V GPT vidím pouze první oddíl

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
V GPT vidím pouze první oddíl
« kdy: 27. 03. 2014, 14:42:49 »
Ahoj,

moje obří migrace několika disků mezi třemi počítači je téměř u konce, leč dnes jsem se zasekl v předposledním bodě.

Mám PC s jedním diskem (budu dál označovat WD) v RAID1 (druhý je už jinde) a z něj jsem potřeboval zkopírovat data na jiný disk (budu dál označovat Samsung).

Výchozí stav - WD je udělaný v MBR, má oddíly a tyto oddíly jsou typu raid_autodetect. Na WD je standardní starej GRUB (ne verze 2.x). Samsung je čistý. Základní deska nemá UEFI.
Můj první krok - Na Samsungu jsem pomocí parted udělal oddíly podle Gentoo návodu. Jediný rozdíl je v pořadí. Já udělal pořadí: BIOS Grub, boot, rootfs, swap.
Druhý krok - ručně jsem kopíroval systém adresář po adresáři (/bin, /usr, apod.)
Třetí krok - chroot do zkopírovaného systému, instalace zavaděče na Samsung HDD (grub2-install /dev/sdb), úprava fstab apod.
Čtvrtý krok - restart, odpojení WD HDD a kernel panic

Jako další jsem teda připojil zpátky WD a nabootoval systém z něj. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v systému viděl ze Samsung HDD jen /dev/sdb a /dev/sdb1 a další oddíly nikde... Spustil jsem parted a tam jsou. Odebral jsem swap oddíl, znova ho vytvořil a ejhle - v systému nejdou vidím všechny oddíly. Nevěřil jsem a restartnul to - a znova jen /dev/sdb1.

Podle mě tedy systém nebootuje kvůli tomu, že nevidí oddíl /dev/sda3 (sda proto, že druhý disk již není přítomen, tj. není dlvod, proč by to mělo být sdb). Poté co zpanikaří (kvůli tomu, že nenašel oddíl s root FS) jsem kouknul na řádek nejvíc navrchu, kde byl zmíněn oddíly sda1 s nějakými čísly - tohle kernel běžně vypisuje a v tomto místě by měly být všechny nalezené disky a jejich oddíly -> opět mě to utvrzuje v tom, že se "ztrácí" oddíly z disku. Nevím ale proč.

Jen doplním, že v grub.cfg mám něco jako (nejsem u PC, takže si nejsem jistý omáčkou okolo, nicméně těmi dvěma podstatnými řádky ano)
Kód: [Vybrat]
timeout=5

Gentoo 3.12.13 {
  root=(hd0,2)
  linux /bzImage-gentoo-3.12.13 root=/dev/sda3
}

Jádro systému bootuju postaru, žádný UEFI blbosti nebo tak něco... Nepoužívám ani initramfs. V /boot není nic co se týče UEFI. To samý jádro z WD disku najede v pohodě.

Netušíte někdo, co dělám špatně, že nejsou vidět oddíly? Lze použít GPT na desce, která nemá UEFI? Nedělám něco špatně?
« Poslední změna: 27. 03. 2014, 15:42:16 od Petr Krčmář »

Re:V GPT vidím pouze první oddíl
« Odpověď #1 kdy: 27. 03. 2014, 16:07:12 »
GPT musíte použit na disk  > 2TB, pokud chcete využít jeho plnou kapacitu
jinak ohledně zavádění OS je to tak, že BIOS bootuje z disku s MBR a (U)EFI bootuje ze speciální partišny fat32 na disku s GPT rozdělením...

Program

« Odpověď #2 kdy: 27. 03. 2014, 20:22:08 »
Zkoušel jste to sdb1 namountovat (radši ro, ale předpokládám, že to nepůjde)? GPT totiž obsahujte tzv. protective MBR, které se v systému bez podpory GPT tváří jako klasická part. table s jednou velkou particí přes celý disk.

Mě ten Váš popis připadá, jako kdybyste v kernelu neměl podporu GPT.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 27. 03. 2014, 21:48:25 »
Zkoušel jste to sdb1 namountovat (radši ro, ale předpokládám, že to nepůjde)? GPT totiž obsahujte tzv. protective MBR, které se v systému bez podpory GPT tváří jako klasická part. table s jednou velkou particí přes celý disk.

Mě ten Váš popis připadá, jako kdybyste v kernelu neměl podporu GPT.
Nezkoušel jsem ten jeden oddíl mountovat.

Ale je to přesně jak jsi napsal - neměl jsem podporu GPT v jádře systému. Díky, to byla přesně ta informace, kterou jsem potřeboval ;)