Výkon SQL serveru ve VirtualBoxu

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
Výkon SQL serveru ve VirtualBoxu
« kdy: 19. 02. 2014, 17:07:33 »
Ahoj,
potýkám se s problémem:
ve VirtualBoxu mám instalovany Windows server 2008 R2 a na něm SQL server 2008
tuto instalaci jsem prováděl v době, kdy jsem pro tento stroj alokoval 3GB RAM a 1 jádro CPU.
Po půl roce jsem přealokoval na 6GB RAM a 4 jádra CPU, ale výkon se vůbec nezlepšil.
Je možné, že při instalaci SQL serveru se udělal performance test a ten zafixoval nějaký setting a nyní není schopen se dynamicky přizpůsobyt?
« Poslední změna: 19. 02. 2014, 18:09:35 od Petr Krčmář »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Robo Kupka

Re:Výkon SQL serveru ve VirtualBoxu
« Odpověď #1 kdy: 19. 02. 2014, 18:15:53 »
http://forum.root.cz/index.php?topic=8461.msg86850;topicseen#new - kapitola 4 "Per processor licensing model in virtual environment"

Robo Kupka

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2014, 19:34:06 »
díky, moc...prostuduji to, ale upřednostnil bych jak to zjistit v reálném případu
v samotném virtuálním systému vidím, že jsou alokovány všechny 4 jádra, ale jak zjistit zda si je dokáže využít i SQL
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2014, 21:23:52 »
no a co takhle aspon screen z performance monitoru?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2014, 21:45:04 »
Po půl roce jsem přealokoval na 6GB RAM a 4 jádra CPU, ale výkon se vůbec nezlepšil.
Je možné, že při instalaci SQL serveru se udělal performance test a ten zafixoval nějaký setting a nyní není schopen se dynamicky přizpůsobyt?
Aký si použil disk? Pýtam sa preto, lebo pokiaľ viem tak M$ SQL pristupuje priamo k disku, vynecháva štandardné rutiny fs, a ak si použil dynamicky alokovaný VDI, môže to robiť výkonnostný problém. Navrhoval by som vyskúšať preniesť databázu na fyzický disk VMDK, prípadne na fyzickú partíciu, dnes asi najlepšie na SSD a mal by si pocítiť výrazný nárast výkonu.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2014, 22:55:05 »
použil jsem VDI a tak tedy zkusím novou instalaci na VDMK

Fip666

« Odpověď #7 kdy: 20. 02. 2014, 07:05:21 »
Zalezi aj od dat a dotazov co na tom pustas. Riesil som vela krat problemy ked dotaz vyuzil len jedno jadro a v tomto pripade by navysenie pamate a ani pocet CPU nemalo pre vykon servera citelny prinos. Zovseobecnim by som ze pamat a CPU ma prinos hlavne pri viacerych naraz pracujucich pouzivatelov. V pripade len jedneho usera uz potom velmi zavisi na konkretnej implementacii.

Co sa tyka disku - staci monitorovat co robi SQL server pri dotaze, kolko cita z disku, aka je dlzka fronty a podla toho sa da urcit ci je problemom disk (kolko GB ma tvoja databaza ?)

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 20. 02. 2014, 09:26:37 »
Ahoj,
nejprve bych chtěl zmínit viz příspěvěk víše, proč by vlastně nativní formát VDI od virtualboxu měl mít horší parametry než konkurenční VMDK?

databáze má pouze 250MB
přehrál jsem databázi i kolegovi z Brna, kde ji testovali s rozílem, že virtualizují na VMware a jeden konkretní dotaz byl zpracován do 10 sekund, umě je to 20 sekund a to je razantní rozdíl. Hardwarově jsou to skoro stejné stroje.

Fip666

« Odpověď #9 kdy: 20. 02. 2014, 09:40:05 »
Pri 6 GB ram a databaze 250MB je tato pri opakovanom dotaze bezpecne cela v pamati - tj data sa z disku uz neloaduju, disk sa pouziva na logy, temp tabulky a neviem ci to je tvoj pripad. Ak nie, tak v tomto pripade moc nezalezi na jeho rychlosti.

Hardware skoro rovnaky = architektura CPU rovnaka, frekvencia rovnaka ? Ak to zatazuje len 1 jadro, rozdiel moze byt velky.
Hardwarova podpora virtualizacie je v CPU rovnaka? Typ VM samozrejme moze mat velky vplyv na vykon, ale problem s sql je ze sa dost zle benchmarkuje - skus porovnat query plany, CPU cost, pripadne skus pustit na svojej db reindexaciu, aktualizaciu statistik ...

j

« Odpověď #10 kdy: 20. 02. 2014, 10:45:23 »
1) M$ SQL neni zadny rychlik.
2) U SQL zcela obecne plati, ze HW je az nekde na 3tim miste, pokud se ti jedna o vykon. Vetsi pameti pak vykon nezvednes defakto nikdy. U procesoru je to takovy ... mno ... ono totiz M$ klidne zatizi neomezeny pocet CPU, ale defakto se to nikde neprojevi ...

Co se rozhodne projevi, je indexovani - a to pokud databazi napsal dobytek, tak klidne o nekolik radu. Osobne se mi povedlo nektere dotazy jisteho systemu zrychlit i vic nez 1000x ...

Uvedom si, ze pro drtivou vetsinu databazi plati, ze realne se pracuje jen s % dat, takze i kdyz budes mit rekneme 500GB databaze, tak ti na to muze klido stacit 16GB RAM, proste proto, ze zbytek dat si jen tak hnije na disku. Pokud to kolegovi jede na stejnym zeleze 2x rychlejs, tak to bude tim, ze on ma po obnoveni databaze zindexovano a ty ne. Jinak M$ SQL obsahuje nastroj ... tuning advisor... pouzij ho. Praskne ti, kde konkretni dotaz trva nejdyl a co by se stim pripadne dalo delat.

Jop, ad licencovani - je zalozeny prevazne na "user like" opatrenich => to ze mas licenci na 1 CPU vubec neznamena, ze to na 40 nepobezi, jen to nebude v souladu s licenci.