Debain vedle Windows 7

Mira

Debain vedle Windows 7
« kdy: 19. 01. 2014, 12:30:34 »
Dobrý den,

poradil by mi někdo jak nainstalovat Debian na NTB vedle WIN7, bez toho, abych zformátoval HDD a nepřišel tak ou současný W7? které potřebuji také kvůli práci? Něco odobného jsem dělal s Ubuntu, to funguje bez problému,ale na podobné řešení, jako dělá Ubntu jsem u Debianu bohužel nenašel :( Ubuntu mi moc nevyhovuje a potřeboval bych nějak vyřešit ten debian.

Předem díky za rady a tipy.

« Poslední změna: 19. 01. 2014, 21:26:11 od Petr Krčmář »

luke

Re:Debain vedle Windows7
« Odpověď #1 kdy: 19. 01. 2014, 13:00:11 »
ano, funguje to dobre. hledej 'dualboot install debian'. jiste najdes mnoho navodu, jak v cestine, tak en.

Jelito

Re:Debain vedle Windows7
« Odpověď #2 kdy: 19. 01. 2014, 15:49:13 »
Dal by som si pozor, instalacia Debianu sposobovala znefunkcnenie notebookov, tykalo sa to znacky Samsung, ale kto vie, ci sa nakaza neprejavuje aj inde.

Re:Debain vedle Windows 7
« Odpověď #3 kdy: 19. 01. 2014, 21:29:14 »
Co já vím, tak šlo o Ubuntu a chyba byla v UEFI od společnosti Samsung. Každopádně bych nepanikařil, používám Debian na různých noteboocích léta a nikdy jsem problém neviděl.

win

« Odpověď #4 kdy: 21. 01. 2014, 17:37:26 »
nainstalovat sedmicky. pak primo v sedmickach tusim pujde udelat shrink volume na kterym jsou nainstalovany z konzole computer managementu, disk managera. pokud ne, tak rescue OS a v nejakym tom perted nebo co to tam je to shrinknout. pak debian. potom bylo jeste cosi s konzistenci dat a hybernaci, se uspaly windows a nastartoval linux a pak ses chtel vratit do windows. ale to tusim az od osmicek je potreba davat na cosi dalsiho pozor.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21. 01. 2014, 18:00:25 »
potom bylo jeste cosi s konzistenci dat a hybernaci, se uspaly windows a nastartoval linux a pak ses chtel vratit do windows. ale to tusim az od osmicek je potreba davat na cosi dalsiho pozor.

No jasne, kdyz chci jeden system uspavat, tak nebudu tak chytry, abych jeho FS montovat z druheho systemu RW, ale nejvyse RO. To neplati od osmicek, to plati obecne.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 21. 01. 2014, 18:12:10 »
Pokud máš nainstalované sedmičky, tak bych postupoval následovně:

1) Překontrolval bych disk na chyby
2) spustil bych nějakou live distribuci, která v sobě má GParted
3) v GPartedu bych zmenšil NTFS oddíl a úvolnil místo pro debian
4) do volného prostoru bych nainstaloval debian, s tím, že bych zavaděč zavedl do oddílu a nikoliv MBR
5) Do Windows bych nainstaloval EasyBCD a nakonfiguroval spuštění debianu

V tomto případě by se Linux spouštěl z Windowsáckého zavaděče. Lze však nainstalovat i grub do MBR a pomocí instalačního CD Windowsů nainstalovat zavaděč Windowsů do jejich oddílů a systémy spouštět z grubu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 21. 01. 2014, 18:59:25 »
3) To je moc hezke, ale uz dvakrat se mi stalo, ze mi Widle (byly to XP) nenabootovaly pote, co jsem jim scvrkul oddil pomoci Gparted. Po usilovnem googlovani jsem vystoural nejakou free utilitu, ktera to udelala z Widli na jinem pocitaci. Cili jsem musel prepojit disk, coz u nb, zejmena pak nekterych, je vzdy pakarna.

ajk

« Odpověď #8 kdy: 21. 01. 2014, 19:54:04 »

4) do volného prostoru bych nainstaloval debian, s tím, že bych zavaděč zavedl do oddílu a nikoliv MBR

V tomto případě by se Linux spouštěl z Windowsáckého zavaděče. Lze však nainstalovat i grub do MBR a pomocí instalačního CD Windowsů nainstalovat zavaděč Windowsů do jejich oddílů a systémy spouštět z grubu.

Případně jiný postup pro dosažení stejné věci -
1) zmenši oddíl s windows pomocí jejich vlastního nástroje
2) nainstaluj debian do volného místa (do stejného nebo do jiného nainstaluj i grub, jen ne do mbr)
3) pomocí tohoto návodu si přidej položku do windows bootloaderu http://www.iceflatline.com/2009/09/how-to-dual-boot-windows-7-and-linux-using-bcdedit/
možná je to vytváření té vlastní položky trochu opruz, ale nejsem fanda tweakovacích nástrojů, takže se mi tohle zdá hezčí.

Zed

« Odpověď #9 kdy: 21. 01. 2014, 20:20:07 »
Nejjednodušší je spustit přímo ve Win instalační exe soubor odsud: http://goodbye-microsoft.com/, exe stáhne a spustí instalaci Debiana, přičemž oddíl s Win lze zmenšit rovnou v Debianím instalátoru během rozdělování disku. Nakonec instalace Grub vytvoří dual boot pro Win i Deb.
Odzkoušeno aktuálně s jedním Dellem a jedním HP, naprosto bez problémů.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 21. 01. 2014, 22:07:06 »

Případně jiný postup pro dosažení stejné věci -
1) zmenši oddíl s windows pomocí jejich vlastního nástroje
2) nainstaluj debian do volného místa (do stejného nebo do jiného nainstaluj i grub, jen ne do mbr)
3) pomocí tohoto návodu si přidej položku do windows bootloaderu http://www.iceflatline.com/2009/09/how-to-dual-boot-windows-7-and-linux-using-bcdedit/
možná je to vytváření té vlastní položky trochu opruz, ale nejsem fanda tweakovacích nástrojů, takže se mi tohle zdá hezčí.

Ano, bcdedit je hezčí způsob, s tím plně souhlasím.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #11 kdy: 21. 01. 2014, 22:12:21 »
Nejjednodušší je spustit přímo ve Win instalační exe soubor odsud: http://goodbye-microsoft.com/, exe stáhne a spustí instalaci Debiana, přičemž oddíl s Win lze zmenšit rovnou v Debianím instalátoru během rozdělování disku. Nakonec instalace Grub vytvoří dual boot pro Win i Deb.
Odzkoušeno aktuálně s jedním Dellem a jedním HP, naprosto bez problémů.

Tento způsob je nejjednodušší, ale jsou situace ve kterých selhává. Prý se jedná především o specifickou konfiguraci stroje. Zkrátka není 100%. Nevím, zda li při selhání lze bez problémů vrátit vše do původního stavu.

David1234

« Odpověď #12 kdy: 21. 01. 2014, 22:46:14 »
Píše tu spoustu odborníků, ale to nejdůležitejší tu nepadlo - všechno důležité si předem zazálohuj :) Ačkoli se může zdát, že děláš vše správně tak můžeš s trochou nepozornosti skončit bez dat :) (vlastní zkušenost)

Ale nebudu strašit, sám používám na Debian a Ubuntu a jsem moc spokojený.