Raspberry Pi - problém se sítí

Pavelsv

Raspberry Pi - problém se sítí
« kdy: 27. 01. 2014, 23:11:43 »
Dobrý den,

tak jsem si koupil k narozeninám tuto hračku, kterou asi mnozí z vás znají - Raspberry Pi model B. Dva dny se snažím rozchodit připojení k síti. Nejdřív jsem měl nastavené defaultně získávání adresy z dhcp, ale router mi raspi nezobrazoval mezi připojenými zařízeními (jestli mělo raspi konektivitu do netu jsem v tu chvíli nezjišťoval). Nyní jsem zadal adresy ručně v etc/network/interfaces a tady začíná můj problém. Router stále Raspi neidentifikuje mezi připojená zařízení, ale dokáže se na jeho IP pingnout, stejně tak i Raspi se na router pingne a ba co víc, je přes něj připojené k internetu. Z ostatních pc v síti se ale na raspi už nepingnu a stejně tak oni na něj.

Router 660hw-t3 v2
Síť 10.0.0.0/24
router: 10.0.0.138 (gateway pro pc a raspi)
raspberry: 10.0.0.50
ostatní pc: 10.0.0.1-10.0.0.5

Ptám se zde, protože nevím jestli je to problém přímo s Raspberry nebo v nastavení sítě, v routeru a nebo ve mě  :-[ Na routeru je firewall vypnutý. Mohlo by být něco špatně v nastavení sítě na Raspberry? V sítích nejsem zas tak moc zběhlý.

Předem děkuji za nápady.
« Poslední změna: 28. 01. 2014, 17:02:36 od Petr Krčmář »

David1234

Re:Raspberry pi - problém se sítí
« Odpověď #1 kdy: 27. 01. 2014, 23:34:05 »
To je divné RBP, by defaultně mělo odpovídat na ping. Co ukáže příkaz traceroute? Ostatní počítače mají windows? Zkus na win vypnout firewall. Jinak bych doporučil na routeru nastavit přidělování IP podle MAC adresy (tz. RBP bude mít vždy stejnou ip, router si bude pamatovat že MAC ta a ta má dostat tuhle IP) a vypnout statickou IP na RBP.

« Odpověď #2 kdy: 28. 01. 2014, 00:31:32 »
Jaky system konkretne na tom RPi provozujete? Ja po nahozeni Raspbianu bez jakyhokoli nastavovani (snad jen otevreni SSH) nemel jediny problem, stejne tak Rasbmc...

Atilius

« Odpověď #3 kdy: 28. 01. 2014, 08:19:28 »
Měl jsem problémy se sítí, kdy po nastartování začala síť postupně vypadávat a kompletně spadla - problém byl v napájení. RPi je na to hrozně citlivé. Já jsem to napájel metrovým kabelem z USB, pak jsem si sehnal 20 cm kabel, který se používá u Nokie k nabíjení telefonu a problém zmizel.

libra

« Odpověď #4 kdy: 28. 01. 2014, 08:39:08 »
U RPi v defaultnom nastaveni s DHCP som nemal problem so sietou, staticku IP som asi neskusal - ale mam na routri zafixovanu danu IP pre konkretne zariadenie.
Co sa tyka nezobrazoania zariadeni so statickou adresou medzi pripojenymi zariadeniami na routri - to by som neriesil.
Doma ma siet postavenu na routri ZyXEL P-660HN-T3A, za ktorym je 5 zariadeni so statickou IP adresou, a ani jednu neukazuje. Napriek tomu, ze niektore maju dokonca aj cez NAT spristupnene porty. Pritom vsetko funguje, ako ma.
Predosli router, Vigor to vedel, mam taky pocit, ze ani linksys s tym nema problem.

eiffel

« Odpověď #5 kdy: 28. 01. 2014, 11:53:30 »
Bezi vubec na maline sitovka?
Co na to ifconfig ?
Jinak bacha - pokud jsi mel pred tim SD kartu s raspbianem v jine maline, smaz v etc/rules.d/70-persistent-net.rules zaznam o sitovce.
Ta se identifikuje podle MAC adresy, takze eth0 je jiz zabrana z predchozi maliny a v nove maline se priradi sitovka jako eth1 a jsi v loji.

« Odpověď #6 kdy: 28. 01. 2014, 13:24:27 »
Podle IP adresy routeru tipuji, že jde o nějaký xDSL modem. Nemůže být celý problém v tom, že je Raspberry Pi zapojeno do portu, který je určený pro službu O2 TV? Tohle se dá případně změnit ve webovém rozhraní routeru.

Pavelsv

« Odpověď #7 kdy: 28. 01. 2014, 16:02:11 »
david1234:No odpovídá na ping, ale jen z utility na routeru. ... na pc mám Kubuntu. Nastavil bych IP adresy podle MAC, ale když router raspi nevidí, tak to nelze.

tomaskom: Raspbian, napadlo mě jediné zkusit jiný OS ...

eiffel: No když je raspi připojené na internet, tak asi jo :) Komunikace Raspi <-> Router <-> internet funguje bez problému nefungují spojení Raspi <-> "PC v místní síti"

To, že není raspi vidět na routeru jako připojené zařízení bych ještě oželel, to by mě zas tak nepálilo. Štve mě, ale to, že se na něj nedostanu z ostatních PC v té samé síti...

e3k

Re:Raspberry Pi - problém se sítí
« Odpověď #8 kdy: 28. 01. 2014, 17:12:44 »
iptables -L na tom raspberry?

Pavelsv

« Odpověď #9 kdy: 28. 01. 2014, 22:23:19 »
iptables -L  je prázdné.  Což je předpokládám dobře.
Škoda, že nemám jiný adsl router - myslíte, že by se nějak příznivě mohlo projevit to, kdybych dal mezi raspberry a adsl router switch (to pro případ, že si raspi a router hardwarově nesedí)? ...pokud najdu ještě nějaké utp, tak to zkusím.... druhá nejlevnější možnost je zkusit jiný OS. No a nejdražší možnost co mě napadla je koupit usb wifi kartu - v případě, že má router problémy s ethernetovou síťovkou raspberry, tak to obejít pomocí wifi "karty" ...

David1234

« Odpověď #10 kdy: 28. 01. 2014, 23:09:23 »
A co zkusit z Kubuntu:
Kód: [Vybrat]
nmap -sP 10.0.0.0/24
Najde ho? Jinak doporučuji také to s tím napájením, jak již někdo výše psal, je to opravdu velmi citlivé a chová se to pak dost podivně :)

Pavelsv

« Odpověď #11 kdy: 29. 01. 2014, 21:24:42 »
Ne, ani nmap ho nenašel. A switch mezi routerem a raspi taky nepomohl.

Nicméně jsem doma našel totožný router se starším firmware (jednu dobu jsme měli 2 linky adsl, takže zbyl) a ten po zapojení místo původního funguje - no sice stále raspi nevidím na routeru jako připojené zařízení  ::) ale konečně se na něj pingnu z PC, zkoušel jsem i ssh a to taky funguje. Nyní zkusím zjistit jestli to nebyla jen otázka *?nějakého?* (tím nemyslím masku sítě :D ) nastavení routeru jejich vzájemným porovnáním, abych se když tak mohl vrátit k novějšímu firmware.

Za pomoc moc děkuji, s Linuxem začínám, takže jsem se dověděl alespoň několik nových příkazů - budu si je muset napsat.