PHP: spouštění skriptů s právy roota

neznalek

PHP: spouštění skriptů s právy roota
« kdy: 06. 05. 2014, 23:09:45 »
ahoj, trochu si hraju s malym web hosting serverem (php), nic velkeho napsal jsem si par rutin v perlu ktere umeni pridat novy/odebrat/editovat/smazat virtualhost, nastavit kvoty pro uzivatele, zalozit sql db, nastavit ftp a to je asi vse.

Napsal jsem si jednoduchou administraci, po prihlasenim bych rad a zadani nejakych udaji bych rad volal prave rutiny v perlu, ale ty potrebuji root opravneni, nechci pouzivat suid bit tak nejak mi to neprijde v poradku, poradte jak volat z php administrace ty scripty nebo jak si to predavat tak aby to nebyl bezpecnostini problem, jeste me napadlo vyplnit z webu nejakou tmp db mysql nebo zalozit soubor s requestem a z cronu volat nejaky scheduler ktery by prosel frontu jestli by to takto bylo ok.

Neznalek.
« Poslední změna: 07. 05. 2014, 10:31:48 od Petr Krčmář »

Franta <xkucf03/>

Re:web control panel
« Odpověď #1 kdy: 07. 05. 2014, 00:27:18 »
Řešil bych to přes DB – webová část bude jen vkládat požadavky do databáze a na pozadí poběží démon, který je bude číst a provádět. Bude to asynchronní (ne vázané na nějaké HTTP požadavky od klienta) a hezky se bude logovat, jaké požadavky se zpracovaly.

A když bude požadavků moc, budou čekat ve frontě – sám si určíš, v kolika vláknech/procesech démon poběží – takže se ti nestane, že by ti někdo klikáním na webu přetížil server. Maximálně ti zaplní frontu a z ní to můžeš vyházet, nebo povolíš jen určité množství požadavků od jednoho uživatele ve frontě…

anonym

Re:web control panel
« Odpověď #2 kdy: 07. 05. 2014, 00:27:31 »
sudo?

Lupex

Re:PHP: spouštění skriptů s právy roota
« Odpověď #3 kdy: 07. 05. 2014, 14:12:13 »
Cron exec script co vyčítá příkazy z DB kam je sype GUI. Jak píše kolega nademnou.

neznalek

Re:PHP: spouštění skriptů s právy roota
« Odpověď #4 kdy: 07. 05. 2014, 20:45:48 »
diky vsem, zacal jsem implementovat frontu pres db dle rad, je super, ze to jde tak rychle dopredu, myslel jsem ze to pujde mnohem hure, linux se super. dekuji.