Ahoj,
moje obří migrace několika disků mezi třemi počítači je téměř u konce, leč dnes jsem se zasekl v předposledním bodě.
Mám PC s jedním diskem (budu dál označovat WD) v RAID1 (druhý je už jinde) a z něj jsem potřeboval zkopírovat data na jiný disk (budu dál označovat Samsung).
Výchozí stav - WD je udělaný v MBR, má oddíly a tyto oddíly jsou typu raid_autodetect. Na WD je standardní starej GRUB (ne verze 2.x). Samsung je čistý. Základní deska nemá UEFI.
Můj první krok - Na Samsungu jsem pomocí parted udělal oddíly
podle Gentoo návodu. Jediný rozdíl je v pořadí. Já udělal pořadí: BIOS Grub, boot, rootfs, swap.
Druhý krok - ručně jsem kopíroval systém adresář po adresáři (/bin, /usr, apod.)
Třetí krok - chroot do zkopírovaného systému, instalace zavaděče na Samsung HDD (grub2-install /dev/sdb), úprava fstab apod.
Čtvrtý krok - restart, odpojení WD HDD a kernel panic
Jako další jsem teda připojil zpátky WD a nabootoval systém z něj. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v systému viděl ze Samsung HDD jen /dev/sdb a /dev/sdb1 a další oddíly nikde... Spustil jsem parted a tam jsou. Odebral jsem swap oddíl, znova ho vytvořil a ejhle - v systému nejdou vidím všechny oddíly. Nevěřil jsem a restartnul to - a znova jen /dev/sdb1.
Podle mě tedy systém nebootuje kvůli tomu, že nevidí oddíl /dev/sda3 (sda proto, že druhý disk již není přítomen, tj. není dlvod, proč by to mělo být sdb). Poté co zpanikaří (kvůli tomu, že nenašel oddíl s root FS) jsem kouknul na řádek nejvíc navrchu, kde byl zmíněn oddíly sda1 s nějakými čísly - tohle kernel běžně vypisuje a v tomto místě by měly být všechny nalezené disky a jejich oddíly -> opět mě to utvrzuje v tom, že se "ztrácí" oddíly z disku. Nevím ale proč.
Jen doplním, že v grub.cfg mám něco jako (nejsem u PC, takže si nejsem jistý omáčkou okolo, nicméně těmi dvěma podstatnými řádky ano)
timeout=5
Gentoo 3.12.13 {
root=(hd0,2)
linux /bzImage-gentoo-3.12.13 root=/dev/sda3
}
Jádro systému bootuju postaru, žádný UEFI blbosti nebo tak něco... Nepoužívám ani initramfs. V /boot není nic co se týče UEFI. To samý jádro z WD disku najede v pohodě.
Netušíte někdo, co dělám špatně, že nejsou vidět oddíly? Lze použít GPT na desce, která nemá UEFI? Nedělám něco špatně?