GSM zabezpečovací systém

mca

• 181
    • Zobrazit profil
Re:GSM zabezpečovací systém
« Odpověď #15 kdy: 15. 01. 2014, 16:10:54 »
Mam doma DSC/Insteon na pozarni a kourova cidla resene tak, aby to bylo minimalne 5 minut funkcni, nez-li se k tomu fyzicky vubec dostanes, coz je teorie, pokud nevis, kde je to cele umistene. Cele mi to tahne Proliant N40L VPN tunelem (LTE + 20/20mbps vyhrazena linka s pri datovem toku 5.Mbps z kamer replikuje na server v housingu). IPCam maji IR cidla a detekuji pohyb v dane zone, pres jejich java SW umi poslat fotky, gsm notifikaci a VPN pristup z mobilu. Pozarni cidla si ridi jejich 8mi portovy controller a zpracovani vsetne notifikaci a predavky Insteon S-Monitor (umi i starou tel. linku), ktery umi az 24 cidel (DSC) ze tri controlleru (Insteon). IPCam (PoE) mi napaji primo switch ze sdilene UPS a cele to vydrzi 15 minut (UPS 500W/750VA), coz je dost dlouha doba na to, aby se video/foto zaznam uploadoval i pres zalozni LTE na geograficky oddeleny server.

Vzdaleny pristup pres VPN a apps jsou dostupne pro iPhone a Android. Je moznost to napojit i na cenralni ochranu a posilat fotky/notifikace i treti strane (Fire Guard, Police). Levne to ovsem neni.

Dodo

« Odpověď #16 kdy: 18. 01. 2014, 10:04:32 »
Mam doma DSC/Insteon na pozarni a kourova cidla resene tak, aby to bylo minimalne 5 minut funkcni, nez-li se k tomu fyzicky vubec dostanes, coz je teorie, pokud nevis, kde je to cele umistene. Cele mi to tahne Proliant N40L VPN tunelem (LTE + 20/20mbps vyhrazena linka s pri datovem toku 5.Mbps z kamer replikuje na server v housingu). IPCam maji IR cidla a detekuji pohyb v dane zone, pres jejich java SW umi poslat fotky, gsm notifikaci a VPN pristup z mobilu. Pozarni cidla si ridi jejich 8mi portovy controller a zpracovani vsetne notifikaci a predavky Insteon S-Monitor (umi i starou tel. linku), ktery umi az 24 cidel (DSC) ze tri controlleru (Insteon). IPCam (PoE) mi napaji primo switch ze sdilene UPS a cele to vydrzi 15 minut (UPS 500W/750VA), coz je dost dlouha doba na to, aby se video/foto zaznam uploadoval i pres zalozni LTE na geograficky oddeleny server.

Vzdaleny pristup pres VPN a apps jsou dostupne pro iPhone a Android. Je moznost to napojit i na cenralni ochranu a posilat fotky/notifikace i treti strane (Fire Guard, Police). Levne to ovsem neni.

- neviem ako v cz, ale v SK dymovy detektor k EZS nie je zo zakona protipoziarna signalizacia, realne ale neviem, co by spravili hasici, keby ustredna zavolala priamo na nich a oznamila poziar ...
- PCO je nieco ine, ale to uz je fakt cenou niekde ine - tam napojenie zmysel ma
- kamery su podla mna hodne precenovane - zmenit vzhlad nie je nic zlozite, nehovoriac o situacich kde v pohode pouzijes kuklu - tak ano budem na na videu tipka v maske
- naco by sa mal niekto dostat k ustredni ? je jasne, ze poplach uz vyhlasila a je podla mna jedno kde je ...

ale ked to mas napr. tak, ze uz prvy utok na fyzicke zabezpecenie ide na poplach a likvidacia tejto vrstvy je zdlhava, potom ano ... ten zvysok je celkom pekne vymysleny :)

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 18. 01. 2014, 17:56:35 »
To nevim popravde ani ja, protoze nepotrebuji znat. Dulezite je, ze takova fce lze a je certifikovana a uzpusobena pro pouziti, nicmene nemusis ji platit, nebo pouzivat. To je ciste osobni volba. Rezim jde nastavit u Insteon tak, ze ti prijde notifikace a ty se muzes rozhodnout, jestli prepustit na Policii/FireGuard, nebo jde o falesny poplach napr.: selhani cidla (stav cidel i s udaji okamzite vidis).

Vzdy se najde situace, kdy nejake technicke reseni nezabrani a ja to tak beru. Pokud by mi nejaky "nahodny" kolemjdouci vlezl na pozemek, tak ho kamera zachyti tak (zony zajmu si muzes definovat) napr.: 2 metry pred garazi, kde stoji zaparkovane auto, pripadne v zone dveri na strane ridice. Cili i kdyz budes mit kuklu, tak SW vyhodnoti pohyb, zacne nahravat a fotit (pokud o kamere nevis, tak ji nicit nebudes a certifikaci anti-vandal outdoor ma take, cili trefit bys musel mit s sebou cihlu a dobrou musku, pripadne bys mohl popadnou kvetinac), pricemz pokud si definuji, aby v takovem pripade prislo okamzite oznameni na mobil, ktery mam u ucha v loznici, tak behem pokusu nastartovat a odjet mi s autem, ktere je uzamcene, muzes stacit sebehnout dolu a zabranit, treba se zbrani, palkou ... fantazii se meze nekladou, tak Ti kamera muze dost pomoci. Druhak, pokud mame zaplacene babysitting, muzeme se z venci podivat, co se deje doma, pokud by sitter ublizival dceri, spatne s ni zachazel apod. situace, tak mas dukazy. Sedime-li u sousedu, tak zapneme kameru v detskem pokojicku a pokud se nam rocni dcera vzdudi, muzeme tech par metru proste dojit, nebo pres wifi pripojeny WeMo od Belkinu (detsky monitor) promluvit apod. Treba si vsimne kamer, odpoji proud, podpali nam dum, ... zkratka udela neco, co by znicilo zaznamy, proto je cela vec udelana tak, aby i po vyrazeni el. energie bylo mozne ziskat zaznamy (nikdy nevis, kdy se muzou hodit) pro pozdejsi potrebu a nebylo to zavisle na prostem vyhozeni pojistek, nebo kdyz Ti ten server najde, popadne a odnese take. Proto je to vyreseno tak, aby tam byl casovy prostor pro odeslani porizenych zaznamu nezavisle na dodavce energie a samozrejme pro pripad, ze to najde, zdemoluje, nebo odnese. Tzn. jsou to dva nezavisle systemy se schopnosti spoluprace. Nepresvedcuji, pouze rikam, jak to mam ja.

Predevsim, kdyz jsme z domu pryc napr.: na 8dni o Vanocich, tak samozrejme kamerovy rezim zustava v pasivnim guard modu, tedy reaguje na pohyb a samozrejme take vstupni cidla. Cili neni duvod nahravat 24hodin denne. Vzdy se najde zpusob, jak vyradit nebo znemoznit, ale znacne obtizneji, nez-li kdyby tam nic nebylo. Ono i kdyz mas kuklu, porad existuje moznost jak nekoho identifikat, je-li pripad podstoupen policii. Treba takova chuze je velmi dobry a velmi jedinecny identifikator a protoze vsude jsou kamery, tak takova identifikace se stava moznou. Nevim, co vsechno umi/neumi verejne kamery a co s tim policie a dalsi slozky delaji. Rikam, ze to treba jde, nebo v budoucnu muze byt realne - zatim je to spise sci-fi, ale to byla pocitat ve stredoveku take. Lepsi mit a nepotrebovat, nez-li nemit. U nas je kriminalita tak nizka, ze tu stale zustava zvykem vubec nezamykat. Jiny kraj, jiny mrav.

Trident

« Odpověď #18 kdy: 18. 01. 2014, 18:26:44 »
GSM nema zmysel, kvalitna GSM/3G rusicka stoji pod 100 Eur... Bande potmavsich to bude aj tak vsetko jedno a tych co idu na istotu nejaky GSM modul neprekvapi.
GSM celkem snadno, 3G jelikoz je to WCDMA, tak neni tak jednoduche zarusit jak se zda (pomuze vsak vyssi vykon rusicky).
 Doporucuji kombinaci technologie na ktere se seriove vyrabene rusicky koupit nedaji. Tj. specifictejsi system a pasmo + smerovou antenu na vysilac. Kombinace CDMA EVDO na 450Mhz + smerova antena na vysilac. Idealne pak dve nezavisla spojeni na ruznych technologiich.

Z mych zkusenosti je lepsi pozorny soused a samodomo reseni / cinsky nez drahy alarm pro certifikovanou montaz se sluzbami PCO. To se vyplaci pri jine vysi strezeneho majetku. Ta sleva na pojistce neni nikterak vyznamna co jsem se na pojistovnach ptal. Navic to montuji pokoutni brigadnici co jsou schopni kvuli vedeni narusit treba tepelnou izolaci. Clovek dneska nikomu verit nemuze.

Trident

« Odpověď #19 kdy: 18. 01. 2014, 19:05:53 »

- neviem ako v cz, ale v SK dymovy detektor k EZS nie je zo zakona protipoziarna signalizacia, realne ale neviem, co by spravili hasici, keby ustredna zavolala priamo na nich a oznamila poziar ...
- PCO je nieco ine, ale to uz je fakt cenou niekde ine - tam napojenie zmysel ma
- kamery su podla mna hodne precenovane - zmenit vzhlad nie je nic zlozite, nehovoriac o situacich kde v pohode pouzijes kuklu - tak ano budem na na videu tipka v maske
- naco by sa mal niekto dostat k ustredni ? je jasne, ze poplach uz vyhlasila a je podla mna jedno kde je ...

ale ked to mas napr. tak, ze uz prvy utok na fyzicke zabezpecenie ide na poplach a likvidacia tejto vrstvy je zdlhava, potom ano ... ten zvysok je celkom pekne vymysleny :)
- v cz staci ( tedy od roku 2008 musi byt v novostavbach) minimalne autonomni hlasic. Ty s napojenim na EZS/EPS muzou umet i autonomne kvicet takze zakladni podminku splnuji a to hlaseni nadrazenemu systemu je jen bonus.

- EZS nemusi splnovat to same co EPS to mas pravdu. Je to spis jen takovy doplnkovy zdroj informaci a ne certifikovane zarizeni pro signalizaci hasicum. EPS musi mit oddeleny zdroj energie (ne centralni UPS!), oddelenou signalizaci, instalace jine kabely ci pripadne signalizacni optika, mozne jsou i stavebni upravy objektu atd. Vyplaci se predevsim u velkych komplexu takze tohle bych sem netahal. Radsi necht si dotycny da dohromady zdroje odkud muze zacit  - elektroinstalace, el. vytapeni, plynove vedeni a spotrebice,horlave plyny, tlakove nadoby a at nehuli doma v posteli. Hasici pristroj je taky za par babek. V kuchyni prakticka vec;)
Napojeni k HZS je pro kazdy kraj v CR technicky jine a v kazdem kraji ma takova firma svuj monopol (nikdo z politiku to dosud neresil).

- napojeni na PCO muze vyjit na vic nez pet tisicovek mesicne vyhrazenym spojem, takze tohle je taky dost mimo misu

- ustredny se umistuji na co nejhure dostupne misto a pokud mozno aby nesly videt. Vetsinou technicka mistnost. Je to proto ze kdyz ti nekdo zlikviduje jako prvni ustrednu tak pak uz je ti zbytek techniky k nicemu (pokud nemas zalozni ustrednu nebo napojeni na PCI). Ustredna je sice vybavena signalizaci odpojeni energie a kdyz nedostane keep-alive po spoji taky zarve. Na fyzicke vniknuti jsou tam tampery( i na cidlech) a mereni dratu cidel. Ale hruba sila ktera ufikne naraz telefonni linku a antenu do doby nez protistrana nedostane keep-alive odpoved staci. PCO sluzba muze byt na miste treba az za 15-20 minut ( ne vsichni bydli ve meste). A to na sbaleni cennosti na ocihnutem miste bandou staci.