30:51 »
Ja mám všetko o autentifikácii na dovecot a postfix v mysql databáze a nastavujem ich postfixadminom.

Kolemjdoucí

« Odpověď #2 kdy: 16. 05. 2014, 13:32:30 »
Mně se nejvíc ovědčila kombinace Postfix+Dovecot, s maily uloženými na disku ve formátu Maildir a s uživatelskými informacemi uloženými v MySQL, to celé ovládané přes Postfixadmin. Má to výhodu že všechny maily mohou být na disku pod jedním UID a nemusíte pro každého mailového uživatele zakládat uživatele do systému (/etc/passwd).

Sten

« Odpověď #3 kdy: 16. 05. 2014, 15:30:03 »
Já to mám podobně jako předřečníci, akorát to nenastavuju pomocí Postfixadminu, ale eGroupware (aliasy jsou pomocí uživatelských skupin), takže kromě mailů tam mám i WebDAV, CalDAV a CardDAV. Pokud by byl zájem, můžu sem hodit příslušné nastavení SQL pro Postfix.

Pavel1

« Odpověď #4 kdy: 16. 05. 2014, 15:49:43 »
Diky moc za odezvu ...
rekneme, ze nehci pouzit DB...

Jak pak zalozim v systemu usera se stejnym jmenem pro prvni a druhou domenu?

Sten

« Odpověď #5 kdy: 16. 05. 2014, 16:17:54 »
V takovém případě username bude muset být včetně domény. Můžete udělat i jednu doménu výchozí (pro uživatele bez domény v username).

TomasP

« Odpověď #6 kdy: 16. 05. 2014, 16:31:55 »
http://www.xenlens.com/debian-wheezy-mail-server-postfix-dovecot-sasl-mysql-postfixadmin-roundcube-spamassassin-clamav-greylist-nginx-php5/

Asi nejaktuálnější návod včetně dokonalého schématu k pochopení :) Sám podle toho mám nastavený postfix + dovecot + phpmyadmin,....

Někdo

« Odpověď #7 kdy: 16. 05. 2014, 16:42:11 »
Diky moc za odezvu ...
rekneme, ze nehci pouzit DB...

Jak pak zalozim v systemu usera se stejnym jmenem pro prvni a druhou domenu?

Základní informace kterou byste měl pochopit je že e-mailoví uživatelé mohou být naprosto oddělení od uživatelů v /etc/passwd. Informace o e-mailových uživatelích musí být držené někde kde o nich bude vědět jak Postfix, tak Dovecot (nebo jiný IMAP server - i když si to teď ještě možná nemyslíte tak ve skutečnosti budete potřebovat IMAP server). Navíc byste je v tomto úložišti nejspíš chtěl nějak hezky administrovat. Databáze je k tomuto ideální. To píšu poté co jsem kdysi dávno začínal s konfigurací virtuálních uživatelů v sendmailu bez databáze - bylo to peklo (adam@domena1.cz -> adam1, adam@domena2.cz -> adam2), od doby kdy jsem se posunul ke kombinaci Postfix+MySQL+Dovecot (Postfixadmin není nutný ale je příjemný) tak je to úplná pohoda, obzvlášť když dneska už pro integraci Postfix+Dovecot funguje dovecot-lda a "smtpd_sasl_type=dovecot".