Vysoká škola informatiky – dálkové studium

txt

Re:Vysoká škola informatiky – dálkové studium
« Odpověď #15 kdy: 22. 04. 2014, 23:37:16 »
Taky je fajn občas pokecat s docentama a profesorama, ale otázkou je, zdali to je přínosnější nežli pokec se seniorem z neakademické sféry, co dělal zajímavý projekty.

j

« Odpověď #16 kdy: 23. 04. 2014, 09:57:49 »
Taky je fajn občas pokecat s docentama a profesorama, ale otázkou je, zdali to je přínosnější nežli pokec se seniorem z neakademické sféry, co dělal zajímavý projekty.

Az na vyjimky potvrzujici pravidlo ... zijou docenti a profesori zcela mimo realitu. Ten pomer je minimalne 10:1 ... velmi casto nemaji ani poneti o aktualne vyuzivanych technologiich, postupech, ... a plati samo i pro nizsi vzdelavaci stupne - kuprikladu ja jsem zcela osobne zazil 2 roky vyuky toho, jak funguji mechanicke/elektromechanicke ... telefonni ustreny, v dobe, kdy v cely rebublice fungoval posledni historicky kousek. Tedy v dobe, kdy melo smysl tomu venovat hodinu pro prehled, ze neco takovyho se taky pouzivalo.

Atrament

« Odpověď #17 kdy: 23. 04. 2014, 11:51:41 »
Studuju na stará kolena dálkově v UK s The Open University, tak jen pro zajímavost jak to vypadá:

Do školy není třeba chodit vůbec, všechno se řeší na netu nebo poštou. Na každý předmět máme 'tutora', který je nám k dispozici na mailu, telefonu či webovém fóru prakticky kdykoliv. Tento tutor taky organizuje tzv 'tutorials', které bývají zpravidla jednou měsíčně v sobotu odpoledne. Jde o jakousi obdobu cvičení, ale nejsou vůbec povinná - prostě služba navíc pro studenty, kterým není něco jasné. Veškerý učební plán má student na webu, materiály dojdou poštou, ale zároveň jsou i v elektronické podobě (pdf, mobi, epub) na webu.

V průběhu studia student vypracovává online testy, které vyhodnocuje počítač a které jsou spíš takovým ukazatelem pro něj jak dobře ovládá danou látku. Dále pak vypracovává práce, které odevzdává do systému na webu a tu opravuje tutor. Tutor co nás má letos na matematiku je výjimka - ten to chce vytisknuté na papíře a poslané poštou. Aspoň jsem oprášil znalosti LaTeXu :)

Na závěr kurzu je zkouška - na ty chodím do místní City hall.

Jsem s tímto systémem naprosto spokojený, umožnuje mi snadno postupovat ve studiu mým vlastním tempem, velice snadno zkombinovat studium a práci a celkově je to hodně zajímavá a zábavná zkušenost.

Adam

« Odpověď #18 kdy: 23. 04. 2014, 23:42:12 »

Az na vyjimky potvrzujici pravidlo ... zijou docenti a profesori zcela mimo realitu. Ten pomer je minimalne 10:1 ... velmi casto nemaji ani poneti o aktualne vyuzivanych technologiich, postupech, ... a plati samo i pro nizsi vzdelavaci stupne - kuprikladu ja jsem zcela osobne zazil 2 roky vyuky toho, jak funguji mechanicke/elektromechanicke ... telefonni ustreny, v dobe, kdy v cely rebublice fungoval posledni historicky kousek. Tedy v dobe, kdy melo smysl tomu venovat hodinu pro prehled, ze neco takovyho se taky pouzivalo.

Nevim, mně přijde, že na IT technických školách se celkem vyznají v nových technologiích, zvlášť třeba ti, co dělají na nějakém zajímavém technologickém výzkumu. Ale záleží člověk od člověka.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 24. 04. 2014, 06:09:19 »
Možná, že to bude škola od školy jiné.

Moje zkušenost je taková, že ti, kteří mají nějaký výzkum přesně v té oblasti, kterou učí, tak se celkem vyznají. Zbytek nikoliv. A bohužel nebývá pravidlo, že by akademik učil přesně tu oblast, ve které má nějaké projekty.

U těch předmětů, které jsou spíše obecnější (např. fyzika, základy matematické analýzy, základy programování ...), to není až tak pálivé - ty základy jsou více-méně stejné. Ale u těch, které se přímo dotýkají věcí, které se rychle vyvíjejí a rychle zastarávají, to byla téměř vždy taková malá katastrofa.