Domácí server s Debianem (HW konfigurace)

Domácí server s Debianem (HW konfigurace)
« kdy: 28. 02. 2014, 21:07:36 »
Zdravím,

Chtěl bych se zeptat, vás odborníků, jestli to co popisuji bude fungovat správně a bez problému.

Mám jedno vcelku staré pc (2007) - 1 GB RAM ; AMD Sempron 1,9 Ghz ; 80 GB HDD (OS - Debian). Na tomhle počítači, jak jsem již psal, mám nainstalovaný Debian. Druhé pc mám pro normální běžnou práci (Windows).

Cíl: Na serveru si chci udělat FTP úložiště (nic těžkého).

Z routeru jde jeden kabel, který by připojoval 2 pc zároveň (tohle bych vyřešil pomocí "switch"). Akorát si říkám, jestli to vše půjde a jestli se budu moc připojit na FTP z pracovního pc, když budou obě pc připojená na switch v LAN.

Dále jsem četl některý z článků na root.cz, že když nemá uživatel veřejnou IP adresu, tak se to dá zařídit pomocí VPN. Mohl by mi prosím někdo objasnit, jestli je vůbec možné se napojit dálkově přes VPN na svojí neveřejnou IP? - není to nutnost, ale bylo by to dobré.

Děkuji všem za odpovědi.

* Ještě bych chtěl poznamenat, že nemám přístup do routeru.
* Potom by mě zajímalo mimo téma, kolik si může tenhle server brát cca W?
« Poslední změna: 02. 03. 2014, 16:34:10 od Roman Bořánek »

Re:Domácí server debian
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2014, 21:27:33 »
kup si nejlevnejsi NAS.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2014, 21:44:47 »
kup si nejlevnejsi NAS.

Nemyslíte si, že je levnější moje řešení, které se pohybuje kolem 300,-Kč? NAS stojí kolem cca 2 000,-Kč.

« Odpověď #3 kdy: 28. 02. 2014, 21:56:27 »
no, staci ti na routeru vyforwardovat port toho FTP, pak se z prace pripojis na IP routeru na forwardovanej port a router zajisti, aby spojeni spadlo na ten server

« Odpověď #4 kdy: 28. 02. 2014, 22:00:59 »
no, staci ti na routeru vyforwardovat port toho FTP, pak se z prace pripojis na IP routeru na forwardovanej port a router zajisti, aby spojeni spadlo na ten server

Děkuji za odpověď, ale jak jsem již psal. Nemám veřejnou IP, jedině, že by to šlo udělat přes VPN.

« Odpověď #5 kdy: 28. 02. 2014, 22:11:28 »
kup si nejlevnejsi NAS.

Nemyslíte si, že je levnější moje řešení, které se pohybuje kolem 300,-Kč? NAS stojí kolem cca 2 000,-Kč.
a za rok? za dva?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #6 kdy: 28. 02. 2014, 22:28:19 »
kup si nejlevnejsi NAS.

a za rok? za dva?

Si dokoupím další HDD, nebo dokoupím něco jiného.

Croul

« Odpověď #7 kdy: 28. 02. 2014, 23:01:06 »
to_je_jedno pravděpodobně poukazoval na TCO. Desktop, který je zapnutý 24/7, sežere dost elektřiny.
Pokud je úložiště záminka na postavení si serveru na hraní, tak proč ne, ale jinak si kup normální NAS.

« Odpověď #8 kdy: 01. 03. 2014, 11:39:56 »
to_je_jedno pravděpodobně poukazoval na TCO. Desktop, který je zapnutý 24/7, sežere dost elektřiny.
Pokud je úložiště záminka na postavení si serveru na hraní, tak proč ne, ale jinak si kup normální NAS.

Děkuji za odpověď. Server běží na normální příkazové řádce a nebude běžet non-stop, jenom když ho budu potřebovat.

Chtěl bych akorát slyšet odpověď na mojí otázku. Bude to vše fungovat, tak jak jsem napsal v dotazu? Je možné být na internetu pomocí VPN, když nemám veřejnou IP? Myslím například jednoduchý web.

Díky za odpověď.

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 01. 03. 2014, 11:57:22 »
Zrovna FTP funguje přes forwarding všelijak, protože otvírá na obou stranách (podle aktiv/pasiv módu) porty a ty se musejí taky forwardovat. Použil bych SFTP.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01. 03. 2014, 12:02:03 »
Chtěl bych akorát slyšet odpověď na mojí otázku. Bude to vše fungovat, tak jak jsem napsal v dotazu? Je možné být na internetu pomocí VPN, když nemám veřejnou IP? Myslím například jednoduchý web.

Díky za odpověď.

Ano i ne. Myslím že pro tebe bude nejjednodušší říct tvému ISP o veřejnou IP a na routeru si nastavit DNAT na onen server.
Samozrejme slo by to i bez verejne IP - ale vzdy pro to budes potrebovat nejaky treti box, at uz tvuj, nebo treti strany..

« Odpověď #11 kdy: 01. 03. 2014, 13:37:12 »
Dále jsem četl některý z článků na root.cz, že když nemá uživatel veřejnou IP adresu, tak se to dá zařídit pomocí VPN. Mohl by mi prosím někdo objasnit, jestli je vůbec možné se napojit dálkově přes VPN na svojí neveřejnou IP? - není to nutnost, ale bylo by to dobré.

* Potom by mě zajímalo mimo téma, kolik si může tenhle server brát cca W?

VPN urcite jde, staci ti levny VPS hosting. Kdyz budes mit stesti, sezenes za 200Kc na rok.

Ale neni to nejlepsi napad, sezen si verejnou IP.

>> Mohl by mi prosím někdo objasnit, jestli je vůbec možné se napojit dálkově přes VPN na svojí neveřejnou IP
Tvuj domaci server (bude fungovat jako klient) se po zapnuti automaticky pres VPN pripoji k serveru s verejnou IP adresou.
Kdyz polezes na domaci server, budes se pripojovat na server s verejnou IP a ten ty pozadavky protuneluje k tobe domu.

Zrat to bude dost, pocitej minimalne 30-50W...
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."