Jak využít dvě síťovky v PC?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Jak využít dvě síťovky v PC?
« kdy: 23. 01. 2014, 09:39:56 »
Ahoj,

mám PC (desku) se dvěma síťovkama. Chtěl bych to v síti (LAN) použít buď jako průchozí nebo jako DHCP server.

Průchozí:
eth0 bude připojený k routeru (je zároveň DHCP serverem)
eth1 bue připojený do switche, ve kterém budou další zařízení lokální sítě
počítač by měl mít vlastní IP ve vnitřní síti, ale měl by se pro ostatní PC a router chovat jako kdyby mezi nima nebyl

DHCP server:
eth0 by byla vstupním bodem do sítě
eth1 by na sobě měla pověšenej DHCP server
počítač by se stal routerem

Nastavit PC jako router podle návodů na netu zmáknu (to nemůže bejt složitý).

Nastavit PC jako tak, aby se tvářilo, že v síti není, nedokážu, nevím čeho se chytit, jak to udělat. Chtěl bych požádat o radu zkušenější.

Rád dodám nebo upřesním informace, když bude třeba.

Předem díky za pomoc/nasměrování
« Poslední změna: 23. 01. 2014, 10:07:42 od Petr Krčmář »

Franta <xkucf03/>

Re:Jak využít dvě síťovky v PC?
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2014, 10:26:21 »
Potřebuješ vytvořit most (bridge) mezi těmi dvěma síťovkami – např. v Debianu:

Kód: [Vybrat]
auto lo
iface lo inet loopback

auto br0
iface br0 inet static
        address 192.168.1.xxx
        netmask 255.255.255.0
        gateway 192.168.1.yyy
        bridge_ports eth0 eth1
        bridge_stp off
        bridge_maxwait 5

Nebo jednorázově to můžeš udělat pomocí příkazu brctl.

Bude se to chovat podobně, jako kdyby místo tvého počítače byl switch + tvůj počítač do něj byl připojený taky. Ale k čemu je to dobré, když vedle switch máš? To můžeš připojit počítač rovnou do něj a nemusí být tudíž pořád zapnutý. Já to používám, když potřebuji připojit nějaké další zařízení a nemám v té místnosti switch resp. nechce se mi ho zapojovat – připojím jen USB síťovku a přidám ji do mostu br0.

3ugeene

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2014, 10:31:54 »
Já se jen trošku zeptám - k čemu to má bejt? Jen jako zkouška nebo to pak k něčemu má sloužit? Jako jakej bude prostě rozdíl mezi stávajícím řešením (patrně nějakej malej SOHO router)?

« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2014, 10:54:41 »
To je i pro mne zajímavá otázka.
Neboť jednak mám v bytě tu u1 a stavím na desce se dvěma síťovkama. Svoji otázku hodně upřesním.

Mám veřejnou IP. Takže pokud bych server dal před router, tak by měl být dostupný z internetu!   Ano nebo ne ??

Ale to, že by byl automaticky průchozí, to je pro mě vůbec záhada. Navíc jakou IP by pak vyfasoval router, který by byl až za ním?

trubicoid2

« Odpověď #4 kdy: 23. 01. 2014, 11:30:07 »
Mám veřejnou IP. Takže pokud bych server dal před router, tak by měl být dostupný z internetu!   Ano nebo ne ??

ano

Ale to, že by byl automaticky průchozí, to je pro mě vůbec záhada. Navíc jakou IP by pak vyfasoval router, který by byl až za ním?

tomu taky nerozumim, doma bych to videl jen na jeden DHCP server, nebo chce mit jako dva a dve izolovane podsite?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 23. 01. 2014, 11:47:40 »
No, jak to vysvětlit, abych nebyl za blbce ;D

Je to z důvodu umístění v bytě. Nechci tahat milion kilometrů kabelů, proto přemýšlím zda udělat PC průchozím prvkem (navenek jako switch ve kterém je píchnuté PC - jak psal Franta) nebo s ním nahradit router. Jde tak o umístění switche atd. atd. Musím rozmyslet kde co bude a kolik kabelů kudy potáhnu (ideálně co nejméně - všeobecně). Abych byl upřímný - možná nedojde ani na jedno řešení a PC bude jen klasickým koncákem píchnutým do switche, ale nechci předbíhat a chci se přitom něco naučit.

PC jede 24/7 už teď a bude tak i nadále, v tom není problém.

Konkrétní odpovědi
Franta - díky za přesnej popis ;-) To bude to co myslím. Proč tah¨khle, když switc bude "vedle"? Protože kabely... Není je kudy tahat a potřebuju je nějak omezit, proto to chci do sítě dát "neviditelně".
robin - rozdíl bude jen v tom, že z routeru se stane jen AP (bridge) a bude jinde v bytě = žádnej viditelnej rozdíl
Tom - Když dáš před router, budeš mít VIP a budeš dostupnej z netu (dej si pozor na zabezpečení PC, bude zcela dostupnej z netu). Průchozí by takhle nešlo, to by musel PC být až za routerem. Kdybs to chtěl místo routeru, musel bys v tom PC nastavit routování (ze vstupní síťovky s VIP na tu druhou), tím pádem by se PC stalo routerem a na druhý síťovce bys vytvořil podsíť (LAN). Router za PC by nebyl potřeba (fungoval by jen jako wifi AP a vyfasoval by IP přidělenou DHCP serverem z toho PC).

(mám v záloze ještě mnohem horší otázku, k tý ale musim nakreslit topologii sítě a sepsat omáčku bokem, pak to tu vyvěsím jako nový téma, to bude ale masakr! už jsem to tu okrajově řešil dřív...)

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #6 kdy: 23. 01. 2014, 11:55:58 »

Prostě si to představ, jako bys před ten router dal switch a do něj zapojil jak kabel vedoucí ven do Internetu, tak router, tak počítač.

Fungovat to s největší pravděpodobností nebude – ten router má buď nastavenou tvoji veřejnou IP staticky (nebo nějakou jinou a poskytovatel k tomu dělá NAT 1:1) nebo ji dostává z DHCP serveru poskytovatele – a pochybuji, že by to ISP měl nastavené tak blbě, aby DHCP server přidělil víc IP adres na jedné lince. Takže IPčko dostane buď router nebo počítač a ten druhý bude mít smůlu.

Dávat mezi router a linku k ISP switch/bridge nedává smysl. (leda že by ISP tohle chování podporoval a umožnil ti z DHCP dostat libovolný počet IP adres nebo k tobě směroval třeba nějaký blok adres a ty sis je měl přidělovat sám) Buď tam nech původní router (a na něm si nastav případný NAT a přesměrování portů, aby byl počítač vidět z Internetu) nebo tam dej počítač, který bude plnit roli routeru.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #7 kdy: 23. 01. 2014, 12:11:13 »
Je to z důvodu umístění v bytě. Nechci tahat milion kilometrů kabelů

Neviděl bych v tom až takový problém – když už někde můžeš protáhnout jeden kabel, můžeš tam protáhnout dva :-)

Ale jedna možnost, jak ten druhý kabel ušetřit tu je: stavíš gigabitovou nebo 100 Mb/s síť? Jestli stovkovou, tak jeden kabel můžeš použít dvakrát – standardně je polovina vodičů nevyužitá. Prodávají se buď „rozdvojky“ nebo si na ten kabel dáš na každý konec dva konektory.

PC jede 24/7 už teď a bude tak i nadále, v tom není problém.

V tom případě by to šlo. Ale nejde jen o spotřebu, ale i spolehlivost – pro jistotu bych si vedle toho PC připravil nějaký swicth – pokud by měl počítač poruchu (třeba odejde zdroj nebo deska), tak stačí vytahat kabely z počítače, strčit do switche a ten zapojit do zásuvky – to zvládne podle instrukcí i BFU a zbytek sítě jim bude v pohodě fungovat.

« Odpověď #8 kdy: 23. 01. 2014, 12:39:59 »
Teoreticky bych to mohl rozswitchovat až za tím prvním serverem. Router potřebuji na zařízení která jedou wan a vnitřní IP mají přidělovanou DHCP routerem.

S portama zatím dost neúspěšně válčím, některým zařízením server, NAS, jsem alespoň napsal napevno IP. Na to budu někoho potřebovat.
V budoucnu to stejně budu asi muset řešit jiným providerem, nebo jinou smlouvou, neboť to bude za hranicí sjednaného. 

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 23. 01. 2014, 13:53:29 »
Franta: Těch kabelů vede už teď dost a ideálně bych další nepřidával :-) Můžu to hnát jednim, pokud si to správně rozvrhnu a nastavim ;-)

Co se spotřeby týče, je to fuk, počítač bude víceméně NASem... Spolehlivosti se nebojím, bude to u mě v obýváku/bytě(domě), takže není problém opravit z fleku.

Tom: Nejsem si jistej, jestli se úplně orientuješ v týhle problematice, myslím si, žene tak úplně. Zkusím poradit (popořadě) trošku konkrétně.

Jako první zařízení musíš ke kabelu od providera připojit router. Router nemusí být ta malá krabička, která ta je teď, ale muže to být klidně PC se dvěma síťovkama. Tenhle router Ti zařídí, abys mohl mít v podsíti vícero zařízení (laicky řečeno: abys pod tou jednou VIP, kterou dostaneš od providera mohl přístup k internetu rozdělit víc počítačům).

Otázka: Máš od providera VIP? Jsi si jistej? Většinou je to tak, že dokud si o ní neřekneš (a nezaplatíš jí), tak nemáš a/nebo máš sice VIP, ale jednou za čas se mění (např. ADSL).

K portům: Pokud směruješ z VIP na počítač ve vnitřní síti (což teď tak máš), musíš nastavit na jakou IP, z toho důvodu musí to zařízení mít pokaždý tu samou vnitřní IP. To lze udělat buď nastavením natvrdo v zařízení nebo nastavit na DHCP serveru aby se konkrétní MAC adrese přiřadila konkrétní IP adresa.

Pokud bys na místě routeru použil jako router PC (na kterym běží servery a NAS), není potřeba nastavovat přesměrování portů, ale spíše naopak - omezit služby jen na vnitřní síť (abys nesdílel filmy do internetu).

3ugeene

« Odpověď #10 kdy: 23. 01. 2014, 13:57:55 »
No, předpokládám, že máš ten dosavadní SOHO router normálně s ethernetem na WANu.

Pak bych ho vykop úplně a dal tam jen to tvé PC (stane se z něj router + DHCP server + potenciální firewall a jinej bordel, jako jsou třeba webserver, NAS apod). Do eth0 píchneš providera, do eth1 switch a třeba ještě wlan0 jako wifi AP.
Pokud provider má něco jako mac address restriction, tak budeš na eth0 muset naklonovat mac adresu toho původního routeru.

Pokud je původní modem ADSL nebo jinej bordel, tak ho, jak sis odpověděl, bude vhodno nastavit jako bridge a z něj to teprve půjde do eth0.

Pak už to jsou čistě softwareový nesmysly podle požadavku na ten počítač a jeho služby :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 23. 01. 2014, 14:16:20 »
robin: éééé... to bylo na koho? :-) Myslím, že spíš na Toma?

Já jsem v tomhle v pohodě, orientuju se v tom co a jak zapojit nebo nastavit, původně mi šlo hlavně o to, jak to mám konkrétně udělat (nastavení). To mi řekl Franta. Od tý doby je pro mě vyřešeno a od mého původního dotazu se můžeme v diskuzi dál oprostit.

3ugeene

« Odpověď #12 kdy: 23. 01. 2014, 14:30:32 »
jo ták, sorry, to já právě moc nepochopil :D Tak třeba se to někomu i tak hodí :D

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #13 kdy: 23. 01. 2014, 14:58:46 »
robin: V pohodě ;-) Ono se to tu trochu zamíchalo :-)

Tom Liberec

« Odpověď #14 kdy: 31. 01. 2014, 22:22:01 »
Vrátim se k tomu. Na jeden  server ( u1, web server ) už umím z druhého rsync zálohovat.  Ted mi dáva smysl za tu u1 postavit nějaký zálohování,  dejme tomu menší pole na tu druhou LAN. Tak nějak to plánuji do budoucna navíc část HW už na to mám. 
Domníváte se, že je to rozumné využíti te druhé LAN?
V budoucnu bych chtěl u sebe minimálne zálohovat data s prace a od kamarádů. Zrejme proto, že to lze i s Windows prostřednictvím SSH.
SSH na Samba server jsem zatím narazil ( Debian na NAS se Sambou ).
 Jevi se mi, že tam mám možná uplne principiální chybu uvažování?
Chtěl bych mit jako první webserver a zatím velko kapacitní zalohu, 4 a více HDD.
Jak to vidíte s nároky na kvalitu a rychlost internetového připojení ?